Interclubs worden morgen NIET afgelast

Sneeuw De kogel is door de kerk: de speeldag in de Nationale Interclubs van morgen gaan gewoon door zoals gepland. Het is niet toegelaten om in onderling akkoord een match af te gelasten.

Uitspelende ploegen en arbiters worden verzocht rekening te houden met een langere reistijd, en daarom ruimschoots op tijd te vertrekken. Thuisspelende ploegen en arbiters worden gevraagd soepel om te gaan met het aanvangstijdstip.

  1. MarcvS
    MarcvS08-01-2010

    Nee, ik vind niet dat dat terecht is als er zondag een ongeval gebeurt, dat er dan kwaad gesproken wordt. Als Luc beslist : het gaat door, dan gaat het door en is iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn eigen daden, zo is het altijd en zo is het nu ook in deze barre tijden.

    Deze avond is provinciale interclub in Limburg, als Geert Meekers niets zegt gaat de LIC gewoon door, als ik dan een ongeval krijg is het toch mijn fout en niet die van Geert, als ik in een sneeuwstorm terecht kom zet ik me langs de kant of rijd ik 30 km/u. De eindverantwoordelijkheid ligt nog altijd bij jezelf en niet bij Luc of Geert.

  2. Chessmaster
    Chessmaster08-01-2010

    @ Luc Van SteenKiste

    Herbekijk mijn vorige post nog eventjes. Dan zie je onmiddellijk dat ik mij verontschuldig voor het gebruik van het woord ‘Keeskoppen’ 😉

    Dit was slechts om een vergelijking te maken met de voorgaande post van slecht woordgebruik 😉 (waartegen ik expres gezondigd heb)

    Verder valt er over geen enkele club iets slechts te zeggen. Iedere club werkt op zijn/ haar manier met zijn of haar spelers. Clubs die wel of niet aangesloten zijn bij de FRBE, clubs die veel of weinig spelers hebben, clubs die binnen- en buitenlandse spelers hebben. Iedereen is uniek op zijn manier. Dus respecteer ik ook elke club en diens speler.

    On topic:
    Verder is er geen reden om Luc de verantwoordelijkheid te geven over eventuele ongevallen.

    Maar het lijkt me toch veiliger om de volgende ronde uit te stellen zo om problemen te vermijden.

  3. volg je neus
    volg je neus08-01-2010

    Inderdaad, de tornooileider kan moeilijk verantwoordelijk gesteld worden als er iets gebeurt.
    Maar er is nog altijd het dilemma van de chauffeur: ik lees hier: het is de chauffeur die verantwoordelijk is. Nou, als ik chauffeur was, dan zou ik op zo’n moment slechts voor mezelf verantwoordelijk willen zijn. Maar ja, kan je dan weigeren om je medespelers mee te nemen? Ja, natuurlijk, als je de last op jou neemt op die manier één of meerdere forfaits te veroorzaken…

    Afgelasten is de boodschap!

    P.S.: Ja, ik heb ook examens nu. Maar ik ging zondag meespelen. Dus mijn boodschap komt niet voort uit jaloezie of wat dan ook. Gewoon: we hebben inhaalronden voorzien, waarop wachten we dan om ze te gebruiken? Een vulkaanuitbarsting? Een tsunami? De pest?

  4. Ben
    Ben08-01-2010

    Is het nu zo moeilijk om nu al die beslissing te nemen om die matchen uit te stellen? Waarvoor zijn er dan die reservedata? Laat de mensen toch niet wachten tot zondag 10u! Zoals eerder iemand schreef, is het een hobby en eigenlijk belachelijk om hiervoor zware risico’s te gaan nemen terwijl men in kranten en alle media de mensen gaat aanraden om de weg niet op te gaan als het niet nodig is.
    In ieder geval zal ik als speler en ploegkapitein niet opdagen als de wegen heel slecht liggen. Als de voorspellingen vandaag blijven wat ze gisteren waren neem dan de verantwoordelijkheid en beslis zaterdag om 10u reeds om alles te verschuiven naar de volgende reservedata.

  5. Alex
    Alex08-01-2010

    Moet toegeven, dat er wijze vrouwelijk woorden vloeien uit volg je neus !

    We weten dat er een risico is, waarom dan schakers onder druk zetten om toch het weer te gaan teisteren???

    Zoiezo zullen er toch een heleboel forfaits zijn, of je nu vroeger of niet vertrekt, wat is er daar dan leuk aan?

