Stef Soors voorlopig beste WK-Belg

Soors“5 speeldagen zijn nu gepasseerd, dagen waarin hard werd gevochten tot op de laatste seconden voor dat kostbare punt, zij het een vol of een half. Zo zag ik soms blije gezichten na die lange strijd, uitdrukkingen die spraken van voldoening, tevredenheid, zelfs een beetje trots.” Zo begint Roel Hamblok zijn tweede verslag vanop het WK jeugd in Polen.

Na vijf rondes zit de sfeer er goed in, maar zijn de resultaten nog niet je dat. De beste landgenoot momenteel is Stef Soors, die een abonnement heeft op WK’s. Hij is gestart met 3/5. Een ander opmerkelijk gebeuren was de partij tussen de broers Larmseau…

Door Roel Hamblok

Veel sfeer en …

Ondanks de mindere resultaten zit de sfeer er goed in, en amuseert iedereen zich toch wel elke dag. Na het eten gaat iedereen even naar de paringen kijken van de volgende dag, om nadien wat aan fysieke ontspanning te doen. Tot ieders vreugde is er namelijk een pingpongtafel, waar de competitiedrang weer helemaal tot leven komt. Anderen, zoals ikzelf, wenden zich liever tot de traditionele cafésporten, en om ervoor te zorgen dat er geen verkeerde interpretaties volgen: ik heb het wel degelijk over biljart en tafelvoetbal.

Nadien keren we dan weer terug naar het huisje, om dan te beginnen aan een – naar mijn mening – zeer frustrerend spel: ‘koe handelen’. Bedoeling is om zoveel mogelijk kwartetten van elke diersoort die men op de boerderij vindt te verzamelen, maar dit aan de hand van bieden en – natuurlijk – onderhandelen.

Adrian Roos is voorlopig de pechvogel van het toernooi: hij miste zonder twijfel kansen in bijna iedere partij. Misschien moet hij vroeger opstaan?

’s Ochtends is dan weer een heel ander verhaal: Het is tijdig opstaan, naar het ontbijt gaan,waaruit de motivatie voornamelijk bestaat uit de heerlijke roereieren. Een theorie die waar bleek te zijn, mits iedereen begon te vloeken toen ze op waren. De meeste mensen bereiden zich dan ook weer voor, terwijl anderen dit combineren met studeren voor hun herexamens, en nog anderen, ook wel Adrian, dit combineren met uitslapen tot het bijna middag is. En na het middagmaal begint het avontuur opnieuw…

… mindere resultaten

Maarten, die het best begon van iedereen, had in ronde 2 goede kansen tegen een Franse IM, maar miste een cruciale voorzetting waardoor zijn tegenstander het punt naar zich toe kon trekken. Nadien verloor hij nog van een sympathieke Amerikaanse IM, die nu dagelijks mee komt analyseren met ons. Ronde 4 mocht hij tegen een Australische speler van 1950, en werd een winstpunt verwacht. Hij won een pion, maar begon nadien, naar eigen zeggen ook, allerlei gekke dingen te doen. Hij verloor onverwachts, wat vreselijke gevolgen had: The battle of the Larmuseaus. Jawel, hij moest vandaag tegen Michiel spelen, die ook niet zijn beste spel toonde en ook 1 uit 4 had. Maarten kwam beter uit de opening, won een pion, maar in het eindspel won Michiel er een terug, en uiteindelijk moest Maarten nog eeuwig schaak houden.

Adrian en Jean hebben nu 1/5. Jean kwam steeds goed uit de opening, maar ging daarna de mist in, en Adrian is op het moment wel de grootste pechvogel. Zo overspeelde hij – op een na – al zijn tegenstanders, en had minimaal 2 remises en een winstpunt moeten scoren. Zo stond hij vandaag nog gewonnen tegen een Indische IM met 2450, zag de winstvoortzetting, maar achtte hem te riskant. De volgende rondes beter, hoop ik.

