Vier -1900’s vieren in Gent

Van Melkebeke Het paasweekend is traditioneel goed voor enkele originele en stevige schaaktoernooien. Het sterke “verfpottentoernooi” in Leopoldsburg ging dit jaar niet meer door, maar de paasrapid in Westerlo en het C&D-toernooi in Gent waren wel van de partij.

Van de paasrapid in Westerlo hebben we nog geen informatie gekregen, maar het C&D-toernooi in Gent kende vier winnaars: Jakob Buysse, Willem Van Melkebeke (foto) en Geoffrey Poelman in de C-reeks en Gerard Saelens in de D-reeks. Gilles Regniers stuurde zijn relaas van het toernooi op…

Leuke paassfeer in Gent

Het vorige paasweekend kregen 78 hongerige schakers de kans om te bewijzen dat ze meer waard waren dan de 1900 toegelaten elopuntjes in het C&D-toernooi te Gent. Sommigen zullen het volgend jaar opnieuw moeten proberen, maar er waren ook heel wat (morele) winnaars.

De mooie opkomst van ongetwijfeld ondergeklasseerde spelers kwam uit alle lagen van onze schaakbevolking. Ambitieuze jongelingen met een exploderende rating speelden partijen tegen iets rijpere hobbyschakers die hier vooral plezier kwamen beleven. Het toernooi had ook voor elk wat wils. Wie er niet in slaagde om vuurwerk op het bord te creëren kon in de bar voor spektakel zorgen. Al dan niet onder invloed van Jupiler Tauro, dat voor de gelegendheid extra goedkoop werd aangeboden.

Laatste ronde bepalend voor eindstand

Maar in de partijen zelf viel ook al voldoende te beleven. Het tempo van 45 minuten zat daar zeker voor iets tussen, want veel partijen werden beslist in de tijdnoodfase.

Geoffrey Poelman sloot zich in de laatste ronde aan bij de winnaars

Uiteraard lagen de hoogste elo’s dicht bij elkaar en kon er niet echt van een favoriet gesproken worden. Toch was het al na vier ronden duidelijk dat Jakob Buysse in goede vorm zat, want hij voerde na de eerste speeldag de ranglijst aan samen met Wim Cools en Stijn Descamps.
Jakob Buysse ging in pole-positie de laatste ronde in met een half puntje voorsprong op een groepje achtervolgers, maar moest dan verdiend remise toestaan aan Thomas Desmyter. In een mooie blitz kon Geoffrey Poelman wel winnen en ook Willem Van Melkebeke schaarde zich nog bij de winnaars van het toernooi. Jeugdspelers Viktor Vandaele en Thomas Desmyter werden mooi vierde en vijfde.

De D-reeks werd overtuigend gewonnen door Gerard Saelens, met 5/7. Hij verloor van twee sterke tegenstanders, waaronder Geoffrey Poelman. Anton Heyerick sleepte na een ongelooflijke (of is het ongeloofwaardige?) laatste partij een gedeelde tweede plaats uit de brand. Net als Steven Bauwens haalde hij 4 punten.

Deze jubileumeditie van het C&D-toernooi werd ook gekenmerkt door enkele leuke nevenklassementen. Daarover kan u meer nalezen op de website van de KGSRL, waar u ook alle uitslagen kan terugvinden. We geven mee dat Elena Van Hoecke een prachtig paasei mee naar huis kreeg als beste dame en dat Zottgem de ploegenprijs wegkaapte voor de neus van… KGSRL.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.