Eynatten kampioen, Aalter degradeert

VandevoortDe uitslagen van de laatste ronde van onze Nationale Interclubs sijpelen binnen. Eynatten heeft geen fouten gemaakt op de laatste speeldag. Het won met een ijzersterk achttal tegen Gent en viert zo de titel!

De degradatiestrijd is in het voordeel van het versterkte CRELEL uitgedraaid: op Aalter (ondanks weer maar eens een stunt van Maarten Larmuseau) won de Luikse ploeg, waardoor ze in extremis over Aalter wipt en zich handhaaft in eerste nationale. In tweede is TSM slachtoffer geworden van een tweede bloedstollende degradatiestrijd…

Eynatten loopt geen risico’s

KGSRL uit Gent zou de scherprechter zijn van dit kampioenschap. Het ontfutselde enkele rondes geleden punten af van Wirtzfeld en was in de laatste ronde de tegenstander van diens concurrent uit Eynatten. Maar een gewaarschuwd man is er twee waard en Eynatten ontving de Oostvlaamse hoofdstad met een bijzonder stevige ploeg. Gevolg: weinig discussie en weinig échte spanning, want de Gentenaars raakten niet verder dan vier remises.

Een duidelijk zege en dus ook de titel voor Eynatten. Een knappe prestatie na een spannende strijd met de buren uit Wirtzfeld. Deze laatsten wonnen ook hun laatste ontmoeting met degradant Jean Jaures overtuigend en zette ondanks de tweede plaats toch een heus eindeseizoensfeest in, dat tot in de late uurtjes zou duren.

Veel spannender was de strijd om de degradatie, want derde laatste Aalter speelde tegen voorlaatste CRELEL. De Luikenaars moesten winnen om hun verblijf in eerste te verzekeren. Beide ploegen hadden, over het hele seizoen bekeken, ongeveer eenzelfde opstelling.

Maar in de laatste ronde wachtte voor Aalter een onaangename verrassing: Luik had de familie Foisor opgetrommeld en zette dus alles op alles om erin te blijven. Pascal Vandevoort en Hans Renette, dit seizoen de vaste eerste twee borden, schoven zo op naar borden 3 en 5 Maarten Larmuseau zorgde weer maar eens voor hoop door Puscher (2337) te kloppen, maar op de andere borden verliep het minder vlot. Foisor 1, Vandevoort, Renette en Didderen wonnen hun partij en verzekerden Luik van eerste nationale.

Fontaine en Ans vergroten de Franstalige inbreng in eerste

Als er twee dalers zijn, zijn er ook twee stijgers natuurlijk en daar was in tweede nationale minder spanning. Fontaine had 2B zelfs al met zekerheid op zak, terwijl Ans aan een gelijkspel genoeg had. Waarschijnlijk zou zelfs een nederlaag de titel opleveren dankzij het grote aantal bordpunten dat Ans verzameld had. Dat zal meteen ook de reden zijn waarom de ploeg met zijn zwakste opstelling van heel het seizoen opdraafde. Het won echter en heeft zo een perfecte “streak”: 22/22!

De degradatiestrijd in 2A was wél bijzonder spannend. Maar liefst zes ploegen kwamen nog in aanmerking voor de degradatie. Bovendien stonden er twee rechtstreekse duels op het programma: Mechelen-Geel en TSM-Bosvoorde. Ook NLS en Eupen konden nog zakken, maar zij wonnen hun laatste duel waardoor ze beiden zeker waren van een verblijf in tweede. In Mechelen-Geel zouden beide ploegen gered zijn met een 4-4 gelijkspel, maar het siert beide teams dat ze gewoon speelden voor wat ze waard waren. Geel haalde het daarbij erg nipt. Daardoor kon Bosvoorde zich geen verlies permitteren tegen TSM en dat zou ook niet gebeuren: de Brusselaars klopten de ‘kakkers’ (niet letterlijk bedoeld uiteraard) en stuurden hen naar derde afdeling.

Over heel het seizoen bekeken toch wel een verrassing, want TSM had een mooie, homogene ploeg.