  6. Peter
    Peter08-01-2010

    Voor de duidelijkheid: ik bedoel niet dat Luc de verantwoordelijkheid draagt als er dan iets gebeurt. Ik bedoel dat je eventuele slachtoffers dan zal horen. Niet naar Luc persoonlijk toe, maar wel over het algemene gegeven dat er persé geschaakt moest worden, ondanks alle risico’s van dien.

    En het is logisch dat de chauffeur de verantwoordelijkheid draagt: wel, dan zou ik als chauffeur gewoon niet rijden. Moet ik dan ploegmakkers thuislaten? Tjah, dan is dat maar zo en dan heeft de ploeg een nest forfaits. Ik vind gewoon dat je reservedata hebt en dat dit nu eens dé ideale moment is om die te gebruiken. Waarvoor dienen die anders?

    En Marc: vandaag sneeuwt het nog niet, dus vandaag interclub in Limburg afgelasten is gewoon niet nodig. Er is echter zekerheid dat het morgen stevig zal sneeuwen en dat die sneeuw er zondag nog zal liggen én dat de banen lang niet overal veilig zullen zijn. Vorig jaar is dat idd gebeurd, maar toen sneeuwde het tijdens de ronde bij. Dat is wel een heel groot verschil. Als het toen al op voorhand zulk weer was, had die ronde ook afgelast moeten zijn. Dat was echter onvoorzien. Dit is te voorzien.

  7. B.A.
    B.A.08-01-2010

    Misschien eens kijken hoe ze het in Nederland regelen.
    Daar spelen ze reeds op zaterdag:

    http://www.schaakbond.nl/nieuwsberichten/knsb-competitie-invloed-weersomstandigheden-wordt-nauwlettend-gevolgd

  8. Theo
    Theo08-01-2010

    Tja, laat ons allemaal bang in een hoekje gaan zitten en er niet meer uitkomen voor de rest van ons leven.
    Wat een bange doemscenario’s allemaal!
    Stel dat alles goed verloopt…waar gaan we dan bang van worden?
    Sorry hoor maar ik vind jullie allemaal mietjes.
    Ik dacht dat schakers een moedige soort was… :/
    Niet dus!
    Zoals MarcvS zegt: als het weer vraagt naar 30km/u rijden, dan doe je dat toch gewoon? Lijkt me niet meer dan logisch om dan geen 120 te gaan rijden!?
    En dat half uurtje van je leven dat je daarmee ‘kwijt’ bent, is dat zo erg? Ik zou zeggen geniet er van. Zal veel boeiender zijn dan naar die TV te kijken en zich nog meer te laten conditioneren/bang maken/programmeren.
    Echt teleurstellend wat voor een onnodige rampscenario’s hier allemaal naar boven komen. Bangerikken!

  9. Hans
    Hans08-01-2010

    Dus, vanaf volgend seizoen, IC volgens systeem Bundesliga:
    – drie weekends, met partijen op vrijdagavond, zaterdag en zondag, in september, november en februari
    – vrijdag : afreis, schaken, eten, zuipen, vuile manieren en laat naar bed
    – zaterdag: 1e aspirineontbijt, schaken, eten, zuipen, vuile manieren en laat naar bed
    – zondag : 2e aspirineontbijt, schaken, eten, zuipen, stoppelbaard afscheren, tanden poetsen, vers ondergoed aantrekken, terugreis en aftellen naar het volgende schaakweekend…

    Geen sneeuw, geen examens, geen risico’s, iedereen tevreden (behalve mijn vrouw)
    In afwachting daarvan : zondag thuisblijven, want tegen 30 km/h onder een kruisende vrachtwagen met oplegger glijden is nog altijd fractioneel erger dan een mat in één

    Mr. Cornet, waarop wacht u ???

  10. Peter
    Peter08-01-2010

    “Tja, laat ons allemaal bang in een hoekje gaan zitten en er niet meer uitkomen voor de rest van ons leven.
    Wat een bange doemscenario’s allemaal!”

    Over belachelijke scenario’s gesproken… Ja, laat ons allemaal bang in een hoekje zitten er de rest van ons leven niet meer uitkomen: man, dat heeft er nu eens geen zak mee te maken.

    Waar gaat het om?: Er zijn in de laatste vijf jaren maar enkele dagen geweest dat er zulk weer is en nu is er een van. Dus neen: dat heeft niets met de rest van ons leven te maken. Doe toch eens normaal.

