Andreikin en Muzychuk wereldkampioenen, Stef Soors beste Belg

SoorsHet WK jeugd -20 is voorbij en opnieuw was het een memorabel toernooi voor Stef Soors. Met 7,5/13, een IM-norm en een tpr van maar liefst 2500 elo is hij zonder meer de Belg die alle aandacht opslorpte in Polen. De winnaar van het toernooi was trouwens favoriet Dmitry Andreikin, de first seed van het toernooi. Bij de vrouwen was Anna Muzychuk, een bekende bij het Inventipubliek, de beste.

Later proberen we voor u zeker nog een interview met Soors te strikken, maar behalve de Peltenaar deden er natuurlijk nog Belgen mee in Polen. Roel Hamblok bericht in een laatste verslag over hun ervaringen en hun toernooi…

Door Roel Hamblok

Het eindverslag

13 dagen, 13 rondes, 13 partijen… Naar oudsher wordt 13 als ongeluksgetal beschouwd, en zelfs vandaag de dag wordt het nummer vaak ontweken. Voor onze Belgen was dit een goed idee geweest, want na 12 rondes waarin iedereen toch naar behoren gescoord heeft, kwam de 13de ronde als een slag van de houten hamer. 1.5/7 werd er nog gehaald, na toch een vrij geslaagd WK. Bij deze nog een eindverslag, met wat ups en downs.

Zo moet Adrian Roos er tijdens de rondes ongeveer hebben uitgezien: hij stond dikwijls rond 4u op om zich al voor te bereiden voor de volgende ronde.

In mijn eerste verslag schreef ik over de topkwaliteit van het hotel. Ik ga dit jammer genoeg moeten nuanceren: het eten ging er dagelijks toch wat op achteruit, maar gelukkig was er in nood altijd een koud buffet om ons redding te bieden. De nachtrust was dan weer een ander verhaal: er heerst een grote muggenplaag, waardoor de slaap erop achteruit ging. Zo is het stilaan traditie geworden elke avond voor het slapengaan een kwartiertje ‘op jacht’ te gaan. Ikzelf prefereer een boek, Stef klapt ze graag met 2 handen dood en Michiel behoudt er een eigen speciale techniek op na: hij grijpt ze gewoon met een hand en het is al gedaan met de mug. Anderen, zoals Adrian en Nele, staan om 4u op om wat voor te bereiden en te blitzen.

Gelukkig zijn er vele andere kwaliteiten van het hotel die nu meer aan bod zijn gekomen: de fitnesshal. Vrijwel iedereen ging ’s avonds een uurtje fitnessen om de volgende dag fitter te zijn, en dit hielp toch een beetje. Daarna werd er nog lustig gedoorgeefschaakt of – zodat het ook voor onze Noorderburen duidelijk is – ‘gebughoused’. Dit ging ook meestal gepaard met een ‘tea-party’, mits er in het restaurant thee in overvloed was. Nadien kwam er dan een poging tot slapen.

Maar goed, over naar het schaken dan. In het laatste verslag waren onze Belgen niet al te goed bezig, maar gelukkig is hier een keerpunt in gekomen. Dit mede door het ‘Prince-Polo XXL-systeem’ dat ik heb ingevoerd. Wat is een PrincePolo XXL in hemelsnaam? Wel, een gigantische snoepreep, een wafelreep met chocolade eigenlijk, die slechts 3 zloty (of 0.75€) kostte per stuk.

De Prince Polo XXL was de beloning van de spelers die wonnen tegen hogergeklasseerde spelers.

Dan het systeem: bij elk winstpunt tegen een hogergeklasseerde kreeg men een PrincePoloXXL. Bij een verschil van 300 punten of meer kreeg men er een bij remise en kreeg men een magnumijsje bij winst. Eenvoudige conditionering, dus, met een positieve bekrachtiging. Het systeem was heel populair, want onmiddellijk werden er meer remises geweigerd en werd er doorgespeeld tot het bittere einde, wat af en toe het beminde punt ook opleverde.

Stef scoorde – zoals iedereen ondertussen al weet – een IM-norm. Bovendien eindigde hij 27ste en had een tpr van boven de 2500. 7.5 was een uitstekende score.

Daarna kwamen Maarten en Jean, die ieder 5.5 haalden. Beiden kwamen ze goed terug van een slechte start, maar ook de laatste ronde zat er wellicht meer in.

Dan komen Adrian en Michiel, die 5 haalden. Ook zij hadden makkelijk 2 punten meer kunnen halen, maar hebben goed spel getoond. Zo nam Adrian bv de voorlaatste ronde remise aan van een 2300+ in een eindspel, waar het geforceerd mat in 9 was voor hem, maar dacht hij dat het remise was (wat ook zo was had zijn tegenstander geen tempo verloren met zijn laatste zet), en verloor hij vandaag terwijl hij 2 stukken had voor een toren door een simpele blunder (nummer 13 heeft het hem gelapt, natuurlijk).

Tenslotte (bij de jongens) komt dan Florian, met 4.5. Hij speelde vaak goed schaak, maar bleef strijden tegen de tijd, elke partij opnieuw, wat hem wat punten heeft gekost.

Dan hebben we nog Nele, die goed speelde, en uiteindelijk 5 punten haalde. Er zat zeker meer in, maar doordat ze elke voormiddag aan het studeren was voor haar herexamens, speelde vermoeidheid ook vaak een rol.

Zo, dat was het, want nu moeten we gaan slapen, we nemen namelijk om 06.00 de bus naar Krakau, om aan te komen tegen 09.00, om vervolgens om 14.25 het vliegtuig te nemen… Vreemd, zeker als er landen zijn die hun vliegtuig om 15.25 in dezelfde luchthaven hebben en pas om 10.00 vertrekken.

 1. René Beniest
  René Beniest17-08-2010

  Stef, proficiat met je IM-norm, je bent duidelijk ondergewaardeerd, ik heb het meest genoten van je partij tegen Safarli, nog veel succes toegewenst.

 2. Lennert
  Lennert17-08-2010

  Fijn voor je Stef, proficiat!

 3. Bas Noorman
  Bas Noorman18-08-2010

  Roels begeleiding brengt toch altijd het beste in een mens naar boven.
  Het valt mij wel op dat de eerste de beste reep die Jan er hier bij geplaatst heeft, een nog veel goedkopere prijs vermeld staat. Iemand is dus wel serieus afgezet, maar het idee was alvast geniaal.

 4. Roel H
  Roel H18-08-2010

  Beste Bas, allereerst dank voor de lovende commentaar :-). De afbeelding heb ik zelf naar Jan verstuurd, in de winkel kost het inderdaad een stuk minder dan aan de bar daar, maar dat was niet zo praktisch.

 5. Guy
  Guy19-08-2010

  The candy bar which, of course, makes all the difference.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.