Amper twee leiders na twee rondes

AtanasiuVeel was er tot op heden nog niet bekend over het Vlaams Kampioenschap 2010 in Gent, maar de openingsdag gooide alle registers open: een gevarieerd deelnemersveld, spannende partijen, verrassende uitslagen én een gigantisch wit konijn die een forfait oploste.

In de openingsronde werd de show gestolen door zowat iedereen die meespeelde, met op kop Marcel Van Herck en Nicolae Atanasiu. Na twee rondes is het veld uit elkaar gescheurd: enkel Stefan Docx en Jan Rooze hebben het maximum…

Randy Van Houtte verrast deelnemersveld elite

Veel was er voor de start om 11u nog niet bekend over het Vlaams Kampioenschap van dit jaar, behalve dat er – zoals gebruikelijk de laatste edities – een gesloten groep met 18 spelers een open groep voorafgaat. De hamvraag wie er dan precies zou meespelen in die gesloten groep bleef voor een groot deel onbeantwoord. Enkel de namen van Roel Hamblok, Nicolae Atanasiu, Marcel Van Herck, Robert Schuermans, Bert Feys, Pieter Truwant, Chris Lacnkriet en Lennart De Bock werden op voorhand vrijgegeven. Stefan Docx was geplaatst als titelverdediger

Maar zoals gewoonlijk bleek het deelnemersveld bij aankomst in Gent een stuk sterker dan verwacht. Geert Van der Stricht, Ashote Draftian, Thibaut Vandenbussche, Jan Rooze, Thierry Penson en Wouter Gryson zorgden voor een evenwichtig veld. Maarten Larmuseau kwam eens piepen of hij niet kon spelen in de elitereeks en werd op basis van elo toegelaten.

Randy Van Houtte werd vanaf ronde 2 verrassend opgenomen in de elitereeks, na het forfait van Chris Lanckriet

De twee verrassende namen waren David Roos en een wel heel grote surprise. David Roos mocht David Du Pondt vervangen (als co-winnaar van het open vorig jaar), terwijl Chris Lanckriet zijn kat stuurde. Met een bye spelen is alles behalve ideaal voor een gesloten toernooi, dus ging de organisatie op zoek naar een verse vis om de leegte op te vullen en dat terwijl ronde 1 al bezig was. Eerst werd ondergetekende nog gevraagd, maar uiteindelijk vond men in toeschouwer Randy Van Houtte een onverwacht, wit konijn (en dat is in tegenwoordig, zoals de politiek geïnteresseerde lezer wel weet).

Toppers zwoegen in openingsronde

Een erg gevarieerd pakket, waarin toch verwacht werd dat de favorieten pas vanaf ronde 2 écht aan de bak moesten. Maar na het rinkelen van de schoolbel (die ook tijdens de partijen het schoolse ‘rinkelschema’ bleef volgen) bleek niets minder waar, want behalve Thibaut Vandenbussche werden àlle topfavorieten ernstig op de proef gesteld. De gekste partij kwam zonder meer van de hand van Nicolae Atanasiu en Ashote Draftian. Atanasiu negeerde elke flitspaal en had na amper 20 zetten al een serieus tijdsvoordeel. Draftian moest het doen met 1 minuut op de klok voor zo’n 10 zetten én een moeilijke stelling.

Ashote Draftian ontsnapte in de eerste ronde aan de nederlaag

De magie van deze twee spelers zit em echter in hun onvoorspelbaarheid: de stelling volgde de grafiekjes die de beurzen heden ten dage doen opschrikken. In amper vijf zetten had Draftian zijn problemen opgelost tot hij twee zetten voor de tijdscontrole een verkeerd offer probeerde. Atanasiu stond opnieuw gewonnen, maar begon dan zijn stelling stelselmatig te verminderen. En toen zijn tegenstander in de tweede tijdnoodfase terecht kwam, werd het uiteindelijk remise. Een vreemde partij.

Op de eerste twee borden verliepen de partijen “normaler”, maar niet minder spannend. Marcel Van Herck vocht tegen Van der Stricht als een leeuw. Die laatste vermeed een herhaling van zetten door een riskant kwaliteitsoffer, dat uiteindelijk niet het gewenste effect had. Van Herck kon spelen op winst, maar had niet zo veel tijd meer over. Toen beide heren in tijdnood belandden, liep er ongetwijfeld vanalles mis bij beide spelers met een puntendeling als gevolg. Dramatischer eindigde Schuermans-Docx. “Ik blunder een pion en op een gegeven moment staat hij gewonnen, denk ik”, zuchtte titelverdediger Docx na de partij. U begrijpt het goed: Schuermans slaagde er niet in zijn pion extra te verzilveren en in de tijdnoodfase verloor hij zelfs nog.

De overige partijen waren allemaal razendscherp, maar elk schaakstukje bespreken zou te veel tijd en plaats in beslag nemen. Als de partijen online komen, is het zeker de moeite om er eens door te gaan.

Marcel Van Herck snoepte een halfje af van topfavoriet Van der Stricht

Uitslagen ronde 1:
1 Van Der Stricht Geert – Van Herck Marcel ½-½
2 Schuermans Robert – Docx Stefan 0-1
3 Vandenbussche Thibaut – Verhaeren Gertjan 1-0
4 Atanasiu Nicolae – Draftian Ashote ½-½
5 Rooze Jan – De Bock Lennart 1-0
6 Lanckriet Chris – Penson Thierry 0-1ff
7 Larmuseau Maarten – Truwant Pieter 1-0
8 Roos David – Gryson Wouter 0-1
9 Hamblok Roel – Feys Bert 1-0

Momenteel wordt ronde 2 gespeeld. We plaatsen de uitslagen zo snel mogelijk online.

1 Docx Stefan – Larmuseau Maarten 1-0
2 Penson Thierry – Vandenbussche Thibaut ½-½
3 Gryson Wouter – Rooze Jan 0-1
4 Draftian Ashote – Hamblok Roel ½-½
5 Van Herck Marcel – Atanasiu Nicolae ½-½
6 Verhaeren Gertjan – Van Der Stricht Geert ½-½
7 Feys Bert – Schuermans Robert 0-1
8 De Bock Lennart – Roos David ½-½
9 Truwant Pieter – Van Houtte Randy 1-0

Om af te sluiten willen we nog meegeven dat er geen internet aanwezig is in de VIP-school in Gent en dat we dus geen live-verslaggeving kunnen verzorgen. We proberen ’s avonds zo snel mogelijk tenminste de uitslagen te updaten. We willen ook nog Hans Temmerman bedanken voor het vervoer van en naar het station.

De officiële site vindt u hier.

 1. Jan Van Leeuwen
  Jan Van Leeuwen13-05-2010

  de uitslagen, paringen en stand kan je volgen op http://www.jeanjaures.be
  de wedstrijden zijn live te bekijken in de tornooizaal, VIP-school, Martelaarslaan 13
  9000 Gent

 2. Loperke
  Loperke14-05-2010

  Misschien zijn we wel verwend maar is het toch niet mogelijk om ook enkele partijen te publiceren ?

  Alvast dank voor de reportages, Jan.

 3. Valery
  Valery14-05-2010

  @Loperke: Vanwege het niet of onverzorgd aanleveren van pgn heb ik Schaakfabriekplus tijdelijk en misschien definitief opgegeven

 4. Jan Van Leeuwen
  Jan Van Leeuwen14-05-2010

  Hergroepering aan de top, zowel in het gesloten als in het open tornooi.

  http://www.jeanjaures.be

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.