    En doemscenario’s zijn er niet gegeven. Een ongeval is zo gebeurd en voor de rest: het gaat er hem gewoon om dat je het niet moet zoeken, meer niet. Of ga je nu ook al ontkennen dat dit risicoweer is? Overal raden ze af om de baan op te gaan, alle zaalsporten zijn afgelast. Allemaal bangerikken? Neen, das gewoon gezond verstand, meer niet. Ok, het is niet zo stoer, dat moet ik toegeven…

  11. Wim
    Wim08-01-2010

    Tegen het tempo waarin http://www.meteox.com vooruitgaat mogen we blij zijn dat we vanavond nog thuisraken.

  12. Yen
    Yen08-01-2010

    Spelen of niet… zondagmorgen 10uur is gewoon belachelijk laat om een beslissing te nemen. In vele andere sporten weten de leden al van donderdag of ze al dan niet moeten spelen, het is enkel bij de wereldvreemde schaakbond dat we op witte rook (of witte sneeuw) moeten wachten tot zondagmorgen.

  13. Jan Lagrain
    Jan Lagrain08-01-2010

    Ik ben altijd blij als er veel reacties komen, maar het gaat zo snel dat ik moeilijk kan modereren, dus even opmerken en vragen:

    – Gelieve bij de kern van de zaak te blijven (en niet opnieuw over examens en dergelijke te discussieren, dat is een compleet andere discussie, die op zich zeker mag gebeuren, maar liefst niet hier en nu)
    – Gelieve ook argumenten te geven ipv. zinnen als “Ik vind jullie mietjes” 🙂 Dit zijn geen inhoudelijke argumenten meer en verdoezelen de eigenlijke argumenten (Ik geef nu een voorbeeld van een van mijn trouwste lezers en reageerders, maar dit is uiteraard niet tegen hem persoonlijk bedoeld. Ik bedoel het veralgemenend).

    Alvast bedankt en laat de argumentatie maar komen.

  14. Hugo VS
    Hugo VS08-01-2010

    @ BA De argumentatie van NL gaat ook niet op. Als het openbaar vervoer het toelaat wordt gespeeld. Ik hoor net in het VRT nieuws van 13 uur dat er waarschijnlijk veel treinen niet zullen rijden.

  15. MarcvS
    MarcvS08-01-2010

    Een ding weet ik wel in heel deze discussie. Zondag om 10u00 pas weten of je moet spelen is eigenlijk te laat. Hoe moeten die spelers die in de trein zitten bijvoorbeeld verwittigd worden. Gewoon kijken naar het weer morgen en dan de knoop doorhakken, dan weet iedereen waar hij aan toe is.

  16. Mozzie
    Mozzie08-01-2010

    Er is een verschil tussen een ploeg in eerste afdeling die een verplaatsing van 250 km moet doen en een ploeg in vierde of vijfde die misschien maar 10 kilometer ver moet zijn.

    In sommige streken zal de sneeuw zich overigens beperken tot 1 à 2 centimeter.

    Daarom lijkt het mij zinvol om geen algemene afgelasting te doen maar de beslissing over te laten aan de individuele interclubverantwoordelijken.

    Zo voorkom je dat er mensen gaan klagen dat de ronde voor hun onnodig werd afgelast en dat ze voor de reservedatum nooit een even sterke ploeg op de been kunnen brengen.

  17. louis
    louis08-01-2010

    inderdaad MArc Vs

    niet iedereen heeft internet, niet iedereen is 24/24 bereikbaar, ic verantwoordelijken moeten tijd hebben hun mensen in te lichten,
    het zou zonde zijn moesten mensen al vertrokken zijn en pas onderweg ontdekken dat er niet gespeeld zal worden.
    ook reistijden moeten serieus bijgesteld worden bij de verdere verplaatsingen waardoor je te dicht in de buurt van 10 uur komt (denk aan wirtzfeld).

    hak die knoop door en beslis. ofwel spelen ofwel niet maar beslis ten laatste 24u op voorhand als je enkel via internet communiceert.

  18. Valery
    Valery08-01-2010

    Morgen is er competitie in Nederland,
    hoe redeneren zij dan: http://www.schaakbond.nl/nieuwsberichten/knsb-competitie-invloed-weersomstandigheden-wordt-nauwlettend-gevolgd

  19. Peter
    Peter08-01-2010

    Ik heb toch een duidelijk afwijkende mening van mijn naamgenoot hierboven. Ik vind dat de IC zoals het er nu voorstaat gerust kan doorgaan en dat men voor afgelasting beter wacht tot zondag.

