Topalov haalt in extremis zijn eerste Linares binnen

Foto@ Chessvibes.com

Niet Alexander Grischuk, maar wel Veselin Topalov heeft het Grand Slam-toernooi in Linares op zijn naam geschreven. De zege was een dubbeltje op zijn kant, want het zag er lange tijd naar uit dat titelverdediger Grischuk zichzelf zou opvolgen. Topalov leek immers niet verder dan een remise te komen tegen Boris Gelfand tot die blunderde en het toernooi besliste.

Voor Topalov is het de eerste zege in Linares en meteen de ideale voorbereiding voor zijn WK-match tegen Anand, die over twee maanden van start gaat …

Topalov wint op het nippertje

Na Anand´s matige prestatie in Wijk Aan Zee was het in Linares uitkijken naar de vorm van diens WK-concurrent Veselin Topalov. En de Bulgaar stelde niet teleur: hij domineerde het toernooi na een zege tegen co-leider Grischuk. Op een bepaald moment had Topalov zelfs een bonus van anderhalf punt.

“De zege is binnen”, dachten vele toeschouwers op de verschillende online clubs, zoals ICC en Playchess, die het toernooi volgden. Maar Topalov kreeg een koekje van eigen deeg: de comeback, waarvoor hij zelf zo berucht is, werd ingezet door titelverdediger en man in vorm Grischuk. Grischuk won er twee op een rij en vooral het onderlinge duel in de voorlaatste ronde was cruciaal. Beide heren stonden broederlijk naast elkaar met 5,5/9 met nog 1 ronde te gaan.

Grischuk ontsnapte tegen Vallejo, foto @ Chessvibes.com

De verschillende tiebreakmogelijkheden leken uiteindelijk in het voordeel van Grischuk uit te draaien, omdat hij meer punten had gescoord tegen spelers die hoger in het klassement stonden. De Rus had in de laatste ronde een bevredigende remise gespeeld tegen Vallejo, in een mogelijk verloren stelling (althans volgens Grischuk zelf). Alles hing dus af van Topalov-Gelfand. Omdat de tiebreak in het voordeel van Grischuk zou zijn, moest Topalov winnen. Dat was geen sinecure, want Gelfand toonde zich remisezeker in het eindspel tot … hij plots stevig blunderde en de Bulgaar zo de partij én het toernooi in de schoot wierp.

Het is de eerste keer dat Topalov het toernooi wint. Eerder was hij al eens gedeeld eerste met Kasparov, maar toen had die laatste de betere tiebreak. De uitdager van Anand toonde veel vechtlust, maar niet altijd het beste schaak. Het zou dan ook verkeerd zijn veel conclusies te trekken voor de WK-match met Anand. Of zoals Anand het zelf in Wijk Aan Zee nog zei: “Je kan geen appelen met peren vergelijken. Een match is sowieso totaal anders dan dergelijk toernooi.”

Een conclusie die wél gemaakt kan worden, is dat Grischuk de laatste twee jaar de stap heeft gezet naar de echte wereldtop. Hij speelt al een tijdje zo goed dat hij lonkt naar het rijtje Anand-Topalov-Carlsen-Kramnik-Aronian. Op de virtuele FIDE-ranking komt hij ook op nummer 6, met een rating van 2770.

De eindstand:
Topalov 6.5,
Grischuk 6,
Aronian 5.5,
Gelfand 4, Gashimov 4, Vallejo 4

Het maakt het alleen maar interessanter voor de toptoernooien! En nu op naar Sofia …

 1. Jan van Mechelen
  Jan van Mechelen26-02-2010

  Topalov won al eerder Linares, gedeeld met Kasparov. Als ik het mij goed herinner was hij zelfs eerste op scheidingspunten (of zoiets: ik ben niet zo goed in die dingen) Dit was Kasparov’s laaste toernooi, in 2005

 2. WimB
  WimB27-02-2010

  Voor deze dingen is er de Wikipedia, al kun je voor schaken beter de Engelse nemen:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Linares_chess_tournament

  Kasparov won omdat hij meer won met zwart.

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain27-02-2010

  Dat toernooi herinner ik me nog goed, want er was toen veel te doen rond het feit dat Kasparov toch de beste tiebreak zou hebben (ik dacht dat Kasparov won omdat hij de meeste zwartzeges had, ondanks het feit dat hij het onderlinge duel in de laatste ronde verloor).

  Enfin, ik weet wel zeker dat Kasparov won, dat had ik gecheckt 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.