Yordi Schaeken zorgt voor razendspannende slotdag

Yordi SchaekenYordi Schaeken heeft gezorgd voor een droom van een laatste ronde: hij hield Maarten Larmuseau op remise (met zijn geheim), terwijl De Schampheleire en Bomans hun partij wonnen. Met drie leiders gaan ze de slotdag in. Maarten Larmuseau heeft wel alles in eigen handen, maar ontmoet morgen een taaie klant: Robin Leenaerts.

Ook in de andere reeksen zijn er meerdere leiders na een speeldag die niets heel liet van de zenuwen die toeschouwers en spelers gespannen hielden. Voor het overige brengen we ook nog een primeur: het meest extravagante kapsel in het Belgische schaaklandschap. Een must see…

Schaeken: “Ik wilde hem kloppen op zijn eigen terrein”

Gisteren kondigde Yordi Schaeken, met enige zweem van geheimzinnigheid, aan dat hij een surprise had voorbereid om mee uit te pakken tegen leider Maarten Larmuseau. Die laatste had dat op deze website gelezen en keek enigszins verbaasd op toen Schaeken zijn 1.e4 beantwoordde met 1… e6. “Het is de eerste keer dat ik dat speel”, aldus Schaeken. “Maar ik ken het wel degelijk heel goed na voorbereiding met mijn coach Jelle Sarrau.” Het is mogelijk dat de Limburger enkele varianten heeft onderzocht die in het boek “The flexible French” te vinden zijn.

De variant die verscheen kwam dat ook letterlijk uit dat boek en de twee raasden door de opening. Schaeken leek echter iets verder te hebben gestudeerd dat Larmuseau en verkreeg al snel een degelijke stelling. Het troebele water dat daarna werd bezwommen, was voor beiden onduidelijk. “Ik weet niet of ik beter stond,” verklaarde Larmuseau, “ik had wel kansen, maar dat gold voor hem ook.” Schaeken deelde die mening en na de eeuwig schaak van Larmuseau vatte hij het droogjes samen: “Op basis van de partij is deze uitslag goed genoeg.”

Glen De Schampheleire had de “misstap” (makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk) van de leider met interesse gevolgd en ploeterde zich zelf naar een degelijke zege tegen Jimmy Lafosse. Met een leuke slotcombinatie was het punt binnen.

Hanne Goossens miste hier in de slotfase een remisevariant met Pxd4 en Kd8!

De derde hond die met het been wil gaan lopen, was tegen Hanne Goossens een droge stelling aan het utmelken. “Het was op zich wel een grappig verhaal. Normaal speelt ze altijd Hollands (1. d4 f5), maar nu wist ik dat ze voorbereid was door David Roos. Daardoor kon ik na zet 1 al raden dat ze naar een Benko-gambiet wilde gaan, dus speelde ik het maar droog en rustig”, legde Bomans uit. Het gemelk leverde hem een duidelijk voordeel op, maar de taaie Hanne gaf zich niet gewonnen. In de slotfase van de partij had alles zelfs een cruciale wending kunnen krijgen. Bomans speelde net Ld4?? en won nadat zijn tegenstandster de koning zette. Maar als Hanne Pxd4 had gespeeld, gevolgd door Kd8, is de stelling remise.

Het is echter een feit: ze gaan morgen met drie de laatste speeldag in. Maarten Larmuseau heeft nog steeds alles in eigen handen, want als hij wint, is hij zeker kampioen (hij won de onderlinge partijen tegen Bomans en De Schampheleire). Maar dat is minder simpel als het lijkt, want Larmuseau speelt met zwart tegen Robin Leenaerts, die vandaag overtuigend won. “Ik ga de sport spelen zoals hij gespeeld moet worden en ga proberen te winnen.” Op die manier zou hij zijn vriend Arno Bomans kunnen helpen. Die speelt op zijn beurt tegen een clubgenoot van Glen De Schampheleire, Adrian Roos. De Schampheleire ontmoet Hanne Goossens, die morgen nog een laatste plaats wil vermijden. Zo heeft iedere speler wel een reden om zich nog een laatste keer van zijn beste kant te laten zien en zal geen van de drie titelfavorieten een cadeautje krijgen.

Eveneens meerdere leiders bij de -20/18, -16 en -14

Florian Pierard toonde stalen zenuwen tegen leider Stefan Beukema

De spanning die al voelbaar was bij de elitereeks, was er ook bij de leeftijdscategorieën. Bij de -20 werd de show gestolen door Florian Pierard. Hij toonde stalen zenuwen in een tijdnoodduel tegen leider Beukema. Pierard liet een zet of 20 (!) zijn tijd zakken tot enkele seconden om dan telkens opnieuw een stevige zet te spelen. Beukema vond geen remise en moest na een marathon zijn meerdere erkennen.

De grootste gelukkige is Michiel Larmuseau, die dankzij die zege naast Beukema komt te staan met 6/8. Morgen spelen ze beiden tegen een respectievelijk haalbare tegenstander (als we naar elo kijken toch). Ook hier kan het onderlinge duel, gewonnen door Beukema, doorslaggevend blijven. Maar als beide spelers niet winnen, staan er nog vijf anderen te wachten.

Bij de -16 zorgden leider Pieter Saligo en Thomas Desmyter voor een beklijvend duel. Niet wat de zetten betreft, het was de hele partij evenwichtig, maar wel wat de spanning aangaat. En net zoals op de andere borden eindigde het op remise. Pieter Saligo gaat met een half punt voorsprong de laatste ronde in, maar moet daarin met zwart tegen Jason Vandenberghe, die een halfje minder heeft. Meer zelfs: er zijn maar liefst 8 (!) spelers die op een halfje volgen.

De leiders bij de -14, Hans Vandersmissen en Nathan De Strycker, wonnen beiden hun sloopduels tegen Maarten De Vleesschauwer en Sander Larsen. Morgen spelen beiden tegen respectabele tegenstanders, terwijl Nathan Gullentops zal proberen er nog over te wippen. Hij heeft een half punt minder.

Morgen wordt dus een bloedstollende bedoening, vanaf 9u te volgen op deze website!

We eindigen met het antwoord op de vraag “Welke topschaker reist graag met het openbaar vervoer?” en dat antwoord is Vladimir Tramnik, al komen Xiangzi Bus, Etienne Metrot en zelfs Vassily Ivanchoek choek ook in aanmerking. De vraag vandaag luidt: “Welke schaker heb je niet graag in ja haar?”, ingezonden door een enthousiaste lezeres van deze website.

Helemaal afsluiten doen we met de belofte van in onze inleiding: het meest extravagante kapsel op dit toernooi komt van Dion Neefs:

Dion Neefs zette zijn haar in het kader van een weddenschap helemaal recht

En vanuit een andere hoek

Andere rechte haren zien we ook bij Michelle Gijsen, weliswaar in minder extreme mate

  1. Psaikotik
    Psaikotik16-04-2010

    Ik had blijkbaar toch ni zo snel remise mogen aanbieden aan Michiel Larmuseau vanuit een leukere stelling… ach ja 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.