    Ik ben zelf op 20/12 niet van Leuven in Kortrijk geraakt (in Brussel rechtsomkeert gemaakt), maar dat was omdat het toen op het moment zelf enorm sneeuwde. Een dag later lagen de wegen er weer (voorzichtig) berijdbaar bij. Als het zaterdag sneeuwt, zullen de wegen zondag ook opnieuw berijdbaar zijn, zeker de grote provinciewegen en snelwegen – en tenslotte is dat toch de plaats waar de grote afstanden gereden worden. Op die resterende kilometers naar het speellokaal moet men dan maar wat voorzichtiger zijn.
    M.a.w. als het alleen zaterdag sneeuwt, zal iets als pakweg Oostende-Eupen geen probleem zijn, want dat is voor 95% snelweg.
    Trouwens, die problemen met het openbaar vervoer waar Hugo het over heeft, die zijn ook alleen aangekondigd voor zaterdag.

    Mochten de weermannen zich schromelijk vergist hebben en mocht het zondagochtend nog sneeuwen, dàn is dat het moment om af te gelasten.

  20. Theo
    Theo08-01-2010

    Hallo Jan, (63)

    Mijn excuses voor mijn taalgebruik, ik liet mij even gaan…
    Maar het is toch waar, zeker? Al dat slappe gedoe van “oeioei zaterdag gaat het sneeuwen, zondag kunnen we niet schaken!”

    Misschien ben ik nog 1 van de weinigen die wel nog graag schaakt en niet elke flauwe reden goed vind om maar niet te hoeven spelen.

    “Jullie zijn allemaal m**tjes” was misschien nogal ongepast geformuleerd. Mijn welgemeende excuses daarvoor! Zoals ik reeds zei liet ik mij even gaan. (en ik hou mij nog in! 😉 haha)

    Wees nu eerlijk: laat ons zeggen dat de gemiddelde verplaatsing misschien 30 a 40 minuten rijden is. In dit geval vertrek je op tijd en doe je er misschien in het allerslechtste geval 60 of 70 minuten over. Is dat nu zo erg?
    En in alle meer waarschijnlijke gevallen doe je er dan 45 of 50 minuten over ipv 40.
    Erg, hoor!

    8o

    OK, misschien was dit iets beter qua argumentatie? 😉

  21. Koen
    Koen08-01-2010

    Ik vind eigenlijk dat de clubs zelf moeten beslissen. 2 ploegen uit West-Vlaanderen die tegen elkaar spelen of 2 ploegen uit de Oostkantons kan een groot verschil zijn. Momenteel ligt er nauwelijks sneeuw in West-Vlaanderen en redelijk wat in de Oostkantons. In West-Vlaanderen dus geen problemen. Laat gewoon de ploegen spelen die kunnen en diegene die het te gevaarlijk vinden spelen dan gewoon op de reservedata. De verschillen in ons landje zijn gewoon te groot om alles aftegelasten of om te laten doorgaan. Het is zelfs niet zeker dat het veel gaat sneeuwen. Eergisteren in koeien van letters in de gazet dat het 15 cm gaat sneeuwen, vanochtend op de radio: mogelijk minder dan 1 cm in West – en Oost-Vlaanderen. Met sneeuw weet je nooit, het is gewoon afwachten. Gisteren in Amsterdam meer dan 10 cm die niet voorspeld was.

    We moeten gewoon wachten tot morgen, dat zien we wel. Nu is het nog veel te vroeg om een betrouwbare voorspelling te doen.

    Ik sluit graag af met een leuke anekdote die ik ergens op het internet vond:

    1943:
    -20° C
    50cm sneeuw
    de treinen rijden
    het openbaar vervoer rijd
    iedereen kan gaan werken

    2009
    -5° C
    5 cm sneeuw
    de treinen zijn vastgevroren
    het openbaar vervoer ligt plat
    niemand geraakt op zijn werk

  22. Koen
    Koen08-01-2010

    rijdt natuurlijk met dt

  23. Gert
    Gert08-01-2010

    Uiteraard moet er uitgesteld worden als het weer zondagmorgen extreem blijkt te zijn. Veiligheid gaat boven alles. Maar anders zie ik geen reden voor uitstel. Ik ben het er anders wel mee eens dat men in januari beter geen IC speelt omdat dit nu eenmaal de maand is met de meeste kans op extreme weersomstandigheden.
    Gert

  24. Arno B
    Arno B08-01-2010

    @Koen

    In 1943 zaten we dan ook midden in de oorlog 😀 , ik denk niet dat de mensen dan moesten zeggen dat het vandaag even niet gaat^^

  25. Ben
    Ben08-01-2010

    Zondagmorgen om 10u beslissen is gewoon belachelijk laat. Kijk vanavond naar het weerbericht en neem de enige juiste beslissing tot uitstel van de matchen. Waarom zijn er trouwens reservedata voorzien?
    Als de wegen slecht liggen ga ik (als ploegkapitein) mijn leven niet riskeren of mijn wagen in de prak gaan rijden voor een spelletje schaak. Ik geef dan liever nog forfait of spreek met een bevriende tegenstander een remise af zonder te spelen. Hopelijk gaat het gezond verstand het hier halen en liefst kan die beslissing snel genomen worden zodat iedereen nog op de hoogte kan worden gebracht.