Florian Pierard knokt voor wat hij waard is, maar moet voorlopig tevreden zijn met 0,5/5

Florian doet het momenteel het minst goed met 0.5/5, ook hij had meer moeten hebben, maar hij komt altijd in tijdnood. Nele daarentegen is goed teruggekomen na haar nederlagen. Ze begon met 0/3 waar ze 2/3 had moeten hebben, maar won nu 2x en heeft nu 2/5.

De beste Belg is momenteel Stef, die een mooie 3/5 heeft. Na een jammere verliespartij de eerste ronde, won hij van een lagergeklasseerde, om nadien remise te spelen tegen een Indische IM met zwart in een prachtige partij die men zeker eens moet naspelen. Diezelfde IM won de ronde daarop van een 2600+ speler, dus zeker een goede prestatie van Stef. Hij ging verder door de ronde daarop tegen een Fm(2450) te winnen met schitterend positioneel spel, en vandaag had hij de betere kansen tegen IM, veel beter zelfs, maar vond van zichzelf dat hij zijn eerdere kansen wat had weggegeven, en bood dus remise aan, na het eerst geweigerd te hebben.

Gisteren was er de rustdag, waarop er een excursie naar Krakau is gedaan voor alle spelers die dit wensten. Hier nog een overzicht van de uitslagen van onze Belgen:

De uitslagen van onze Belgische jeugd op het WK:

Larmuseau Maarten:
1. Piorun Kacper (2499) 1
2. Delorme Axel (2455) 0
3. Arnold, Marc Tyler (2432) 0
4. Guo-Yuthok, Sherab (1975) 0
5. Larmuseau Michiel (2068) ½
Soors Stef:
1. Simonian Hrair (2494) 0
2. Bryan-Vissi, Mark (1847) 1
3. Anwesh, Upadhyaya (2412) ½
4. Fodor, Tamas Jr. (2452) 1
5. Leniart, Arkadiusz (2423) 1/2
Roos Adrian:
1. Volodin Aleksandr (2422) 0
2. Arenas Vanegas David (2364) 0
3. Bryan-Vissi Mark (1847) 1
4. Pavlidis, Anastasios (2359) 0
5. Ashwin, Jayaram (2454) 0
Herman Jean:
1. Firat Burak (2420) 0
2. Platzgummer Fabian (2351) 0
3. Parol, Pawel (1764) 1
4. Sagar, Shah Dharmendra (2285) 0
5. Smola, Michal (2220) 0
Pierard Florian:
1. Anwesh Upadhyaya (2412) 0
2. Anton, Teodor (2350) 0
3. Jasiak, Filip (1757) ½
4. Kaleta, Blazej (1944) 0
5. Van Rensburg, Ryan Pierre (2079) 0
Larmuseau Michiel:
1. Blomqvist Erik (2407) 0
2. Wieczorek Oskar (2316) 0
3. Aguirre Manzo, Leopoldo Antonio (2203) 0
4. Bryan-Vissi, Mark (1847) 1
5. Larmuseau Maarten (2277) ½
Vanhuyse Nele:
1. Exler Veronika (2143) 0
2. Osmanodja Filiz (2061) 0
3. Guo Emma (1965) 0
4. Ferreira, Susana Carolina G (1726) 1
5. Pedrak, Paulina (0) 1

 1. Ruben
  Ruben11-08-2010

  Stef won gisteren opnieuw tegen een Spaanse IM van 2470 in een knappe partij (een c3 Siciliaan). Hij heeft nu 4.5 op 7 en staat daarmee 25e in het klassement en is de hoogste gerangschikte zonder titel.

 2. Marcel
  Marcel11-08-2010

  en het ziet er vandaag weer goed uit tegen een IM van 2502! volg het live!

 3. Goendi
  Goendi11-08-2010

  Als Stef morgen een tegenstander krijgt, scoort hij een IM norm over 9 ronden!

 4. Joris Pelemans
  Joris Pelemans11-08-2010

  De kans lijkt me vrij groot dat hij een tegenstander krijgt, niet? 😉

  In elk geval de max!

 5. Joris Pelemans
  Joris Pelemans12-08-2010

  Hij is de 2600 precies weer mooi aan het leggen. Minstens remise, lijkt me. Sjieke partij!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.