Grischuk is Russisch kampioen

GrischukDe tijd dat een Russisch kampioenschap bijna het equivalent van een wereldkampioenschap is, ligt al lang achter ons. Toch blijft de “superfinale” van Poetin-land de moeite: Met Svidler, Jakovenko, Grischuk, Alekseev en Tomashevsky zijn er nog steeds 5 van de 10 spelers supergrootmeester (GM´s met een rating boven de 2700).

De beste van het Russische tiental was dit jaar Alexander Grischuk, een man die al een hele poos in bloedvorm steekt. Hij eindigde een half punt voor Svidler en anderhalf punt voor de virtuele 2700-speler Vitiugov…

Grischuk nu ook Russisch kampioen

Alexander Grischuk is een vreemde eend in de schaakbijt. Als jonkie was hij een waar toptalent die door niemand minder als Garry Kasparov tot een van dé nieuwe topschakers gebombardeerd werd. In zijn tienerjaren haalde Grischuk immers al de halve finale van de toenmalige kandidatentoernooien (hij verloor van Alexei Shirov).

Maar Grischuk had een wispelturig karakter en combineerde schaakluiheid (“ik train niet zo graag”) met een passie voor poker. Bovendien gaf hij in meerdere interviews toe dat hij lange partijen voornamelijk voor het geld speelde en zich enkel amuseerde in blitz- en rapidtoernooien. Hij bleef wel altijd in de FIDE top 20 hangen, maar verder kwam hij nooit.

Voor iemand die klassiek schaak voornamelijk als een job ziet, deed Grischuk het dit jaar bijzonder goed. In februari boekte hij de grootste zege uit zijn carrière door het Grand Slam-toernooi van Linares te winnen. Zijn rating ging mee en hij bereikte een nieuw hoogtepunt met 2745.

Grischuk speelde een vrij constant jaar eindigde zijn jaar zoals hij het begon: met een zege in een toptoernooi. Grischuk speelde van begin tot einde aan de top en eindigde met een klinkende +4, goed voor een 6,5/9. Peter Svidler, die het toernooi ook al enkele keren won, was Grischuk´s grootste en enige concurrent, maar strandde uiteindelijk op een half puntje. De derde plek was voor Nikita Vitiugov, een relatief onbekende speler, die nu virtueel de 2700-grens overschrijdt. Hij scoorde 5/9.

De top van dit kampioenschap verhuist nu enkele weken naar Turkije, voor het landenWK, waarinRusland het opneemt tegen Armenië, Turkije, Griekenland, Indië, Israël, Azerbeidjan, Egypte, Brazilië en de VS.

De eindstand na 9 rondes:
1. Grischuk 6,5
2. Svidler 6
3. Vitiugov 5
4-5. Alekseev, Jakovenko 4,5
6-8. Khismatullin, Riazantsev, Tomashevsky 4
9. Timofeev 3,5
10. Sjugirov 3

  1. Theo
    Theo30-12-2009

    Alle respect voor grote namen zoals Grishuk en Svidler, maar is mijn indruk correct dat dit Russische kampioenschap niet meer is wat het ooit geweest is? (qua niveau)

  2. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye30-12-2009

    qua sterkte ongeveer gemiddeld hoor, toch sinds het einde van de USSR. Blijft toch met afstand het sterkste nationale kampioenschap.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.