  26. gert
    gert08-01-2010

    Daaruit valt slechts één conclusie te trekken : al die verhalen van de sabotagedaden van het verzet zijn zwaar overdreven.

  27. live
    live08-01-2010

    Mij wordt het alvast alsmaar duidelijker hoe geflipt sommige schaakfanaten toch zijn! De discussie wordt écht bizar. Misschien nog een nuttig voorstel: laat alle ‘mietjes’ en ‘bangerikken’ met ‘flauwe’ redenen de facturen van blutsschade, ziekenhuisoplapwerk en (hopelijk géén) begrafeniskosten naar ‘stoere’ Theo (58) opsturen. Denken jullie echt dat álle andere sportmannen die nationaal massaal wél afgelast hebben debielen of idioten zijn? Gezond verstand is een mooie gave, gebruik ze dan!

  28. Carlo
    Carlo09-01-2010

    Als ik het zo lees moet zondagmiddag de helft van het Belgisch IC-arsenaal in Wirtzfeld gaan spelen !? Gelukkig spelen wij in Mortsel zondag met 6 ploegen thuis tegen … Brasschaat. Met tram 15 ondergronds zal dat wel lukken zeker ??

  29. Goendi
    Goendi09-01-2010

    Carlo, dat is gesproken zie. En mocht er toch een kink zijn, dan neem ik aan dat de clubs er onderling wel uitkomen om geval per geval te bekijken in samenspraak met de tornooileider? Je kunt nu toch niet weten hoe de situatie zondag gaat zijn. Het is nl zaterdag dat ze rampspoed voorspellen 🙂

    Daarnaast is die ene opmerking die de tornooileider impliciet verantwoordelijk stelt voor eventuele ongevallen indien er wel gespeeld wordt, totaal uit den boze en ronduit schandalig. Dergelijke psychologische spelletjes horen nergens thuis, en is not done.

  30. Theo
    Theo09-01-2010

    Beste “live” (74)

    “begrafeniskosten” en “ziekenhuisoplapwerk” kan ik echt niet in deze context plaatsen…Ik zie het verband niet. Zal misschien wel aan mij liggen.

  31. Martin
    Martin09-01-2010

    1. Alle buitensporten en (zo goed als )alle binnensporten zijn al afgelast.
    2. Alle weermannen/vrouwen sporen iedereen aan om in het weekend binnen te blijven.
    3. Het is niet flauw om een manifestatie af te gelasten om wille van uitzonderlijke omstandigheden. Bij het professionele voetbal waren 3 (drie!) spelers met mexicaanse griep voldoende om een wedstrijd uit te stellen. Alle sportbonden, ook de schaakbond, hebben reservedata voor uitgestelde wedstrijden.
    4. Veel vooral kleinere clubs steunen op de goodwill van een paar chauffeurs. Je kan niet verwachten dat die mensen ook nog eens met een auto vol jeugdspelers uren lang op risicovolle wegen gaan rondrijden. Het is allicht ook niet zo goed dat jeugdspelers na middernacht nog bij hun angstig wachtende ouders moeten worden afgezet.
    5. Ik heb in deze kolommen al talloze posts gelezen over competitievervalsing. Gelukkige thuisploegen die matchpunten gaan winnen en misschien zelfs de titel halen door forfaits, is dat dan géén competitievervalsing? Om dezelfde reden is het allicht zelfs beter om ineens de hele speeldag af te gelasten, zodat niemand kan rekening houden met behaalde uitslagen.

  32. achiel
    achiel09-01-2010

    zopas eens naar buienradar gekeken ivm voospellingen de komende drie dagen.

    vandaag sneeuw tot 10 uur vanavond, dan nog sporadisch een buitje.

    vanaf morgenochtend geen sneeuw meer.

    zie dus geen reden om ic’s af te gelasten

  33. Patrick
    Patrick09-01-2010

    Aangezien er geen afgelasting nodig is in deze omstandigheden, kunnen het beste de reservedata afgevoerd worden. Ze zijn toch niet nodig…

    Basket, volleybal wordt afgelast maar de IC zullen en moeten doorgaan.

