Expertenreeks BK is bekend

RingoirOver een dikke halve maand begint in Westerlo het Belgische Kampioenschap. Het is niet alleen een terugkeer naar Vlaanderen, maar ook een terugkeer naar Westerlo, waar Bart Michiels zich 6 jaar geleden tot Belgisch kampioen kroonde.

Michiels wilde dit jaar ook meespelen, maar zag zich door professionele verplichtingen genoodzaakt zijn deelname af te blazen. Desalniettemin is de expertengroep van dit jaar erg sterk én is er het debuut van andere jeugdtalenten: Tanguy Ringoir speelt voor het eerst mee in een expertenreeks van een BK, net als Glen De Schampheleire. Ook voor titelverdediger Hovhanisian zal het een speciale terugkeer zijn…

Ringoir in de voetsporen van Michiels?

Door de financiële problemen bij de KBSB was het lang niet duidelijk of de expertenreeks dit jaar überhaupt zou plaatsvinden. Maar financiële garanties betekenden een geruststelling voor de organisatie, die zijn kandidatuur al had gesteld voor het fraudeschandaal onze schaakwereld bereikte. Het zal voor diezelfde organisatie eveneens een geruststelling zijn dat de expertenreeks zonder meer een sterke reeks is geworden, met de belangrijkste protagonisten van de afgelopen jaren.

“Wie is er niet bij?” is misschien wel een relevante vraag om mee te beginnen. De Belgische GM´s Chuchelov, Malakhatko en Winants doen al jaren niet meer mee en dat is ook nu niet het geval. Voor het overige is de niet-deelname van Bart Michiels jammer. De Gentenaar behaalde immers 1 Belgische expertentitel tot nu toe en deed dat in … Westerlo in 2004. Toen eindigde hij samen met Dgebuadze op 6,5/9, maar won Michiels het onderlinge duel. Michiels wilde dus graag opnieuw spelen in zijn geluksstad, maar moet in het kader van zijn doctoraat aan de universiteit van Gent een conferentie in het buitenland bezoeken.

Mher Hovhanisian maakte in 2004 in Westerlo zijn debuut in de Belgische schaakwereld!

Wie er niet meespeelt, is in ieder geval minder belangrijk dan wie er wél zal schaken. Belgisch kampioen Mher Hovhanisian zal zijn titel verdedigen en ook voor hem is Westerlo een speciale plaats: hij maakte in 2004 immers zijn debuut in het Belgische schaakkampioenschap. Hij had toen nog een rating van 2294 en een totaal ongekende reputatie. Hij kon nog geen woord Nederlands en had in de aanloop naar dat toernooi enkel in de Limburgse interclubs gespeeld (met onder andere een nederlaag tegen Schuermans) en zich geplaatst na een sterk Vlaams kampioenschap. Hovhanisian werd in zijn debuut totaal onverwacht derde. Het was de start van zijn wederopstanding als schaker.

Waar Westerlo in 2004 een overwinning voor de jeugdige Bart Michiels was, kan het dat nu misschien worden voor Tanguy Ringoir. De jongste Belgische IM speelt voor het eerst mee. Dat geldt ook voor de winnaar van het Open Belgische Kampioenschap van vorig jaar, Glen De Schampheleire.

Ook een “speciale” deelnemer is Roel Hamblok. Hij plaatste zich als winnaar van het Vlaams kampioenschap, maar leek nooit aan de vereiste 2200-grens te komen. Maar door een ijzersterk toernooi in Maastricht stijgt de rating van Hamblok maar liefst 65 punten, net genoeg om de deelname te verzekeren.

De 10 namen:
Dgebuadze, Hovhanisian, Alienkin, Ringoir, Claesen, Vandevoort, Docx, Rooze, De Schampheleire en Hamblok.

Alle informatie vind je op de officiële site.

 1. David Roos
  David Roos14-06-2010

  Glen zal daar wel de pannen van het dak spelen! Niemand in die reeks zal veilig zijn voor zijn geweld. GO GLEN!

 2. Loperke
  Loperke15-06-2010

  Laten we toch ook “die andere Jan” niet vergeten, Jan.

  Inderdaad Jan Rooze nam laatst deel aan het BK in Huy 1984. Dat hij nu – na 26 jaar – opnieuw deelneemt is toch op zijn minst opmerkelijk.

  Ik wens hem alvast alle succes !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.