Daarmee zit een vernieuwend interclubseizoen erop. Er werd voor het eerst sinds lange tijd opnieuw met matchpunten gewerkt. Volgend jaar brengt een nieuw unicum: slechts drie Vlaamse ploegen spelen nog mee in eerste (Jean Jaures en Aalter zijn vervangen door Fontaine en Ans). Vanaf nu kijken wij met Schaakfabriek uit naar het BK jeugd dat over drie weken van start gaat in Houffalise.

  1. WimB
    WimB22-03-2010

    2B:
    CREB vs Ostende : 4,5 – 3,5 Wachtebeke degradeert.

  2. Randy
    Randy22-03-2010

    Weet er iemand de uitslag van Borgerhout 2 – KASK 1 in 3C? Deze match beslist namelijk over de titel daar…

  3. Goendi
    Goendi22-03-2010

    Borgerhout 2 tegen KASK 1 was een thriller tot de laatste minuten en eindigde in 3.5-2.5.

    De ontnuchtering was groot, maar de verontwaardiging over de opstelling van Artevelde des te groter. Artevelde speelde tegen Borgerhout 2 & KASK 1 met zijn sterkste opstelling, om dan tegen Wetteren uit te komen met een totale B-ploeg. Voor wat het waard is Randy, met gemiddeld 100 elopunten minder hebben we tot het uiterste geprobeerd.

  4. Randy
    Randy22-03-2010

    Damn, das jammer. We hadden echt graag gepromoveerd. Misschien is er nog een waterkansje want we zijn beste tweede…

  5. Stephan
    Stephan22-03-2010

    Vorig seizoen hadden we de meeste matchpunten, dit jaar de meeste bordpunten : dat is twee keer tweede en net niet.

  6. WimB
    WimB22-03-2010

    Zie ik dat goed. Nog 3 Vlaamse ploegen in 1ste?

  7. MarcvS
    MarcvS22-03-2010

    Hoi,

    Randy, Borgerhout had naar mijn mening gewoon de beste ploeg, al had ik meer van de KASK verwacht, en gaat verdiend naar 2e.
    Jullie hebben misschien geluk als lucky 2e of zo. Van mij ben je af, wij zijn jammer genoeg gedegradeerd.

    3 Vlaamse ploegen in 1ste Nationale dat is niet goed he en zegt misschien wel veel.

  8. Arie van der Burch
    Arie van der Burch22-03-2010

    @Randy: Borgerhout 2 won na een zeer spannende wedstrijd met 3,5 – 2,5 van KASK.

  9. Stijn D
    Stijn D22-03-2010

    @Goendi:
    hier een speler van Artevelde. Ik begrijp zeer goed de frustratie van KASK, maar weet dat dit een geval van overmacht was. Onze twee Franse spelers moesten afzeggen om persoonlijke redenen (en neem van mij aan dat deze serieus zijn). Wij hadden zelfs niet genoeg spelers en reserven om drie ploegen te vullen, getuige onze 3° ploeg waar ook een forfait te betreuren viel. Spijtig dat het zo moest lopen, het had de laatste ronde zeker meer spanning gegeven…

  10. Glen
    Glen22-03-2010

    Het is toch jammer dat Aalter, een ploeg die het tot de eerste klasse heeft gemaakt met veel karakter en inzet, het nu nét niet heeft gehaald. Het bestuur in Aalter heeft er altijd voor geijverd om de jeugd alle kansen te geven en dat verdient mijn inziens wel een pluim. Ik hoop dat de degradatie er niet te hard aankomt. Ik ben ervan overtuigd dat deze beloftevolle ploeg deze nederlaag wel snel zal goedmaken.

  11. Sammy
    Sammy22-03-2010

    @ Glen.
    Thx voor de lovende woorden.
    Geen nood, de motivatie is niet weg uit de eerste ploeg, in tegendeel.
    Deze laatste match toont gewoon het nadeel van matchpunten. Luik speelt ’n heel seizoen met op papier de zwakste ploeg uit 1e maar wanneer de knikkers verdeeld worden (degradatieduels) trommelen ze wat grote jongens op. Er moet slechts twee maal gewonnen worden om zowat zeker te zijn van behoud…

  12. Ab
    Ab22-03-2010

    ach ja, op bordpunten waren we sowieso gedegradeerd.
    We hebben genoten van de 1e klasse, hopelijk mogen we het binnen een paar seizoenen weer eens proberen.

