Nils De Vos: “Het is op de tenen lopen!”

De VosLokale held Nils De Vos is voor vele schakers een onbekende, die in Brasschaat de plaatselijke kleuren moet verdedigen in de Masters-reeks, waar hij samen met enkele andere jonge en oudere landgenoten strijdt voor een IM-norm. De start tegen John Van Der Wiel maakte duidelijk dat dit toernooi geen makkie zou worden, maar in ronde 2 en 3 sloeg De Vos terug. Met zeges tegen de IM’s Hetey en Fomichenko is hij voorlopig de grote verrassing van het toernooi.

Ook Glen De Schampheleire is goed gestart met dezelfde score, na een merkwaardige zege gisteren tegen Lahaye. Maar de leiding: die is voor niemand anders dan de grootmeester in het gezelschap…

De Vos: “Alle stukken kwamen op me af”

‘Nils vs. grootmeester” kopte de plaatselijke ‘gazet’. De krant verwees niet naar het hele toernooi, maar wel naar de eerste ronde van de Brasschaatse Masters, waar De Vos het opnam tegen John Van Der Wiel. Een ontmoeting die De Vos met beide voeten op de grond zette. “Het is vreemd om tegen zo’n grootmeester te spelen”, legt hij uit. “Hij had zich ten eerste goed voorbereid, wat ik niet had verwacht tegen een speler van mijn niveau. En ten tweede maken ze van elk foutje gebruik. Plots zie je allerlei dreigingen en komen alle stukken op je af. Je weet wat er misloopt, maar je kan er niets meer aan doen.”

Maar de nederlaag deed De Vos niet panikeren. In ronde 2 sloeg hij terug met een opmerkelijke zege tegen IM Laszlo Hetey. “Ik besloot om rustig te spelen en zo weinig mogelijk fouten te maken. Dan is het wachten of er kansen komen of niet en tegen Hetey kwamen die er net voor de veertigste zet.” De Vos won een stuk en de partij. De o zo vervelende nul was van het bord.

Eduard Fomichenko startte goed met 1,5/2 en met een knappe eindcombinatie tegen Rick Lahaye, maar moest zich vandaag gewonnen geven tegen Nils De Vos.

In ronde 3 stond hem opnieuw een hele klus te wachten. Met zwart tegen Fomichenko, de ‘third seed’, is geen cadeau. Maar De Vos verraste met e4 e5! “Het was duidelijk dat hij zich had voorbereid op een Siciliaan, maar ik had iets anders in gedachten.” In het middenspel mistelde de IM zich, begon dan bijzonder lang na te denken, om in een bijna onmogelijke tijdnoodfase op een reeks goedgemikte tactische trucjes te stuiten. Twee pionnen en een kwaliteit verdwenen van het bord en ondanks het feit dat Fomichenko de 40ste zet nog wel haalde, volgde de opgave. Een vuist en een bescheiden ‘Yes’ toonden de vreugde bij De Vos, die ambitieus blijft. “Ik ga voor de helft van de punten, al besef ik heel goed dat dat niet makkelijk zal zijn. Twee op drie is in ieder geval een heerlijke score om mee te beginnen.”

De Schampheleire remiseert tegen late Armeen

De partijen in Brasschaat beginnen om 19u en dan schiet ook de live-uitzending in gang. Wie de partijen deze avond gevolgd heeft op deze website, zal gemerkt hebben dat er in De Schampheleire-Hovhanisian lange tijd niets gebeurde. Het ging niet om een defect van de software of de borden, maar wel om een defect in de auto van de chauffeur van Mher Hovhanisian. De Armeen zou pas na 20u in de zaal raken en dat zou een forfait betekenen.

Maar in samenspraak met de scheidsrechter besloot Glen de klok pas in te drukken om half acht. Zelf had de Zottegmnaar zelfs voorgesteld om volledig te wachten, maar uiteindelijk werd voor een compromis gekozen. Scheidsrechter Jos Pots lichtte toe dat hij als arbiter de mogelijkheid heeft om de start van een partij uit te stellen als er echt overmacht mee gemoeid is, wat hier duidelijk het geval was. Gisteren had De Schampheleire tegen Rick Lahaye al gewonnen na een vreemd voorval: Lahaye vergiste zich in de tijd die op zijn klok stond en ging op zet 39 door zijn vlag. Het was een kwestie van enkele seconden.

Glen De Schampheleire: "Zou ik remise aannemen of niet?"

Uiteindelijk kwam Hovhanisian met een verontschuldigende glimlach de zaal binnengestormd en kabbelde de partij naar zet 16, toen de Belgische kampioen plots een remiseaanbod plaatste. De Schampheleire begon dan lang na te denken, veinsde enkele zetten, trok zijn hand weer terug en dacht verder met een blik alsof een demon zijn hoofd bezette. Na wat extra wenkbrauwgefrons nam hij het aanbod toch maar aan. 2/3 is prima met het oog op een norm.

Van Der Wiel leidt

De leiding na drie rondes is echter voor GM John Van Der Wiel. Hij domineerde vlot zijn eerste twee partijen, maar moest in de derde toch een puntendeling toestaan. Hij leidt met een halfje meer dan De Vos en een andere ‘local’, Daniel Sadkowski, die degelijk spel combineert met een efficiĆ«nte afwerking.

Voor het overige was er vandaag een razendscherpe en spannende partij tussen Jan Rooze en Thibaut Vandenbussche, gewonnen door die eerste en incasseerde Rick Lahaye zijn derde nederlaag op rij.

De stand na ronde 3:

1. Van Der Wiel 2,5
2-4. De Vos, Sadkowski, De Schampheleire 2
5-7. Hovhanisian, Fomichenko, Rooze 1,5
8. Hetey, Vandenbussche 1
9. Lahaye 0

Voorts willen we nog vermelden dat de favorieten in de open reeks vandaag een eerste tik hebben gekregen. Tom Piceu kreeg een pak slaag van de jonge Marco Kirana, terwijl Eddy Van Beers een remise moest toestaan tegen Carlo Janssens.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.