De gokchinees: Wie wint het BK jeugd?

Hanne Het is al even geleden, maar opgemerkte schimmen in de stadions van de tweedeklasseclubs Lier en Antwerp waren niet van de pot gerukt: de gokchinees is back en gevaarlijker dan ooit.

Zijn scherpte is hij ook nog niet kwijt: “Stuur mij eens de juiste lijst op van die elitereeks, hier staat een vrouw op”, morde Zheyun Ye toen hij van de Schaakfabriekredactie de vraag kreeg zijn licht te laten schijnen op het BK jeugd dat zondag van start gaat.

Een van de moeilijkste voorspellingen van het jaar in dergelijk homogeen deelnemersveld. Hoe verdient u het meeste geld? …

Een vrouw in de elitereeks …

Natuurlijk is de lijst wel degelijk juist. Hanne Goossens zorgt voor een kleine primeur op het BK Jeugd. Ze is de eerste vrouw die meespeelt in de “nieuwe” elitereeks. Als we ons niet vergissen, heeft Iris Van Steenwinckel ook ooit meegespeeld in een elitereeks, maar dat was de tijd voor het huidige systeem, dat nu al enkele jaren op punt staat.

Het is in ieder geval de eerste keer dat onze gokchinees met dit fenomeen geconfronteerd wordt. Een vrouw die iemand anders zijn toernooi verpest: ja. Maar een vrouw die zélf meedingt naar de hoogste eer, kende hij nog niet.

De kansen van Hanne om effectief de titel te halen, zijn natuurlijk wel gering. Als op een na laagste elo, zal de helft halen al een nobel streefdoel zijn. Meer zelfs: laatste worden behoort altijd tot de mogelijkheden in dergelijk toernooi, dus dat zal ze koste wat het kost willen vermijden. Stiekem geloven wij dat Hanne goed zal spelen, maar daarvoor uitkomen is nog iets anders. Onze Chinees is immers een vrouwonvriendelijke smeerlap en plaatst Hanne op 10. Bewijs zijn ongelijk, Hanne, we smeken erom!

Jimmy Lafosse is totaal onvoorspelbaar

Goed, wie komt er nog niet in aanmerking voor de titel? De Chinees zet geen geld in op Yordi Schaeken, Adrian Roos, Jimmy Lafosse en Jeroen Deschepper. Tussen hen kan het echter alle kanten uitgaan: Yordi is niet in vorm, maar als hij in vorm raakt, is hij levensgevaarlijk en een kandidaat voor de top-5. In Yordi we trust, dus hem zetten we op 5. Adrian heeft nog wat goed te maken na vorig jaar en zal het wel beter doen dan toen. Jimmy bewees twee jaar geleden een onvoorspelbare gozer te zijn en Jeroen maakt zijn debuut en is dus moeilijk in te schatten.

Speel op veilig!

Op wie moet u zeker wel het geld inzetten voor deze editie? Wel, er zijn om te beginnen drie topfavorieten: Glen De Schampheleire, Robin Leenaerts en Maarten Larmuseau. Maarten is het interclubseizoen doorgeraasd en maakte meerdere keren indruk. De man in vorm: ja! Maar de gokchinees stemt niet op hem. Niet omdat het niet zou kunnen, wel omdat hij nog een rekening open heeft staan met de lieve Maarten. Twee jaar geleden heeft onze Chinees immers zwaar ingezet op de vriendelijke krullenbol en … verloren. Paybacktime dus.

Hetzelfde geldt voor Robin Leenaerts. Mooi op 1 gepronostikeerd en mooi op 3/9 geëindigd toen. De schandpaal verdient hij!

Neen, onze Chinees gaat dit jaar voor betrouwbaarheid en wie is er betrouwbaarder dan Glen De Schampheleire en Arno Bomans? Die twee zijn àltijd ok op een kampioenschap. Het kan wel eens een plaatsje of twee schelen, maar nooit meer dan dat.

Voorspelbaar, maar een veilige keuze van de Chinees: Glen op 1!