  13. mathias
    mathias22-03-2010

    inderdaad enorm sportief van de Mechelse (KMSK) om de 4-4 uit de weg te gaan en ervoor te spelen. Het had hen bijna het behoud gekost, want we hebben met TSM de 4-4 maar net gemist. Dus dik verdiend voor Jan Gooris en de zijnen om erin te blijven!

    Volgend jaar nog eens voor promotie spelen: het is lang geleden!

  14. Yves
    Yves22-03-2010

    Toch jammer dat de ploegen met geld de bovenhand halen. Niet toevallig de Waalse en Duitstalige ploegen…

  15. Penninck Willem
    Penninck Willem22-03-2010

    Ook niet te vergeten, een dankwoord uit te brengen aan Valery Maes.
    Door zijn inzet, zijn alle partijen uit 1ste afdeling, na elke ronde te raadplegen.
    Dat brengt altijd iets interessant.

  16. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye22-03-2010

    Ach ja dat geld geraakt ook op. Vaak blijft er dan niet gek zoveel over van de club in kwestie nadien.

  17. David Roos
    David Roos22-03-2010

    Inderdaad. Geldploegen houden het nooit lang vol. Beter om op eigen sterkte tespelen (zie aalter) dan een leger van huurlingen te gebruiken. Geef de kansen aan de lokale kleuterklas 😉 Altijd positief voor hun ontwikkeling.

  18. Equalizer
    Equalizer22-03-2010

    Aalter heeft een goede en bloeiende jeugdwerking, echter in hun eerste ploeg zie ik toch ook maar 2 “eigen produkten” hoor. (Larmuseau en De Schepper) de anderen zijn ook buitenlanders en inwijkelingen van andere clubs ……..

  19. Theo
    Theo23-03-2010

    Misschien een domme vraag, maar…wat valt er eigenlijk te winnen in eerste afdeling?
    Waarom smijten sommige ploegen daar zulke kapitalen tegen om een paar seizoenarbeiders tewerk te stellen?
    Gaat dit enkel om de eer of is er ook werkelijk een fenomenale geldsom voor de winnaar van de Belgische interclubs?

  20. JohanV
    JohanV23-03-2010

    Derde tabblad van http://www.frbe-kbsb.be/ICN/09-10/financiele_cijfers_NIC.xls pleit voor de eer van de Belgen

  21. WimB
    WimB23-03-2010

    Nog een vraagje:
    Hoeveel Vlaamse spelers spelen in Duitstalige en Waalse ploegen?

  22. doetje
    doetje23-03-2010

    @Theo:

    zie http://www.frbe-kbsb.be/ICN/09-10/financiele_cijfers_NIC.xls (op de interclub pagina).

    In 1e: 1100 EUR, 700 EUR, 400 EUR en 200 EUR.

  23. mathias
    mathias23-03-2010

    Toch vreemd dat iedereen hier zo vol lof is over de ploegen met jeugdspelers en tegen de ploegen die de professionele spelers naar onze competitie halen. Tegen wie gaan die jeugdspelers het meest bijleren, denk je? Tegen wie kunnen de Belgische spelers normen scoren?

    Dus bedankt aan de geldschieters om onze competitie een beetje interessanter te maken.

  24. Wim
    Wim23-03-2010

    @mathias: ik denk dat de meeste wrevel uitgaat naar het torpederen van ploegen naar eerste afdeling door het opstellen van goedbetaalde spelers in de lagere afdelingen, en niet zozeer naar de aanwezigheid van professionals in de hoogste afdeling zelf. Maar goed, de eerste groep keldert meteen enkele afdelingen zodra de sponsor wegvalt. Dat is vooral sneu voor de “amateurs” in zulke clubs want enkel zij zitten met de gebakken peren. Wie een beetje nadenkt had dat natuurlijk op voorhand kunnen weten, dus medelijden is niet op zijn plaats. Geklaag door anderen al evenmin, want het mag van de KBSB.