    Een betere spreiding van de IC (bv. september tot april) kan wat ronden in december en januari uitsluiten: goed voor de examens en goed voor het weer…

    Nu ja, het is al duidelijk dat er gespeeld zal worden, dus zetten we morgenmiddag aan richting Oostende…

  34. Roger B.
    Roger B.09-01-2010

    NEDERLANDSE INTERCLUB AFGELAST !!!!!
    Gezond verstand van die Nederlanders.

  35. Bart
    Bart09-01-2010

    @Goendi: “Daarnaast is die ene opmerking die de tornooileider impliciet verantwoordelijk stelt voor eventuele ongevallen indien er wel gespeeld wordt, totaal uit den boze en ronduit schandalig. Dergelijke psychologische spelletjes horen nergens thuis, en is not done.”

    Waarom is dat not done? Is de IC-verantwoordelijke dan plots niet meer verantwoordelijk ofwat?: De verantwoordelijke IS nu eenmaal verantwoordelijk, dat is namelijk zijn functie, het staat zelfs in zijn naam. Luc Cornet doet zijn werk schitterend, maar dit wil niet zeggen dat hij niet verantwoordelijk zou zijn als hij 100-en schakers de baan opstuurt. Dat is hij zeker wel, daarvoor is zijn functie zelfs ontworpen.

    Begrijp me niet verkeerd. Ik val hem niet aan, zoals ik al zei: hij doet zijn werk geweldig, maar ik zou nu niet graag in zijn schoenen staan. Dit is niet zomaar een beslissing. Als schakers beargumenteren dat ze onnodig de baan opgestuurd werden, dan hebben zij geen ongelijk. Net als schakers die willen spelen het omgekeerde zeggen. Als er wordt beslist om te spelen, is dat verdedigbaar, maar niet zonder risico.

  36. Martin
    Martin09-01-2010

    @achiel: dat pak zaterdagsneeuw zal zondagmorgen natuurlijk als bij wonder verdwenen zijn???

  37. erik van den doel
    erik van den doel09-01-2010

    Niet alle wedstrijden in de nederlandse IC zijn afgelast.
    Nijmegen-HMC Calder den Bosch wel.

  38. Brul
    Brul09-01-2010

    In Nederland is ook HSG 1 – HWP Sas van Gent uitgesteld.

  39. Peter
    Peter09-01-2010

    Ik kan me voorstellen dat de verantwoordelijken niet erg happig zijn om de reservedata te gebruiken. Dat zijn namelijk nepdata.

    28/3 valt nà het seizoen (dat zou nog kunnen, maar toch) en op 31/1 is het Vlaams Jeugdkampioenschap.

    Reservedata zijn er inderdaad om te gebruiken, dus dient men ze deftig te plannen.

  40. Glen
    Glen09-01-2010

    Het is ondertussen al een flink pak aan het sneeuwen en als we ons aller weerman Frank Deboosere mogen geloven, zal het niet onmiddellijk stoppen. Ik denk dat het redelijk is dat de bond uiterlijk zaterdagavond de Gordiaanse knoop doorhakt of deze ronde nu doorgaat of niet. Tegen dan hebben we al een redelijk zicht op de verkeershinder die er zal zijn, vermoed ik. Het scenario dat we natuurlijk allemaal willen vermijden is dat er morgen enkele ploegen niet, of veel te laat ter plaatse geraken, wat ongetwijfeld maandag voor heel wat verhitte discussies zal zorgen. Zottegem speelt een belangrijke thuismatch tegen het sterke Fontaine, maar ik zou het maar enigszins wrang vinden als we punten pakken we door forfait door weersomstandigheden omdat er te laat gecommuniceerd is over de stand van zaken.

    Tot slot nog dit:
    @Dennis: We zijn nog steeds in een periode van peis en vree, de goeie voornemens die we allen gemaakt hebben om het nieuwe jaar in te zetten zijn nog niet koud en dan komt er zo’n reactie. Ik zou graag oproepen tot een beetje relativering, waar u het toch duidelijk af en toe moeilijk mee heeft. Dat ik nu natuurlijk gemakkelijk praten heb als lokale kleuter die hier met een tas chocomelk voor zijn computer zit, kan ik begrijpen. Ik denk dat ik nog een beetje ervaring mis…

  41. live
    live09-01-2010

    @ 85 / Bart,volledig akkoord,ik zou ook niet graag in de schoenen van ‘verantwoordelijke’ Luc staan om deze beslissing te nemen. En nog minder als er inderdaad iets zou gebeuren, want dan heeft hij het gegarandeerd aan zijne rekker! Als je ziet voor welke prullen er soms al schadeclaims en advocaten ingeschakeld worden…

