Basisschool uit Kapelle-op-den-Bos: een kei in schaken!

De KeiBeter laat dan nooit: op zaterdag 13 maart werden de Vlaamse schoolschaakkampioenschappen betwist in Vrasene. Met hulp van de Vlaamse schaakfederatie werd deze editie een knaller van formaat. De VSF voorziet sinds 2 jaar scholen van schaakmateriaal en met resultaat: maar liefst 64 ploegen namen deel aan het kampioenschap en er werden 10 ploegen geweigerd wegens gebrek aan ruimte.

Het toernooi werd gewonnen door basisschool De Kei uit Kappelle-op-den Bos na testwedstrijden tegen Ieper. En dat is geen toeval…

Middagschaken levert op

Vorig jaar werden de schakertjes van De Kei nog 17de, maar dit jaar mikten ze op een plaats bij de eerste acht, wat recht geeft op deelname aan de nationale schoolschaakkampioenschappen. “Al drie jaar schaken de kinderen ’s middags onder toezicht van mijzelf”, vertelt Hugo Van Steenwinckel, voorzitter van de Humbeekse Schaakclub en al jaren een van de boegbeelden van het jeugdschaak in Vlaanderen.

De Kei behaalde vlotte overwinningen in de eerste vier rondes. Hierdoor kwamen ze dadelijk aan de leiding, maar toen begon de motor wat te sputteren: Vanaf de 5de ronde werden de gelijke spelen opgestapeld. Tegen Sint-Barbara Gent, de kampioen van de voorgaande jaren, werd zelfs verloren met 3-1. Zo moest de ploeg uit Kappelle-op-den Bos achtervolgen. In de laatste ronde werd het alles of niets en het werd alles. Na een 3,5-0,5 overwinning tegen Houthalen werd een gedeelde eerste plaats behaald. De basisschool uit Ieper won zijn laatste wedstrijd met 4-0 en eindigde ook op de eerste plaats.

Omdat deze ploeg evenveel matchpunten haalde en ze onderling niet tegen elkaar hadden gespeeld, moesten er testmatchen gespeeld worden. Dit werd een ware thriller. In de eerste testwedstrijd werd het een gelijkspel, maar de beslissing viel in de 2de testwedstrijd, die door Kapelle-op-den Bos gewonnen werd met 3-1. En voor we het vergeten: de spelers waren Arno Sterck, Dion Neefs, Arno Van Roy en Jens Van Buggenhout.

 1. Rein
  Rein01-04-2010

  Proficiat Arno, Arno, Dion en Jens

  Veel succes op het Belgisch schoolschaakkampioenschap: wanneer is dat ?

  Rein en Iris

 2. Leen
  Leen03-04-2010

  Het Belgisch schoolschaakkampioenschap is op 08.05.2010 in Eupen.
  Jongens nogmaals , jullie resultaat was fantastisch! En voor degenen die meedoen aan het Belgisch Schaakkampioenschap in Houffalize vanaf volgend weekend: Veel succes!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.