Jubileumeditie lokt GM Van der Wiel naar Brasschaat

Van der WielVan 14 tot 22 augustus opent Schaakkring Brasschaat opnieuw zijn deuren voor het befaamde Open toernooi én, sinds vorig jaar, ook voor een mooie meestergroep.

Omdat het de tiende editie van het toernooi is, heeft de organisatie enkele kleppers aangetrokken voor de prestigieuze Masters-groep. Niemand minder dan de gereputeerde grootmeester John Van der Wiel zal de concurrentie met titelverdediger Mher Hovhanisian aangaan. Tenminste als die twee jong en oud van eigen bodem kunnen weerstaan…

Schaakfestival Brasschaat 2010 verwelkomt Grootmeester John van der Wiel

Het succes van vorig jaar heeft Schaakkring Brasschaat aangemoedigd om op de ingeslagen weg verder te gaan. Het organiseert in dit jubileumjaar een Meestertornooi parallel aan het Open dat nu voor de tiende keer plaatsvindt, van 14 tot en met 22 augustus.

Naast het stimuleren van het schaken in België beoogt deze opzet de jeugd én verdienstelijke spelers uit het Open een unieke kans te bieden om zich te meten met sterke meesters in een gesloten invitatietornooi. Het doel is nobel én nastrevenswaardig: het scoren van een IM-norm! Maar ook in de open groep loont het de moeite om mee te spelen: de winnaar van het Open krijgt behalve een aardige prijzenpot automatisch een uitnodiging voor de Masters van volgend jaar!

De mooie speelzaal in een al even mooi park in Brasschaat

Ieder jaar wordt er gewetensvol beraadslaagd over de 9 andere spelers die voor een norm kunnen strijden of een reputatie kunnen verdedigen. Een boeiende mix van jong en oud, Belg en niet-Belg, meester en niet-meester moet er een waar spektakel van maken. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum werd John van der Wiel (NED, elo 2466) uitgenodigd, een grootmeester met een indrukwekkend palmares en een zeer gewaardeerd schaaktrainer. Van de partij zijn ook volgende sterke internationale meesters: Mher Hovhanisian (ARM, elo 2482) Eduard Fomichenko (RUS, elo 2458) en Laszlo Hetey (GER, elo 2351). De winnaar van het Open 2009, Cor Van Dongen, was verhinderd en werd vervangen door de sterke Nederlander Rick Lahaye (elo 2376).

Bij de uitverkoren Belgen zijn er drie jongeren en twee prille veteranen: Glen De Schampheleire (18 jaar, elo 2254),Thibaut Vandenbussche (23 jaar, elo 2317), Nils De Vos (23 jaar, elo 2237), Jan Rooze (63 jaar, elo 2331) en Daniel Sadkowski (48 jaar, elo 2250). Het tornooi haalt met een gemiddelde van 2351 FIDE categorie V en de IM-norm ligt op 6/9. Voor het Open tornooi werd het prijzengeld verhoogd en werden een aantal punten geoptimaliseerd zoals uitslagenservice, barwerking, live games en arbitrage. Voor het eerst neemt er een vrouwelijke grootmeester deel : Svetlana Fomichenko (UKR, elo 2217).
Het tornooi speelt zich weer af in de uitmuntende accommodatie van de Ruiterhal midden het prachtige groen van het Gemeentepark.

Alle info op de tornooisite: http://www.mastersbrasschaat.be

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.