  25. FiFi
    FiFi23-03-2010

    Ach, zelf denk ik niet, dat men echt tegen de aanwezigheid is van deze sterke spelers.
    Alleen is het wel duidelijk, dat plaatsen in 1-ste afdeling, zwijgen we nog maar van de titel, kunnen “afgekocht” worden.
    Je kan toch niet ontkennen wat Sammy hierboven schrijft over de opstelling van CRELEL. En dat is maar één voorbeeld.
    En niet iedereen komt even gemakkelijk aan het geld om een en ander op te stellen. Bovendien zelfs als men stijgt in hogere reeksen, probeert iedereen zijn ploeg te versterken. Het is niet omdat het geen GM’s en IM’s zijn, dat het toch allemaal “lokale kleuters” zijn.
    Zelf vind ik de prestatie van de KGSRL Gent lovenswaardig. Dit jaar konden ze, zo goed als ten volle, gebruik maken van Bart Michiels en Geert Van der Stricht, aangevuld met Van Oosterom, Lemmers, Tjiam, Goormachtigh, Van Heirzeele en naar mijn inziens sterk spelende Van den Bussche Thibaut (plus natuurlijk hun af en toe reserven). Een 3-de plaats zowel op match- als bordpunten is toch wel sterk tussen al dat Oost-Europees gedoe.

  26. KAra
    KAra23-03-2010

    CRELEL heeft best gelijk om te proberen in eerste te blijven met hun sterke opstelling de laatste ronde. Ze hebben dit jaar trouwens ongetwijfeld 10x minder uitgegeven dan vorig jaar om hetzelfde resultaat te bereiken. Ze hebben maw optimaal geprofiteerd van het matchpuntensysteem en als het kan waarom zou je het dan niet mogen doen?
    Daarbij hebben ze hun eigen jeugdspelers de kans gegeven om veel meer te spelen in eerste + spelers als Renette de kans gegeven om erg hoog te spelen.
    Qua bordpunten hebben ze ook meer dan Aalter en JJ (mss door het resultaat de laatste ronde), dit nuanceert alleszins dat ze de zwakste ploeg van eerste waren.
    Het blijft natuurlijk jammer dat Aalter degradeert maar met het potentieel in de ploeg is dat maar een kwestie van termijn.
    Het meest spijtige (voor mij dan toch) is dat ik m’n verplaatsing van 5 min wandelen kwijt ben!

  27. Peter
    Peter23-03-2010

    Ik denk idd dat veel mensen niets hebben tegen ijzersterke ploegen. Ploegen als Wirtzfeld en Eynatten zijn consequent en ik zie niet in wat het probleem kan zijn.

    Ik snap wél dat er wrevel is als één ploeg een heel jaar een basisploeg heeft, die plots voor de laatste ronde toch oppimpt om over degradatie te beslissen. Ik snap dat vanuit het oogpunt van die ploeg goed, maar ik begrijp wrevel daarrond nog meer. Anderlecht gaat toch ook niet plots, voor de testmatch tegen Standard, Ronaldinho opstellen?

  28. mathias
    mathias23-03-2010

    Ik geef Kara volledig gelijk: Als je de mogelijkheid hebt om je te redden, het geld om uit te geven en de spelers op de lijst, zou je wel dom moeten zijn om niet te versterken… als de regels dat toelaten.

    (Spijtig genoeg hadden wij noch het geld, noch de spelerslijst om van de regels te profiteren…)

  29. Rob
    Rob23-03-2010

    Kara, ik heb DE oplossing voor je probleem. De tweede ploeg! :p

  30. Sammy
    Sammy23-03-2010

    @ Rob
    Da’s inderdaad nog ’n mooie optie! 🙂
    We’ll be waiting! 😉

  31. Jean-Cri
    Jean-Cri23-03-2010

    Bij het begin van dit NIC-seizoen waren we in Luik overtuigd van onze degradatie en wij hebben 10 rondes met 8 Belgische spelers gespeeld.
    Zij zijn tevreden met die ervaring.
    En Hans heeft waarschijnlijk een IMnorm behaald (moet not bevestigd worden).

    Op de avond van ronde 10 hebben wij vastgesteld dat Luik de 8 Belgische spelers de kans één jaar meer in eerste te laten spelen kon geven als de ploeg de 11de wedstrijd zou winnen. De keuze was in twee dagen gemaakt. Maar het was moeilijk om zo laaat versterking te vinden.
    Het is zeer spijtig voor Aalter die een talentvolle ploeg heeft.
    De wedstrijd was trouwens heel nipt. De uitslag is geen goede spiegel van de partijen. 4-4 had ook kunnen.