  42. Koen Heynen
    Koen Heynen09-01-2010

    Hallo allemaal

    Wel, ik zou ook liever spelen, maar het is ook best mogelijk dat vooral de ploegen uit de Duitstalige regio problemen gaan ondervinden. Niet alleen ligt daar heel wat meer sneeuw, maar ook meen ik mij te herinneren dat een aantal lokalen alleen via heuvelachtige weggetjes te bereiken zijn. Mooi om met de slee te doen, maar met de auto ?? En het zijn nu ook niet de minste daar. Het zou jammer zijn, mocht de titel beslist worden doordat de Eynattens, Eupens en andere Wirtzfelden niet kunnen spelen. En sommige ontmoetingen uitstellen en andere niet geeft nog grotere problemen. Nu, wat Luc ook beslist, kritiek zal er altijd komen. Maar alleszins niet van mij.

  43. MarcvS
    MarcvS09-01-2010

    Come on zeg, mij maak je niet wijs dat Luc per capita verantwoordelijk is als er morgen iets fout loopt, dat is nog altijd degene die de baan op gaat. Als er morgen gespeeld gaat worden en ik krijg onderweg naar Overpelt een ongeval, is dat mijn zaak en niet die van Luc. Het zou me dan nog al wat wezen, als hij voor alles verantwoordelijk zou zijn.

    De weerberichten zeggen overal zwaarbewolkt met lichte sneeuwval.

    Anyway wat Luc ook beslist, hij heeft altijd gelijk.

  44. Adrian
    Adrian09-01-2010

    We mogen blij zijn dat Luc zo’n zware taak op zich neemt. Wat er ook gebeurt: ”
    He’s not to blame!”

    Hier zijn de wegen alvast goed begaanbaar en hebben de strooidiensten goed hun werk geleverd. Ik woon ook slechts in een klein dorpje in de Vlaamse Ardennen.

  45. (Ni) Goe Bezig Manne
    (Ni) Goe Bezig Manne09-01-2010

    @MarcvS en co: naar mijn gevoel zou Luc wel degelijk mede verantwoordelijk zijn voor te vermijden ongevallen. Tenzij hij sinds dinsdag in winterslaap gesukkeld is, moet hij ondertussen toch al weten dat er een redelijk grote groep schakers is die liever niet de baan opgaan morgen. Dat hij desondanks toch de ronde heeft afgelast staat voor mij gelijk met aanzetten tot gevaarlijk rijgedrag door passagiers (is ook verboden)

    Ja, er is de verantwoordelijkheid van de individuele chauffeurs, maar er wordt ook enorme druk op hen uitgeoefend om tegen het gezonde verstand in toch de weg op te gaan. Inschakelen van reserven is niet altijd mogelijk (minder aangesloten leden wegens economische crisis en de KBSB perikelen, studenten met examens en, geloof het of niet, geen toestemming krijgen van de echtgenote!)

    Dus, waar sta je als een ploegenforfait om die redenen optreedt? Gewoon laten betalen en volgend jaar degraderen? Of toch laten spelen op een inhaaldag? (met de bijkomende vraag waarom dan niet ineens voor die oplossing gekozen kon worden)

    De discussie hierboven zal de heer Cornet waarschijnlijk ook aanzetten om in geen geval de competitie morgen af te zeggen want dat zou betekenen (volgens sommigen) dat hij een flauwerik, bangerik en een mietje is. Om maar te zeggen dat de druk op zijn schouders waarschijnlijk ook niet gelachen is.

    @Live: de heer Cornet mag dan interclub verantwoordelijke zijn, maar dat betekent niet noodzakelijk dat hij verantwoordelijk is voor *alles* wat met die competitie te maken heeft: voor hetzelfde geld is hij enkel verantwoordelijk voor het verwerken van de uitslagen (ik kon zo snel nergens op de KBSB site een taakomschrijving voor die functie vinden) Waar hij wel minstens verantwoordelijk voor is (omdat hij het zelf impliciet heeft toegegeven) is beslissen of er morgen gespeeld gaat worden of niet. En dat betekent, volgens mij, dat hij wel degelijk verantwoordelijk is voor eventuele druk die individuele chauffeurs zouden voelen om tegen beter weten in toch hun/een ongeluk tegemoet te rijden.

