Roos bedwingt Larmuseau in spectaculaire speeldag

Roos-LarmuseauMaar één remise vandaag in de elitereeks, maar stuk voor stuk genietbare potjes schaak: de marathon waarmee Larmuseau Roos leek weg te tikken, maar die uiteindelijk op een belangrijke remise eindigde, de ontsnapping van Arno Bomans tegen Jimmy Lafosse, de vlammer van De Schampheleire tegen Deschepper, de eerste zege van Maraite en last but not least: een heel knappe combinatie van Yordi Schaeken tegen Robin Leenaerts.

De speeldag had bijna alles én brengt de spanning terug. Larmuseau blijft op weg naar de titel, maar misschien kan Yordi Schaeken hem morgen wel verrassen met een duister plan…

Schaeken: “Ik heb een geheim plan”

Er is al stevig gebikkeld dit elitetoernooi en de korte remises zijn zeldzaam. Vandaag werd dit nog maar eens onderstreept in een remiseloze dag.

We beginnen met een korte vermelding: Gregory Maraite heeft de strijd om de rode lantaarn opnieuw geopend. Hij haalde -eindelijk- zijn eerste zege binnen tegen Hanne Goossens.

Schaeken pakt uit met de mooie combinatie 22. Txd8! Pxd8 23. Pg5 g6 24. Pxh7! De6 25. Dh4 Dxe5 26. Pf6 1-0

Maar het échte spektakel was op de andere borden te zien. Yordi Schaeken kwam goed uit de opening, maar bood dan remise aan. Zoals gewoonlijk weigerde Leenaerts, maar goed stond hij zeker niet. “Ik heb dit toernooi al drie keer een remiseaanbod gekregen en drie keer verloor ik”, vertelde hij achteraf. We vallen in op zet 22. Hier pakte Yordi uit met een knappe aanval: 22. Txd8!! Pxd8 23. Pg5 g6 24. Pxh7!! De pointe van de combinatie De6 25. Dh4 Dxe5 26. Pf6 1-0.

Een mooie aanval van Schaeken, die een compliment kreeg van zijn tegenstander. Morgen speelt Schaeken tegen Maarten Larmuseau. “Een cruciaal duel voor hem. Ik heb niets meer te winnen of te verliezen, maar ik ga er alles aan doen om een goede partij te spelen. Wie weet heb ik wel een geheim plan klaar”, lachte hij geheimzinnig in de analyseruimte.

Arno Bomans profiteert van een blunder van Lafosse: 56. fxe3?? g3 57. Lf1 Txb2 58. Pe2 Txe2 0-1

Jimmy Lafosse heeft vertrouwen getankt na zijn zege tegen Larmuseau gisteren en profiteerde van een – waarschijnlijk verkeerd – stukoffer van Arno Bomans. “Waarschijnlijk is het verloren voor mij, maar ik blijf wel kansen hebben, omdat zijn koning zwak staat en mijn pionnen gevaarlijk kunnen komen dreigen.” Ook hier is een diagrammetje wel op zijn plaats. Bomans heeft net e3 gespeeld en Lafosse blundert met fxe3??. Na g3! dreigt g2 mat en op de enige verdediging Lf1 volgt Txb2, waarna Th2 mat dreigt (en g2 opnieuw ook). Lafosse probeerde nog even met Pe2 maar na Txe2 Lxe2 g2 mat was de partij over en uit.

Bomans slaakte letterlijk een zucht van opluchting en stak zelfs even zijn twee armen in de lucht. “Ik heb zeker geluk nodig gehad in deze partij, maar het is voor mij een belangrijke overwinning en dus ben ik blij.”

De Schampheleire wint knap met 25. Lc4 Lxc4 26. Dh8 Kf7 (Dxh8 Txh8 Kxh8 Txf8 en het paard op c8 valt en de pionnen op de damevleugel ook) 27. Td7

Dat doet hij samen met Glen De Schampheleire, die vandaag weinig problemen had met Jeroen Deschepper. Ook hier beëindigde een aangename combinatie de partij, in een stelling die weliswaar al gewonnen is (zie diagram). De Schampheleire en Bomans winnen, dus kwam Larmuseau onder druk te staan tegen Adrian Roos. Als hij zijn voorsprong van een punt wilde behouden, moest hij winnen. Dat leek lange tijd ook te gaan lukken, want Larmuseau won na lang ploeterwerk twee pionnen. Maar Roos behield de kansen op remise omdat de dames op het bord bleven. Larmuseau vergiste zich en verloor pardoes zijn twee pionnen. Remise!

De strijd om de titel is terug razendspannend: Larmuseau speelt nog tegen Schaeken en Leenaerts, De Schampheleire nog tegen Goossens en Lafosse en Bomans tegen Roos en Goossens.

De stand na ronde 7:
1. Larmuseau 5,5
2. De Schampheleire, Bomans 5
3. Roos 4
4. Schaeken 3,5
5. Leenaerts, Lafosse 3
6. Deschepper, Goossens, Maraite 2

Het antwoord op de vraag “Op welke schaker zou je graag eens kloppen?” is Nagel Short. De nieuwe vraag luidt “Welke super GM maakt veelvuldig gebruik van het openbaar vervoer?”. Veel plezier (zoals altijd).

 1. Wessel
  Wessel15-04-2010

  Hint voor de vraag: het is niet IM Malcolm Trein noch Vasily IvanChoekChoek 😉

 2. Eburoon
  Eburoon15-04-2010

  Vladimir Tramnik?

 3. Lolbroek
  Lolbroek15-04-2010

  Toch niet Xhiangzi Bus?

 4. Thibaut M
  Thibaut M15-04-2010

  Leuk tornooi dit jaar.
  Mijn favoriet (objectief gezien toch) staat aan de leiding, maar Arno en Glenn bieden stevig weerwerk. Volgens mij is het vanaf nu een kwestie van zenuwen, dat de beste moge winnen !
  P.S. Is het Tramnik?

 5. Peter
  Peter16-04-2010

  Etienne Metrot?
  Veselin Tupolev?
  Gata Tramsky?

  Almaziever… 🙂

 6. Nils Van Delm
  Nils Van Delm16-04-2010

  Komaan arno!!!!!!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.