Vlastimil Hort 21 – Limburg 0

HortZaterdag heeft de Limburgse jeugd een poging gedaan om GM Vlastimil Hort, enkele decennia geleden een wereldtopper, te verslaan. Tevergeefs, zoals u uit de titel al kan afleiden: Hort won al zijn 21 partijen. De meeste moeite had hij met Niels Houben en Wessel Van Kessel, die hem een koekje van eigen deeg wilde geven (maar daarna genadeloos werd afgestraft).

De simultaan was een organisatie van de Schaakliga Limburg en specifiek georganiseerd voor de Limburgse jeugdspelers “als beloning voor de goede werking en inzet van de Limburgse jeugdspelers”, aldus de organisatie …

“Ik wilde hem verslaan op zijn eigen terrein”

In de aankondiging maakte de Limburgse Liga gewag van de “sterkste simultaanspeler ter wereld”. Dit is natuurlijk schromelijk overdreven (we kunnen tientallen spelers opnoemen die sterkere simultaanspelers zijn), maar het is natuurlijk de geste die belangrijk is: de Limburgse jeugd een beloning geven voor een jaar collectieve inzet in de Limburgse Schaakwereld. En Hort blijft een speler met naam, want ooit een van de sterkste spelers op onze aardbol.

Vlastimil Hort is geen onbekende in Limburg, want hij speelde twee jaren geleden ook al mee in het Schanstoernooi in Hechtel. De link met onze ‘trage provincie’ is er dankzij Pavel Englicky. Deze Neerpeltenaar met Tsjechische roots heeft goede contacten met Hort en is betrokken bij de organisatie van zowel het Schanstoernooi als deze simultaan.

“Ik ben Vlastimil gaan halen in Aken, maar was toch wel nerveus. Normaal gezien zou hij dit jaar ook in Hechtel spelen, maar dat heeft hij door omstandigheden moeten afzeggen. Nu was hij weer ziekjes in aanloop naar deze simultaan, maar hij wilde de kinderen niet teleurstellen en was gelukkig op de afspraak”, vertelt Englicky. De rit verliep, met een kleine tussenstop omdat Hort onwel werd, vlekkeloos en de vooropgestelde timing kon gevolgd worden.

De namiddag begon met enkele problemen die werden voorgelegd aan de leerlingen en als die opgelost waren, startte het echte werk. Het eerste slachtoffer was er al na vijf minuten, maar de arme knaap mocht van Hort opnieuw beginnen en hield het daarna gelukkig wat langer uit. Uiteindelijk had Hort nauwelijks moeite met zijn tegenstanders: een voor een moesten ze de duimen leggen.

Niels Houben kwam dichtbij een halfje, foto @ Schaakliga Limburg

Wessel Van Kessel probeerde met zwart iets te bereiken met de “hippo”-verdediging en won een pion na de opening. “Ik wilde dit speciaal proberen omdat Hort vroeger zelf bekend stond als een kenner en sympathisant van deze rare variant. Ik wilde hem dus wel op zijn eigen terrein verslaan”, verklaarde de Lommelaar met de prachtige naam. “De opening heeft hij dus niet afgestraft, maar daarna werd ik wel gewoon afgemaakt!”

Uiteindelijk was het Niels Houben die nog dicht bij een half puntje kwam, maar ook zijn tegenstand werd gekraakt. Hort won daarmee àl zijn 21 partijen.

Link: Het verslagje op de site van de Liga Limburg.

 1. Theo
  Theo04-03-2010

  Vlastimil Hort, groot respect voor die man!
  Een levende legende. En nog steeds puik sterk blijkbaar 🙂

 2. Lucky Luke
  Lucky Luke05-03-2010

  Proficiat aan alle jongeren. Hort gaf inderdaad een bijzondere vermelding aan Wessel Van Kessel, maar ook aan Pieter-Jan Snoeks, Marnicq Snoeks en Jorden Bratuszewski.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.