    De vraag is trouwens of je nog van een eerlijke competitie kan spreken als er morgen toch gespeeld moet worden. De (overlevende) bezoekers zijn mogelijkerwijze al zo groggy van het urenlange voorzichtige kruipen met de wagen dat van normaal spel niet veel meer in huis kan komen. Zelf zit ik een team dat morgen tegen de grootste concurrent voor de titel in onze afdeling moet uitkomen (Murphy) Het zit er dus dik in dat we wegens voornoemde omstandigheden zeker niet optimaal zullen spelen, waardoor uiteindelijk een heel seizoen naar de knoppen zal zijn.

    Verder nog de beste wensen, voor zover mogelijk, iedereen…

  46. Kris -Merchtem
    Kris -Merchtem09-01-2010

    Wat een discussie. Het is nochtans simpel: zolang er op de kleine secundaire wegen sneeuw ligt, wordt er niet gespeeld. Veiligheid gaat boven alles.
    Wie graag in de sneeuw rijdt, mag dat doen. Als men echter verplicht wordt, dan is het niet meer plezant.
    Ik vraag mij trouwens af: van al wie gereageerd heeft en wenst te schaken nu zondag, hoeveel percent van hen thuis mogen spelen of als passagier mogen meerijden op verplaatsing?
    Als ik morgen thuis mocht spelen, dan zou ik het ook niet zo erg vinden. (ik kon dan eventueel tevoet gaan)
    Ondergetekend, chauffeur met een bang hart.

  47. Bart
    Bart09-01-2010

    Marc: “Come on zeg, mij maak je niet wijs dat Luc per capita verantwoordelijk is als er morgen iets fout loopt, dat is nog altijd degene die de baan op gaat. Als er morgen gespeeld gaat worden en ik krijg onderweg naar Overpelt een ongeval, is dat mijn zaak en niet die van Luc. Het zou me dan nog al wat wezen, als hij voor alles verantwoordelijk zou zijn.”

    Dat heeft niets met wijsmaken te maken, dat IS gewoon de essentie van verantwoordelijkheid, willens nillens trouwens. Niet dat hij dan zelf het ongeval veroorzaakt heeft, he, men moet niet overdrijven. Maar hij beslist of er gespeeld wordt en daarmee verplicht hij mensen de baan op te gaan die dat eigenlijk liever niet willen (en andersom: hij doet dat ook voor mensen die wel willen en die dus blij zijn met de beslissing). Je zou kunnen zeggen: Mensen moeten dan maar afzeggen als ze niet willen spelen. Maar dit is niet juist: als een ploeg niet komt opdagen, dan wordt ze uit de competitie gezet volgens de regels. Er is dus zeker een druk aanwezig.

    Dat is de definitie van verantwoordelijkheid en iemand die zo moedig is als Luc om die verantwoordelijkheid op te nemen, heeft daar soms vervelende bijwerkingen van, namelijk dat een beslissing verduiveld vervelende gevolgen kan hebben.

  48. MarcvS
    MarcvS09-01-2010

    @ ni goe bezig manne. Als hij beslist dat het morgen niet doorgaat, dan gaat het niet door, punt, mag ik willen zoveel als ik wil, maar kan ik op mijn kop staan, van druk uitoefenen is dan ook geen sprake en als hij nee zegt dan is hij zeker geen mietje.

    Luc is een verantwoordelijke kerel en wat hij ook beslist, wel of niet, ik sta achter hem.

    @ Kris – Merchtem : Elen – Overpelt zijn normaal gezien 35′. Gisteravond deed ik er 10′ minuten langer over, morgen staat mij hetzelfde te wachten, mocht het doorgaan.

  49. MarcvS
    MarcvS09-01-2010

    @ Bart – staat dat ergens in de reglementen – of in de statuten van de VZW of is de Belgische schaakbond geen VZW, dat kan ook natuurlijk. Anyway, wie weet eigenlijk wat de functie van interclubverantwoordelijke inhoudt en wat zijn verantwoordelijkheden zijn.

  50. Bart
    Bart09-01-2010

    Kom, he, Marc: Luc beslist, dus is hij verantwoordelijk. Laten we nu niet onnozel doen…

    Maar ik wil ook wel duidelijk maken dat ik achter de beslissing zal staan. Ik zeg enkel dat het een moeilijke beslissing is die riskant kan zijn vanwege de gevolgen. Deze nuancering is belangrijk, voor iemand denkt dat ik Luc zou willen aanvallen of zijn deskundigheid in twijfel zou willen trekken. Dat is allerminst het geval. Ik vind het gewoon niet correct dat er gezegd wordt dat hij geen verantwoordelijkheid heeft, want die heeft hij zeker wel, aangezien hij beslist over wat alle schakers morgen doen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.