Wirtzfeld doet een uitstekende zaak

Luc CornetDoor weer en wind gleden honderden schakers gisteren naar alle uithoeken van het land. De discussie over het weer leek de speeldag zelf te overschaduwen, maar deze zesde ronde kan wel eens een belangrijke ronde zijn voor het kampioenschap.

Wirtzfeld deed immers een uitstekende zaak: het won niet alleen met 19-13 van Amay, het liep vooral weer twee bordpunten uit op co-leider Eynatten. De Duitse buur verteerde de verre verplaatsing naar Brugge niet goed want ondanks de sterke opstelling had het zijn handen vol met Brugge. Eynatten won met 15-17. Het was overigens een speciale speeldag voor een van de Wirtzfeldspelers…

Belgische kampioen remiseert eerste partij als Belg

Zelden werd een speeldag van de Nationale Interclubs voorafgegaan door zulke verhitte discussie als deze openingsspeeldag van 2010. Spekglad, goed doenbaar, afgelasten, spelen, een schande, een logische beslissing… Zowat alle soorten beschrijvingen en tegenpolen kwamen aan bod in het gekrakeel dat volgde op het communicatiebericht van onze toernooileider Luc Cornet, die zelf met zijn ploeg Eisden in Ans speelde (zie foto boven).

Precies op 150 stopte het, maar toen was alles al lang beslist: de sneeuwruimers deden hun werk en het schaken gaat gewoon door. “Competitievervalsing is in de maak, want Eynatten moet het land door naar het verre Brugge terwijl Wirtzfeld thuis mag spelen”, hoorde je hier en daar fluisteren. Zo´n vaart bleek het allemaal niet te lopen. De spelers van beide clubs komen voornamelijk uit het buitenland en moesten sowieso verre verplaatsingen maken. Uiteindelijk werd de opstelling er ook niet door beïnvloed. Zowel Wirtzfeld als Eynatten speelden met een sterke ploeg. Of de reis zelf een invloed heeft gehad, kan niemand behalve de spelers zelf een uitspraak doen …

MherWirtzfeld ontving thuis Amay, op papier een hapklare brok, in praktijk een taaie tegenstander. De ronde was vooral speciaal voor Belgisch Kampioen Mher Hovhanisian. De Armeen kreeg deze week, na zes jaar onduidelijkheid, te horen dat zijn verblijfsvergunning eindelijk in orde is. Het was dus zijn eerste ronde als “Belg”, al speelde hij geen al te geïnspireerde partij. Jasper Broekmeulen hield hem op remise. Het was de enige remise in een geanimeerd duel, waarin Zaragatski en Kleijn voor kleine verrassingen zorgden door Winants en Orlov te kloppen, maar waar de grote Wirtzfeldse kanonnen de ruime buit binnenhaalden.

Concurrent Eynatten had het in Brugge een pak lastiger. Ringoir, Geirnaert, Decoster, Donovan en Michiels hielden hun op papier duidelijk sterkere tegenstanders op remise en toen Frederic Verduyn Chrsitan Braun wist te kloppen, zag het er helemaal benauwd uit voor de leiders. Eric Van Den Doel en Michael Hammes zetten de scheve situatie echter recht en zo kon Eynatten de schade beperken tot twee bordpunten.

Onderaan het klassement slikten de vier degradatiekandidaten (Jean Jaures, CRELEL, Eynatten en Aalter) alle vier een nederlaag. Opvallend waren de drie forfaits bij Eynatten2, maar we zijn nog niet ingelicht over de reden van die forfaits. Eveneens opvallend is dat de laatste in de stand, Jean Jaures, de meeste bordpunten van de vier heeft. Als de Gentse ploeg erin slaagt nog een duel te winnen, dan wordt de strijd om de plaatsen onderaan bijzonder spannend.

Links:

De uitslagen
De stand
De partijen

 1. KE
  KE11-01-2010

  Mher is een geweldige aanwinst voor België! Dat is zonder discussie een goede beslissing. 🙂

 2. Goendi
  Goendi11-01-2010

  Mher 4 president!

 3. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen12-01-2010

  Proficiat Mher!

 4. Patje
  Patje13-01-2010

  Komt Mher nu ook op de belgische Fide lijst te staan ? 🙂

 5. Harry Szöke
  Harry Szöke13-01-2010

  Mher is een supersympathieke mens en dito schaker. Proficiat Mher!

 6. françois
  françois13-01-2010

  Indien ik het goed voor heb,staat Mher nu op de Armeense lijst.Als hij wil veranderen zal dit hem 300 euro kosten,zeker ben ik niet maar onze fide afgevaardigde weet dit wel.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.