Er zijn nog drie leiders in recordeditie Charleroi

VandenbusscheMet 160 deelnemers heeft het open toernooi in Charleroi een persoonlijk record gebroken. Voor deze editie stond de teller op 153, waardoor 2010 een speciale uitgave van het toernooi is geworden.

Ook de kwaliteit mag er zeker zijn, met tal van IM’s en FM’s die bovendien ook nog eens aan elkaar gewaagd zijn. Na vier rondes zijn er nog drie leiders: Thibaut Vandenbussche, Pascal Vandevoort en de Fransman Olivier Simon. De vijf top seeds lieten een halfje in de vierde ronde…

Vandenbussche neemt vliegende start

Het open van Charleroi is dus een recorduitgave met 160 deelnemers, maar zou ook wel eens een van de spannendste edities van het toernooi kunnen worden. Het deelnemersveld nodigt immers uit tot speculatie: er zijn wel favorieten, maar er is er niet één die er zonder meer bovenuit steekt.

First seed is Anthony ‘Antenna’ Wirig met een rating van 2489. Samen met GM Igor Rausis (2466) is Wirig de man om naar uit te kijken. Maar net daaronder zitten enkele gemotiveerde, Belgische IM’s: Stéphane Hautot, Geert Van der Stricht, Pieter Claesen en Pascal Vandevoort. Voeg hier de Franse meester Olivier Simon (2339) aan toe en enkele sterke FM’s, zoals Thibaut Vandenbussche, Jan Van Mechelen en Clément Houriez, en een degelijke voorspelling maken is niet eenvoudig.

Nathan De Strycker zorgde voor de eerste verrassing van het toernooi. Hij hield in de eerste ronde FM Jan Van Mechelen op remise.

Het toernooi is afgetrapt op zaterdag zonder écht grote verrassingen, al is de remise van Nathan de Strycker tegen Jan Van Mechelen absoluut een vermelding waard. De échte start was gisteren met twee rondes op een dag én de eerste topduels. In ronde 3 wonnen de meeste favorieten hun partij, maar Igor Rausis raakte niet voorbij de stevige Wim Barbier, terwijl Pieter Claesen zijn tanden stukbeet op Philippe Uhoda. Twee afvallers, maar in ronde 4 moesten de overige toppers halfjes afstaan. Wirig tegen Houriez, Hautot tegen Godart en Van der Stricht tegen Wim Maes.

Dat was het sein voor de schaduwfavorieten net daaronder om hun slag te slaan. Pascal Vandevoort toonde op het BK al een knappe vorm en zet die voorlopig door in Charleroi: 4/4. Thibaut Vandenbussche lijkt ook het “goede gevoel” te hebben en komt na een zege op Serge Vanderwaeren mee op plaats 1. IM Olivier Simon ten slotte toonde zich te sterk voor Luc Henris. Voor Rausis en Claesen was ronde 4 eveneens geen succes, want ze moesten opnieuw remise toestaan, waardoor ze nu volgen op een vol punt.

Zo zijn er drie leiders na vier rondes, maar zitten de elofavorieten deze leiders op de hielen. Het belooft in ieder geval een erg spannend toernooi te worden.

Je kan het toernooi volgen op tipc.be

 1. Oscar
  Oscar05-08-2010

  Geert Van Der Stricht werd gisteren in zijn partij tegen Thibaut Vandenbussche het zoveelste slachtoffer van een gsm-oproep. Onmiddellijke nederlaag.

 2. Joris Pelemans
  Joris Pelemans05-08-2010

  Kan je hier wel van een slachtoffer spreken? Hoe lang bestaat die regel nu al? Toch niet zoveel moeite om je GSM af te zetten, lijkt me.

 3. Robbie
  Robbie05-08-2010

  @Joris Pelemans: Ja ,dat is waar!
  Ik begrijp het ook niet goed . Maar ja,vergeetachtig,he….

 4. jan van mechelen
  jan van mechelen05-08-2010

  Geert was de eerste om toe te geven dat het zijn eigen fout was. Maar de manier waarop het aan het licht is gekomen is op zijn minst eigenaardig: de afstand tussen het eerste bord en de scheidsrechterstafel is in Charleroi groot. Op het moment dat de GSM een alarmsignaal liet horen zaten alle arbiters achter die tafel. Iemand die vlak in de buurt moet hebben gezeten moet naar de scheidsrechterstafel zijn gelopen en heeft daar anoniem klacht neergelegd. Deze persoon wilde persé anoniem blijven, en heeft de arbiter verzocht de reglementen toe te passen. De tegenstander van Geert, Thibaut Vandenbussche, wilde het punt weigeren, maar dit werd niet toegestaan. Overigens zat Geert er niet echt mee in, hetgeen ik overduidelijk herken als een eerste verschijnsel van de “Gleichgültigkeit” van de beginnende ouderdom.

 5. Oscar
  Oscar06-08-2010

  Ik was van de laatste borden en ik heb duidelijk gezien welke speler (van de eerste borden) de hele zaal is doorgewandeld en gedaan heeft alsof hij naar buiten een luchtje ging scheppen bij de grote deur naast de scheidsrechterstafel, maar intussen toch iemand iets ingefluisterd heeft. Die speler blijft gewoonlijk op zijn stoel genageld.
  Ik heb die handelwijze uitermate komisch gevonden.
  Er zijn toch gasten die ongewild zin voor humor hebben.
  Wie kan zweren dat het hem nooit zal overkomen ?

 6. jan van mechelen
  jan van mechelen06-08-2010

  Ik vind er niets komisch aan! Integendeel, ik zou het eerder een flagrant geval van matennaaierij willen noemen. Je moest eens weten hoeveel GSM’s ik de afgelopen dagen heb gehoord in de speelzaal: zeker een stuk of vijf! Bij mijn weten is er geen enkel geval bestraft. Bovendien vind ik dat een speler die de reglementen wil gebruiken om een concurrent te treffen, hoe gelijk hij/zij ook heeft, dat niet op zo’n stiekeme manier dient te doen. Met andere woorden, Mr. X heeft het gelijk aan zijn kant, maar heeft geen eergevoel.

 7. Oscar
  Oscar06-08-2010

  Hebben werkelijk zoveel GSM’s gerinkeld ? Ik moet zeggen dat ik daarvan niets gehoord heb. In dat geval is het wel een beetje grof.

 8. Theo
  Theo07-08-2010

  “Wie kan zweren dat het hem nooit zal overkomen ?”

  Eigenlijk zeggen de reglementen zelfs dat je geen GSM mag meenemen in de spelersruimte.
  Dus moet er niemand over klagen, want eigenlijk is 90% van de schakers in fout door gewoon al maar een gsm bij te hebben.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.