Glen is in bloedvorm en zal dat zeker doorzetten in Houffalise. Hij verliest nog altijd even weinig als vroeger, mààr winnen doet hij des te meer. Glen for champion dus, net voor de onopvallende Arno Bomans. Arno zal enkele remises schuiven, dan een stelling winnen waarin geen van zijn stukken ook maar iets nuttigs gedaan heeft en vervolgens plots in de top drie terechtkomen. Of zoals een bekend journalist ooit zei: “Schaken wordt gespeeld met 10 en op het einde staat Arno Bomans in de top 3!”

De outsider van dienst is volgens ons Gregory Maraite. Vorig jaar wat onopvallend, maar dit jaar zien we hem veel meer winnen. Hij vervolledigt onze top 3!

Om af te sluiten geven we graag nog mee dat er dit jaar een prijs uitgereikt wordt voor hij (of zij) die de gokchinees het meeste op zijn plaats heeft gezet. Kortom: wie scoort de meeste plaatsen hoger dan de Chinees voorspelde? Bij een gelijke stand kijken we naar de tpr. Daarom geven we ook een zelden geziene voorspelling. Vanaf plaats 5 is het één grote gok, dus spelers die onderaan staan, moeten zich niet beledigd voelen.

1. Glen De Schampheleire 6.5/9
2. Arno Bomans 5.5/9
3. Gregory Maraite 5/9
4. Maarten Larmuseau, Robin Leenaerts 4.5/9
5. Yordi Schaeken 4/9
6. Adrian Roos, Jeroen Deschepper 3.5/9
7. Jimmy Lafosse, Hanne Goossens 3/9

Schaakfabriek is live aanwezig op het BK jeugd met maar liefst 26 (!) liveborden, twee verslaggevers (een voor de elite, een voor de kleinsten) en een gigantische collectie fotomateriaal. Tot zondag!

 1. KAra
  KAra08-04-2010

  Van Iris Van Steenwinckel weet ik het niet zo goed maar Iris Neels, ondertussen al lang gestopt, heeft nog in de elitereeks gespeeld (In Vielsalm, 1996 als ik het me goed voorheb). Toen was er een elitereeks -20 en -18 (met daarin Iris). Een prettige ervaring zal het alvast niet geweest zijn, want ze eindigde met een troosteloze 0/9. Nochtans was ze met +1900 elo slechts derde laagste elo.

 2. David Roos
  David Roos08-04-2010

  Glen for champ!!

 3. Joris Pelemans
  Joris Pelemans08-04-2010

  Mevrouw Neels is er zo wel in geslaagd naar het WK te gaan, als ik me niet vergis.

  Dat was ook het jaar van mijn eerste partij tegen KAra, nietwaar KAra? Goeie herinneringen :-).

 4. Oscar
  Oscar08-04-2010

  @ David. Wie heeft het blitztoernooi van Dikkele gewonnen ? Glen ?

 5. KAra
  KAra08-04-2010

  @Joris
  Waar is den tijd… Maar die eeuwig schaak of dameverlies (zucht) was onze tweede partij, de eerste was in Mechelen tijdens het Vlaams. Benieuwd of je die nog weet! Hehe 😉

 6. steff
  steff08-04-2010

  @joris
  volledig terecht overigens, dat Iris naar het WK mocht, maar die discussie 14 jaar na datum nog eens voeren gaat wel te ver.

  Inderdaad wel goei herinneringen. “Don’t speak” was toen een hit! En in het plaatselijke café kregen we gratis “NEUTJES!”

 7. Rob
  Rob08-04-2010

  Het zijn nUtjes!

 8. David Roos
  David Roos08-04-2010

  @Oscar:
  Roel Hamblok heeft daar gezegevierd 😉
  Glen deed daar niet mee.

 9. Joris Pelemans
  Joris Pelemans08-04-2010

  @KAra: just, ge hebt me daar al eens op gewezen, denk ik, maar ik vrees dat ik me die partij niet meer kan herinneren :-).

  @steff: met u discussiëren gaat meestal wel te ver :-). Bedankt trouwens om ònze 1e partij (ook toen) niet te vermelden ;-).

 10. steff
  steff08-04-2010

  Mjah, stukverlies of mat achter de paaltjes kan nu eenmaal niet op tegen dameverlies of eeuwig schaak; net zoals die hele partij niet opkan tegen mijn andere herinneringen aan dat tornooi :). Maar goed, benieuwd hoeveel van uw tegenstanders van toen zich bij deze reunie aansluiten 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.