Het Vlaams Jeugdkampioenschap: een terugblik

BomansArno Bomans is de nieuwe Vlaamse jeugdkampioen. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot en het was zelfs lichtjes verrassend. Nils Nijs en Maarten Larmuseau waren immers dé topfavorieten. Maar Bomans is een kampioenschapsdier: hij houdt stand tegen de toppers en profiteert dan van elke kans die hij krijgt in de andere partijen.

Combineer dat net het nodige geluk in de testwedstrijden en je hebt een outsider als kampioen. Voor het hele Vlaamse kampioenschap was dat trouwens een opvallend fenomeen: slechts 2 reeksen werden niét door testmatchen beslist …

Bomans: “Dit had ik niet verwacht”

Graag komen we ook nog even kort terug op het Vlaams Jeugdkampioenschap van het afgelopen weekend. Daarin won Arno Bomans zijn tweede Vlaamse jeugdtitel en dat toch wel als outsider. De grote favorieten waren immers Nils Nijs en Maarten Larmuseau. Die laatste ging aan kop de laatste ronde in, maar moest dat wel met zwart doen tegen … Nils Nijs. Nijs moest winnen en probeerde wel, maar kon uiteindelijk nergens écht aanspraak maken op de zege. Remise.

Daardoor kon Arno Bomans nog op gelijke hoogte komen met Larmuseau als hij won van David Roos. Bomans had een moeilijk parcours afgelegd, met een cruciale derde ronde tegen Dieter De Ridder. Bomans won een kwaliteit, maar vond niet direct een winstplan in een gesloten stelling. Uiteraard bleef Bomans wel proberen, tot grote frustratie van De Ridder. Diens tijd slonk echter en de kans op een fout bleef bestaan. Bomans veranderde toen het geweer van schouder en lokte een foutje uit. Een belangrijke zege. Daarna volgden twee remises tegen de twee elofavorieten. Vooral de partij in ronde 5 tegen Nils Nijs was boeiend.

David Roos speelde een degelijk toernooi, maar blunderde zwaar in de laatste ronde tegen Bomans

Zo belandde Bomans in de laatste ronde op bord 2, waarin hij profiteerde van een stevige blunder van David Roos in het vroege middenspel. Een vlotte zege en testmatchen. In die testmatchen speelde vooral tijd een belangrijke factor. Waar Bomans met wat meer tijd de eerste partij had kunnen winnen, mocht hij maar wat blij zijn dat hij de tweede en derde testmatch niet verloor. “Ik ben in een van die twee testmatchen echt ontsnapt. Ik stond waanzinnig verloren”, legde Bomans uit na de partij. Maar hij overleefde en de intussen bekende blunder in de vierde testmatch besliste het lot van Larmuseau. Bomans kampioen!

“Dit had ik totaal niet verwacht”, ging Bomans verder na zijn zege, “want het was een van de sterkste kampioenschappen van de afgelopen jaren met Nijs, Larmuseau, Schaeken, de Rozen, Barbier en dergelijke. Je kan in elke ronde punten verliezen. Maar ik ben vooral blij dat ik nu in de elitereeks van het BK jeugd mag spelen.”

Rein Verstraeten verpletterde de tegenstand bij de -16

In de lagere reeksen was vooral de dominantie van Rein Verstraeten opvallend. Hij walste over de tegenstand en startte met 5/5 aan de laatste ronde tegen Wessel Van Kessel. Die moest winnen om gelijk te komen en zette dan ook alles op alles. Hij weigerde twee keer een remiseaanbod. Jammer genoeg deed hij dat iets te wild en zijn offers in een nochtans veelbelovende stelling waren compleet verkeerd en Verstraeten was in een wip klaar. 6/6 en dat is in die leeftijdscategorie lang geleden.

Testwedstrijden zijn ieder jaar een belangrijk onderdeel van het Vlaamse kampioenschap en behalve de -16 en de -10 werden alle reeksen zo beslist. Stefan Beukema troefde Maarten De Vleesschauwer af bij de -14, bij de -12 klopte Yordi De Block Lotte Demey en Hendrik Decrop. Bij de -8 spanden de testwedstrijden pas écht de kroon: na een eerste ronde met vier meisjes, bleven er nog steeds twee over. Uiteindelijk won Emma Rottiers de titel.