  32. Wim
    Wim23-03-2010

    @Jean-Cri
    Dit is geen spijtbetuiging, maar zelfs een intentieverklaring om het volgend jaar nog eens over te doen!? Zwijgen was verstandiger geweest.

  33. John
    John23-03-2010

    @ Wim. En wat is er mis mee? De 8 spelers die de kans kregen om tegen heel sterke spelers rijke ervaring op te doen zijn de grote winnaars.

  34. Wim
    Wim23-03-2010

    @John
    De 8 spelers van Aalter zijn volgens u dus verdiende verliezers. Niet omdat ze slecht spelen, maar omdat het “in de laatste twee dagen” te moeilijk was om “versterking te vinden”, een uit Luik overgewaaid eufemisme voor het opentrekken van de portefeuille.

    Wel, John, ik heb er geen probleem mee dat de KBSB dat toestaat, en ik neem aan dat ze daar in Aalter er ook zo over denken. Maar jij lijkt Jean-Cri zo ver te volgen dat je dit zelfs een verrijking voor het Belgisch schaken vindt. Dat is het duidelijk niet, en Luik zou na de roes over het behoud wat bescheidenheid mogen tonen.

  35. volgjeneus
    volgjeneus23-03-2010

    Ik vind dat Luik niets verkeerd gedaan heeft. Elke club wil het beste voor zijn spelers, en een voorzitter moet al heel altruïstisch zijn om te beslissen zijn ploeg niet te versterken omdat “die 8 van Aalter” ook de kans verdienen om nog een jaar in eerste te blijven.
    Natuurlijk is het rot voor Aalter, maar ik denk dat er geen wroeging is in deze club, want diep vanbinnen beseft iedereen maar al te goed dat-ie hetzelfde had gedaan, had hij de mogelijkheid gehad.

  36. Goendi
    Goendi23-03-2010

    @Wim
    Het is niet correct om op Luik te schieten in deze. Als dergelijke toestanden zo ongeoorloofd zijn, maak dan een voorstel op voor de KBSB en zorg dat de federaties dit voorstel steunen. Dit is de enige wijze om de reglementen aan te passen. Ik vind het matchpuntensysteem een goede zaak, maar het klopt dat het op die wijze loont om eenmalig een ploeg te versterken.

    Zoals al eerder gezegd zou men met een vaste groep van spelers kunnen werken, aangevuld met een reeks reserven. Reserven zouden nog lager mogen spelen, maar de vaste spelers niet. Je zet een limiet op het numeriek aantal, klaar. Niemand kan nog diep in de buidel tasten om één ronde extra te versterken. Als je het dan nog wat interessanter wil maken, sta je toe dat de opstelling niet chronologisch moet gebeuren.

    Hoe wrang het ook is, ik vind het niet ongeoorloofd dat Luik deze beslissing nam. En zoals reeds gezegd, zonder het matchpuntensysteem was Aalter vermoedelijk al veroordeelt.

  37. xiaan
    xiaan23-03-2010

    Als ik de rangschikking bekijk in alle reeksen dan zie ik dat het klassement opgemaakt in bordpunten niet fundamenteel veel zou schelen met dat van de matchpunten. Enkel Chesspirant 1 is de grote uitzondering. Op matchpunten degradatie (12de in 3D) en op bordpunten 5de. Als er een prijs bestond voor pechvogel van het jaar, dan mochten zij hem hebben, met voorsprong.

  38. MarcvS
    MarcvS23-03-2010

    Als je de mogelijkheid hebt om in 1e divisie te spelen en je kan je nog versterken, waarom zou je dat niet doen. Het is toch altijd interessanter om een reeks hoger te spelen dan een reeks lager. Wij zakken naar 4e maar ik speel liever op bord 5/6 in 3e tegen mensen van zo’n 1900 met mijn 1700, veel interessanter voor mij dan spelen tegen 1500 – 1600 hoor op bord 4 of zo. Dit geldt trouwens voor iedereen. Een 2200 speelt ook liever tegen een 2400.

