Magnus Carlsen streeft naar historische hoogte

Magnus CarlsenHet Noorse wonderkind Magnus Carlsen heeft afgelopen week opnieuw geschiedenis geschreven in het Roemeense Bazna. Met een score van +5 (5 zeges, 5 remises) verpletterde hij andere wereldtoppers die tevergeefs hoopten de koning van zijn troon te stoten.

De toernooizeges van Carlsen stapelen zich op en dus volgt ook de rating. Met een virtuele 2826 heeft de nummer 1 van de wereld de tweede hoogste elo ooit bereikt. Slechts één man deed tot nog toe beter …

Carlsen in de voetsporen van zijn coach

Het superGM-toernooi in Bazna is, in dit formaat met dit soort spelers, nieuw in het circuit, maar verbond zijn naam al sinds dit jaar aan het Grand Slam-label. Ook klassiekers als Wijk Aan Zee en Linares maken onderdeel uit van dat circuit. Het toernooi werd voor de vierde keer georganiseerd, maar het was de tweede keer dat er werd gespeeld met zes toppers en 10 rondes. Vorig jaar domineerde Ivanchuk met 7/10.

Chucky was er dit jaar niet bij (hij verkoos om een van zijn lievelingstoernooien in Havana te winnen), maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door dé speler van het moment, Magnus Carlsen. Als nummer 1 van de wereld lijkt hij steeds onbereikbaarder te worden en in Bazna werd dat enkel bevestigd.

Tegen Wang Yue opende Carlsen zijn winning streak van 4/4. In de laatste ronde incasseerde de onfortuinlijke Chinees opnieuw een nederlaag.

Carlsen opende rustig, met drie remises in de eerste drie rondes. Maar daarna schakelde hij een versnelling hoger: achtereenvolgens werden Wang Yue, Nisipeanu, Ponomariov en Radjabov over de knie gelegd. Enkel Ruslan Ponomariov maakte in die partijen effectief iets klaar en verkwanselde een winstkans in een ingewikkelde stelling.

4/4 was natuurlijk genoeg voor Carlsen om de toernooizege op zak te steken, hoewel Boris Gelfand tot in de laatste ronde op een punt bleef hangen. In die laatste ronde bevestigde Carlsen zijn status. In een gelijke stelling duwde hij door tegen Wang Yue en voegde zijn vijfde plus toe aan het scorebord. “Ik had genoeg aan remise om het toernooi te winnen, maar ik denk dat ik in het eindspel gewoon beter stond. Dus probeerde ik maar te winnen en dat is gelukt”, legde Carlsen uit in zijn typerende, aarzelende stijl.

Opnieuw een toernooizege voor de Noor, maar wat misschien nog belangrijker is, is dat hij stilaan op weg lijkt om zijn meester te evenaren. Met 2826 noteert Carlsen de tweede hoogste elo ooit. Enkel Garry Kasparov deed beter en staat nog steeds eenzaam aan de top met een record van 2851.

De eindstand in Bazna:
1. Carlsen 7,5/10
2-3. Radjabov, Gelfand 5,5/10
4. Ponomariov 4,5/10
5. Nisipeanu 4/10
6. Wang Yue 3/10

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.