“Ik wilde de titel niet in de handen van Glen leggen”

Larmuseau MaartenBloody Sunday kan even vervangen worden door bloody Monday, want de tweerondige speeldag bracht schaak om duimen vingers van af te likken. Het was niet allemaal even zuiver, maar er werd wel geknokt voor elke centimeter op het bord.

De grote winnaar van de dag is Maarten Larmuseau, die met 2/2 alleen aan kop gaat. Hij wordt echter op de voet gevolgd door Glen De Schampheleire, die Robin Leenaerts zijn tweede nederlaag van de dag toediende. Eerder op de dag had die een andere topper verloren tegen Arno Bomans in een zinderende tijdnoodfase. “De adrenaline raasde door mijn lijf,” bibberde Bomans nog na. Het relaas van een bloedstollende speeldag…

Bomans: “Wat een zenuwslopende partij”

Na het aftasten in ronde 1 volgde vandaag meteen het zware werk: twee partijen op één dag is een loodzware opgave. Het gevolg was dat Yordi Schaeken en Glen De Schampheleire besloten hun energie te sparen voor de namiddagpartij. Een snelle remise was hun deel. De Schampheleire kon zich zo opmaken voor de topper tegen Robin Leenaerts, terwijl Schaeken zich klaarstoomde voor een belangrijke partij tegen Jimmy Lafosse.

“Toen ik remise opschreef, voelde ik dat mijn buurman Arno zijn pen bovenhaalde om ook een remiseaanbod te doen aan Robin”, grapte De Schampheleire na de partij. En effectief: Bomans bood na een snelle openingsfase remise aan. “Ik zat volledig in mijn voorbereiding en voelde me veilig in mijn stelling”, legde die zijn strategie uit. “Maar toen Glen remise nam, leek het mij ideaal om dit aan te bieden. Ik heb immers ook een zware namiddagpartij tegen Maarten (Larmuseau, red.).”

Arno Bomans won de eerste marathonpartij van de dag.

Maar Leenaerts maakte zijn reputatie waar: spelen tot aan de dood! Dat zou hij zich snel beklagen, want de elofavoriet uit Brasschaat miste een schijnoffer en stond pardoes verloren. Maar zoals gisteren al bleek, ben je met deze tijdsindeling nooit helemaal klaar. Bomans raakte niet meteen verder en koos dan zelf voor de alles of niets-zet …d5. Zijn benen wiebelden zenuwachtig op en neer, terwijl Leenaerts recht in de ogen van de Vlaamse kampioen keek. De spanning in de speelzaal was bijna tastbaar. Beiden hadden om en bij de 2 minuten voor de rest van de partij en Bomans probeerde een laatste truc. Remise leek in de maak, maar Leenaerts miste de gelijkmaker en verloor een kwaliteit en iets later ook de partij.

“Wat een partij”, slaakte de winnaar een zucht van opluchting. “De spanning raasde echt door mijn lijf en ik vond niet direct een plan, dus ging ik maar voor het riskante d5. Ik zag zoveel trucjes dat er wel ergens een uit moest komen en zo is het uiteindelijk ook gebeurd.” Beide vrienden bleven echter sportief en spraken meteen af om na de namiddagpartij de bar op te zoeken.

De derde topfavoriet, Maarten Larmuseau, speelde een eigenaardige partij. “Ik blunderde gewoon een pion op e4 op een belachelijke manier,” legde die uit, “maar toen kreeg ik op de een of andere manier wat spel en uiteindelijk won ik verrassend vlot. Zijn korte rokade was zonder meer verkeerd.” Larmuseau is uitstekend gestart met 2/2. Adrian Roos won zijn eerste partij tegen de bekaterde Jimmy Lafosse en Hanne Goossens volgde zijn voorbeeld tegen Jeroen Deschepper. Die laatste droop terecht ontgoocheld af, want hij bereikte op een knappe manier een gewonnen stelling.