  39. Wim
    Wim23-03-2010

    Jongens toch, lees eens wat ik schrijf vooraleer te reageren. Dat Luik of Aalter of wie dan ook geoorloofde spielereien doen met hun ploegopstelling kan me niet schelen. Het is het daaropvolgende wassen van hun handen in onschuld op een publiek forum dat me tegen de borst stoot. Het grenst aan de hypocrisie. (En lees dat ook maar eens letter voor letter na vooraleer te reageren).

  40. MarcvS
    MarcvS23-03-2010

    Och, het seizoen is gedaan. De wonden worden gelikt, conclusies naar het nieuwe seizoen worden getrokken en dan komen dezelfde thema’s toch weer terug. En de 1e plaats zal wel weer een onderonsje Eynatten – Wirtzfeld worden. Van Wirtzfeld kunnen we een ding zeker zijn, het is ten minste geen Bredene.

  41. Ab
    Ab23-03-2010

    even een paar willekeurige opmerkingen:

    – Ik ben vergeten om Eynatten te feliciteren in mijn vorige post. Natuurlijk is het een sterke ploeg en een titelkandidaat, maar ik had eigenlijk verwacht dat Wirtzfeld kampioen zou worden, die leken me toch net een stukje sterker. Topprestatie!

    – @Equalizer (18): Hier moet ik me als één van de buitenlanders 😉 toch even tegen verdedigen. Ik denk dat het merendeel van de spelers in onze ploeg toch echt ‘eigen opleiding’ is. Ook al wonen Simon en ik een paar km over de grens en komt Galeh oorspronkelijk uit Iran. Het is niet dat wij als 2000+ naar Aalter kwamen, eerder als 1600s.

    – Een mooie partij uit de laatste ronde: Fedorchuk tegen Bart Michiels (Eynatten1-KGSRL1) Heb hem nog niet met een computer bekeken, maar wow, wat een ideeën.

    – Volledig eens met Sarah/volgjeneus (35) wat betreft de versterking van Luik.

  42. FiFi
    FiFi23-03-2010

    Tja, eigenlijk is het erg … gestart met een 0 op 14.
    Het drama zat in de 5 maal 11-13 (2,5-3,5).
    Daarna scoorden we nog ruim 6 op 8.
    2x flamboyante winst … 2x een sterk gelijkspel.
    Niemand van onze spelers heeft het reglement ooit bekritiseerd.
    Maar ergens is het natuurlijk wel sneu om te zien dat we op bordpunten inderdaad 5-de “zouden geweest zijn”.
    Bovendien waren we met 6 match-punten zowel in 3A, 3B als 3C gered geweest.
    Nu waren in 3-D uiteindelijk 9 matchpunten nodig (4,5 wedstrijden).
    En neen, onzen bruinen kan het niet trekken om “Foisor & compagnie” op te stellen.
    En ja, ik denk zelfs dat onze eigen spelers het niet erg op prijs zouden hebben gesteld.
    In ieder geval een grote dank aan onze kernspelers van ploeg 1 om tot en met ronde 11 te blijven vechten, bedankt Lennart, Marigje, David, Ward, Kurt en Joris.
    Bedankt ook aan de ongeveer 22 (reserven inbegrepen) andere Chesspiraten én -piraatjes, die hun strijdlust botvierden in onze 4 ploegen van 5-de afdeling.
    Menig volwassene bij de tegenstander heeft gewaardeerd gekeken naar de vooruitgang van de soms onderschatte jeugdspelers.

  43. Bart
    Bart24-03-2010

    @xiaan
    In 2B degraderen we met Wachtebeke maar op bordpunten waren we 6de geëindigd!
    Doordat Temse en Creb de laatste rondes tegen de licht verzwakte teams van Hoboken en KOSK wonnen met 4,5-3,5 sprongen deze nog over ons.
    Toch blijf ik voorstander van het systeem met matchpunten (zeker voor ploegen vanaf 6 spelers) want het bevordert de ploegsfeer.

  44. John
    John24-03-2010

    Matchpunten zorgen inderdaad voor spannende wedstrijden en verbeteren de groepsfeer. Maar het zou inderdaad beter zijn dat in 4de en 5de klasse voor bordpunten gespeeld wordt.

  45. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye24-03-2010

    Ik snap niet goed wat het probleem is met de aanpak van Luik. Uiteindelijk konden ze ook gewoon uitgeteld zijn geweest na 10 ronden met “eigen” spelers. Dat was niet het geval en dus konden ze de keuze maken om zich te versterken. En het is nie tof de Foisors nog nooit voor Luik gespeeld hebben.