De -10 ten slotte kende wel één winnaar: Samuel Vandeputte bracht Brugge nog eens een Vlaamse titel! Alle uitslagen vind je op de site van het toernooi.

 1. Jan
  Jan11-02-2010

  De VSF moet toch dringend aan een andere formule denken voor het Vlaams. Met 6 ronden Zwitsers krijg je per definitie testmatchen. En dit soort tornooi op anderhalf weekend spelen is ook zonder die testmatchen belastend genoeg voor spelers en begeleiders. Ook al omdat het gros van de deelnemers op zondag nog eens interclub moet spelen.

 2. Wessel
  Wessel11-02-2010

  Misschien een leuk weetje voor zij die niet snappen waarom ik geen remise aannam. Vlak voor de laatste ronde ging ik even naar de leiding om te kijken hoe het er voor stond. Ik kreeg een afgedrukte lijst onder mijn neus geschoven, met daarop Reinaert 5, Wessel 4, Thomas 4 en de rest 3 of minder. Ik was dus al zeker van een (gedeelde) derde plaats. Als ik verloor was ik 3de, als ik remise aannam kon ik nog steeds 3de worden en als ik won was ik Vlaams kampioen bij de -16(zou erg leuk zijn voor mijn eerste deelname). Helaas mistelde ik me een beetje heel erg in mijn partij… Nog spijtiger was het echter toen ik er achter kwam dat er een foutje gebeurd was (kan natuurlijk altijd) en dat ik met remise zeker 2de was, en bij verlies (gedeeld) 4de. Het zou handig geweest zijn, mocht iemand mij dit verteld hebben 🙂

  Aan alle deelnemers, bedankt voor de leuke dagen en toffe partijen, ik heb een toffe tijd achter de rug 😀 Natuurlijk mijn felicitaties aan de winnaars, jullie hebben het verdiend!

 3. Stef
  Stef12-02-2010

  Een proficiat aan Arno en Rein. Reinaert, je hebt op indrukwekkende wijze de sterke tegenstand de kop in gedrukt ;). Dat belooft…

 4. Hugo VS
  Hugo VS12-02-2010

  Vlaams-Brabant: Klein maar dapper. Alleen spijtig dat er zo weinig aandacht besteed wordt aan de jongsten. Zij verdienen beter en zijn de echte toekomst.

 5. David Roos
  David Roos12-02-2010

  inderdaad Hugo
  Zij verdienen zeker ook wat aandacht, maar vergeet niet dat de jongste ook minder gekend zijn bij het grote volk hé.
  Zij meten zich momenteel tegen de leeftijdsgenoten op jeugdtoernooien, maar op andere toernooien doen ze nog niet echt mee, wat logisch lijkt. Maar ook zij hebben minder die bevestiging nodig denk ik. Zij spelen hun partij en zijn blij als ze winnen, maar hoeven niet persé hun naam ergens zien staan.
  Ze krijgen de steun van hun ouders en jeugdleiders. Daar zijn ze al zeer blij mee. Ik moet zeggen dat’k mijn aandacht in de -8 richt op Emma Rotiers omdat ze een clubgenote is van me en omdat ik er les aan geef. Voor de rest ken ik ze daar niet echt in die reeks. Maar al de andere wachten daar niet op, dat ik naar hun partij kom kijken. Ze vinden het leuk, maar zeker geen must. terwijl de hogere reeksen daar al iets meer waarde aan hechten.

 6. Jan Lagrain
  Jan Lagrain12-02-2010

  Wel, Hugo, je hebt een punt. Voor het BKJ zal er een verslaggeefster zijn speciaal voor de kleine reeksen!

 7. Fabio
  Fabio04-04-2010

  David, De kleinsten niet meedoen op andere toernooien? In Wijk-aan-Zee hadden we 4 individuele winnaars, jeugd tegen voornamelijk volwassenen, in Enschede, toch een heel groot internationaal jeugdtoernooi doen ze elk jaar mee op de eerste borden, in Cappelle-la-Grande hadden we 3 jeugdspelers op het podium en krikten velen onder hen hun elo-punten,ook tegen volwassenen, omhoog. En zijt gerust, ze zien hun naam en foto ook eens graag in de krant of media. Je moet stoppen met talentvolle jeugdspelers te aanzien als bijzaak. Het is de toekomst van het Belgische schaken en t’is lang geleden dat we nog zo’n luxe hadden!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.