Larmuseau: “Ik wil alles zelf in handen hebben”

In de derde ronde stonden twee cruciale duels op het programma. Bomans-Larmuseau en De Schampheleire-Leenaerts. Bomans was nog maar net bekomen van zijn marathon tegen Leenaerts en kende een kleine decompressie in de openingsfase. “Ik ben echt heel ontevreden over mijn openingsspel. Mijn stukken stonden wat marginaal te wezen”, foeterde hij. Maar ondanks het duidelijke voordeel was de weg naar de winst voor Larmuseau nog niet zo duidelijk.

Arno Bomans drukte hier nog de hand om zijn tegenstander succes te wensen. Enkele uren later was het om zijn meerdere te erkennen.

De Aalterster profiteerde echter van elke kans en drukte zet per zet verder op de witte stelling. “Op een gegeven moment bood Arno remise, maar ik kon niet verliezen in die stelling. Objectief weet ik niet of het gewonnen is, maar ik kon zonder risico proberen”, aldus Larmuseau. Een leuk matnet beëindigde de partij en brengt Larmuseau op 3/3. “Na Arno’s zege tegen Robin, moest ik wel voor de winst gaan. Ik wilde de titel niet in handen van Glen leggen, want dat is gevaarlijk. Nu heb ik zelf de controle. En ik ben natuurlijk ook blij dat ik mijn wraak heb voor het Vlaams Kampioenschap (waar Bomans de titel won na testwedstrijden tegen Larmuseau, red.).”

Het topduel tussen De Schampheleire en Leenaerts bracht wat ervan verwacht werd: een zenuwslopende marathon (wéér een marathon), waarin de kansen beter leken voor wit, maar waar het uiteindelijk moeilijk te zeggen valt wie of wat welke kansen heeft laten liggen. Het verhaal eindigde in ieder geval op een anticlimax voor Leenaerts. De remise leek in een eindspel binnen handbereik, maar toch sleepte De Schampheleire de zege uit de brand.

“Ik heb het niet meer, ik moet er misschien maar mee stoppen”, reageerde een ontgoochelde Leenaerts net na de partij. Zijn tegenstander bleef zoals altijd uiterst koel, maar erkende dat de remise een van de mogelijkheden was. De Schampheleire boekt echter wel een noodzakelijke zege, want morgen speelt hij met zwart tegen … Larmuseau. Voor Leenaerts is dag 2 een bijltjesdag geworden. Zijn toernooi is allesbehalve voorbij, maar strijden voor de titel vereist waarschijnlijk 5/6 of meer.

Hanne Goossens had een prima dag: 1,5/2 en 2/3

In de overige partijen liet Yordi Schaeken de kaas van zijn brood halen in tijdnood, duwde Deschepper Maraite nog dieper op de nulas en remiseerden Goossens en Roos een evenwichtige partij.

De stand na ronde 3:
1. Larmuseau 3
2. De Schampheleire 2,5
3. Bomans, Goossens 2
4. Roos, Lafosse 1,5
5. Leenaerts, Deschepper 1
6. Schaeken 0,5
7. Maraite 0

Ook in de open reeksen vielen er slachtoffers: Jason Vandenberghe, Jonas Van Cappellen en heel wat remises op de topborden zorgen voor een onvoorspelbaar toernooiverloop. U vindt alle informatie daarover op de officiële site.

Nog even een antwoord uit onze hilarische moppentrommel. De vraag luidde: “Welke schaker steken we het beste in de diepvries?” Ook al was Frisco Nijboer een waardig alternatief, luidde het antwoord op deze vraag Magnum Carlsen. Buldergelach is uw deel!

De nieuwe vraag van de dag: Welke schaker verbergt altijd zijn identiteit?

U mag later vanavond (of morgenvroeg) een verslag van de jongere reeksen verwachten. Tot morgen. Dan begint ronde 4 om 9u ’s morgens!

  1. Nils
    Nils14-04-2010

    Komaan arno!!!!!!

    Arno wordt Belgisch kampioen!!!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.