    De beslissing om te versterken of niet is dan toch iets wat iedere club zelf moet uitmaken? Zolang het reglementair mag is niks hypocriet.

  46. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye24-03-2010

    Ik snap niet goed wat het probleem is met de aanpak van Luik. Uiteindelijk konden ze ook gewoon uitgeteld zijn geweest na 10 ronden met “eigen” spelers. Dat was niet het geval en dus konden ze de keuze maken om zich te versterken. En het is niet of de Foisors nog nooit voor Luik gespeeld hebben.

    De beslissing om te versterken of niet is dan toch iets wat iedere club zelf moet uitmaken? Zolang het reglementair mag is niks hypocriet.

  47. Gilles
    Gilles24-03-2010

    Zou het kunnen dat er vooral onderaan in de klassementen een groot verschil opduikt tussen het systeem met match- en bordpunten?

  48. Wim
    Wim24-03-2010

    @Tom: totaal naast de kwestie man. Leer lezen.

  49. Tom Vananderoye
    Tom Vananderoye24-03-2010

    Neen Wim, ik weiger! Het is mijn goed recht om geheel langs de kwestie te antwoorden. Bleh!

  50. FiFi
    FiFi24-03-2010

    Misschien wel Gilles, maar dat lijkt me logisch.

    Sommige ploegen, die al bovenaan spelen, geven in de belangrijke wedstrijden nog een zetje bij. Al zal men zich vooral moeten focussen op de matchpunten, de bordpunten zullen ook (extreem) hoog zijn voor die ploegen. Natuurlijk moet je wel opletten, want het kan riskant aflopen, zie maar naar het gelijkspel van Wirtzfeld tegen KGSRL Gent 1.

    Onderaan spelen die bordpunten echt maar een rol bij gelijkheid. Daar is het echt wel meer matchpunten scoren. En dan zijn het inderdaad de ploegen, die (in tegenstelling tot de meeste andere wedstrijden) nog een extra zetje kunnen geven, die aan het langste eind trekken. 1 maal de belangrijke 2 punten pakken, is belangrijker dan veel bordpunten pakken. Al is het verschil nog redelijk in de meeste reeksen, lijkt het verschil tussen match- en bordpunten me vooral voor te komen in reeksen, waar veel matchpunten moeten worden gescoord om zich te redden. In de 2 extreme gevallen (Chesspirant en Wachtebeke) lijkt me dit het geval. Die hadden eigenlijk goed meegespeeld, maar te weinig matchpunten gehaald. Al moet je zeggen, dat in 2B Wachtebeke op zich dan ook nog op bordpunten wordt geklopt door KGSRL Gent 2, dat ook maar op het nippertje is gered. In 2A zou ook TSM zich hebben gered door een schamel bordpuntje, maar wel ten opzichte van een ploeg die hoog staat met matchpunten (6-de Boitsfort).

    Maar net als Bart hierboven vermeldt, beaam ik dat het systeem ook zijn voordelen heeft en ook bij ons zullen we niet zitten zeuren omwille van het veranderde systeem.

    Nog even reageren op de eindeloze discussie hierboven.
    CRELEL heeft een beslissing genomen, die volgens de huidige reglementen mogelijk is, en die iedere club zou doen … Indien die andere clubs ook in de mogelijkheid waren om dat te doen. En dat is dan de frustratie van een aantal mensen, begrijpelijkerwijze, omdat ze dit competitievervalsing vinden. De middelen ter verdediging zijn gelijk. En het wordt er niet beter op door in het gezicht van die andere clubs te zeggen : ‘jullie mogen dat ook doen’, terwijl je weet, dat de meeste van die andere clubs niet in staat zijn om dat extra zetje te geven om aan matchpunten te geraken. Het reglement is nu eenmaal zo, men koopt zich in 1-ste afdeling zoals ik al eerder heb gezegd. De Jean Jaurès deed dit vorig jaar ook. Aalter had eigenlijk geen kans om naar 1-ste afdeling te gaan. Enkel het wegvallen van Bredene gaf hen die schitterende kans (en het was hen gegund).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.