Van Der Wiel: “Belgische jeugdspelers spelen volwassen”

De Schampheleire“Ik heb het hier prima naar mijn zin”, antwoordt GM John Van Der Wiel op de vraag hoe het toernooi hem bevalt. Dit is ook achter het bord te zien, want de Nederlander speelt voorlopig uitstekend. Een bevestigende remise in de vijfde ronde gaf ons wat tijd hem enkele vragen te stellen, onder andere over de concurrentie.

Terwijl wij een luchtig gesprekje hadden met Van Der Wiel, onder andere over Glen De Schampheleire, was die de woorden van de grootmeester aan het bevestigen tegen IM Hetey. De benjamin van de elitereeks won opnieuw en komt samen met Van Der Wiel aan kop. Hij eindigde de partij met een opmerkelijk manoevre…

Van Der Wiel: “Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin”

Voor GM John Van Der Wiel loopt alles op wieltjes dit toernooi. Na vier rondes stond hij alleen op kop, terwijl zijn concurrenten het wat minder doen dan verwacht. “Dat klopt”, beaamt de vriendelijke Nederlander. “Ik had voor aanvang van het toernooi gekeken naar de ratinglijst en Hovhanisian en Fomichenko springen er ratinggewijs wat bovenuit, maar beiden hebben niet meer dan 50% (op dat moment was Hovhanisian nog bezig aan zijn vijfde ronde, red.). Bij mij loopt alles goed, dus ik kan niet klagen.”

Het was dan ook niet verbazingwekkend dat Van Der Wiel vandaag eieren voor zijn geld koos met een zwarte salonremise tegen Fomichenko. Van Der Wiel kon een ronde rusten en genieten in de bar. “De sfeer bevalt me hier wel. Het is hier rustig en gezellig, zelfs gemoedelijk. Ik kijk wat naar de andere spelers en amuseer me kostelijk.”

John Van Der Wiel is een tevreden man, die met plezier zijn visie geeft over het toernooi en zijn concurrenten

Van Der Wiel is opvallend bescheiden. “Ik ben van nature voorzichtig. Mij zal je nooit op voorhand horen zeggen dat ik een toernooi zal winnen. Ik heb ervaring en blijf rustig. Je moet het immers nog altijd doen en dat is niet eenvoudig.” Dat is ook de reden dat Van Der Wiel uitermate goed voorbereid is, zoals al bleek uit zijn eerste ronde tegen Nils De Vos. “Klopt. Ik heb de spelers die meedoen aan dit toernooi wat gescreend. Nils en Glen bijvoorbeeld hebben de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt, dus weet ik uit ervaring dat ik dan niet te laks moet zijn. Bovendien bleek Nils openingen te spelen, die mij niet zo liggen. Maar ik heb er wel wat op gevonden gelukkig.”

Voor de Belgische jeugdspelers heeft de Nederlandse grootmeester nog een apart woordje klaar. “Ze zijn goed, maar wat mij vooral opvalt, is de volwassen speelstijl. Ze spelen beredeneerd. In Nederland staan de meeste jeugdspelers erom bekend er in te vliegen, op zoek naar offers en dergelijke. Als ik in dit toernooi de jeugdspelers bekijk, denk ik dat hun stijl veel ontwikkelder is.”

De Schampheleire wint in stijl

Van Der Wiel heeft het onder andere over Glen De Schampheleire. Hij bouwt zijn stellingen beredeneerd op en deed dit ook met wit tegen Laszlo Hetey. Er verscheen een soort vertraagde stonewall (voor zij die dat niet kennen: c6-d5-e6-f5 pionnenstructuur met in dit geval de loper op b7 en c8) op het bord, waarin wit een ruimtevoordeel had.

De Schampheleire speelde net 58. Kf2. Kan jij raden waar de koning op zet 69 zal staan?

Een typische break in dat type stellingen is de zet e4, waarmee wit het centrum probeert open te gooien. Geen slecht idee en geleidelijk aan werd het voordeel van wit groter en groter. De zwakte van de zwarte koning gaf uiteindelijk de doorslag en hoewel de afwerking waarschijnlijk sneller kon (dat zegt Rybka 4 uiteraard) speelde Glen een uitstekende partij. Het afwerkingsmotiefje was overigens om van te smullen. In deze stelling speelde Glen op zet 58 Kf2. Ongeveer tien zetten later, op zet 69 zal de witte koning al op d7 staan! Een instructief voorbeeld van alle stukken in het spel te brengen. 1-0. De Schampheleire heeft nog 2/4 nodig om zijn eerste norm te scoren.

De andere normenjagers, Daniel Sadkowski en Nils De Vos, speelden tegen elkaar en maakten er een boeiende pot van. Sadkowski deelde zonder meer de lakens uit, won een pion en leek op weg naar een vlotte zege, die hem op twee en een half punten van de norm zou brengen. Maar in de tijdnoodfase van De Vos maakte hij het zichzelf moeilijk. De torens werden geruild en De Vos kwam eruit met een actieve dame en een toekomstig nuttig paard, die overigens prima samenwerkten. Remise. Voor Sadkowski ongetwijfeld een kleine tegenvaller, voor De Vos een gouden zaak na zijn nederlaag van in ronde 4.

In de andere partijen won Hovhanisian zijn eerste partij tegen Jan Rooze. Rick Lahaye deed hetzelfde tegen Thibaut Vandenbussche.

De stand na ronde 5:

1-2. Van Der Wiel, De Schampheleire 4
3-4. Sadkowski, Hovhanisian 3
5-7. Fomichenko, Rooze, De Vos 2,5
8. Hetey 1,5
9-10. Vandenbussche, Lahaye 1

In de open reeks remiseerden leiders Maes en Dardha, terwijl Frank Van Der Put verloor tegen Steven Geirnaert. Ze staan nu opnieuw met vijf op kop.

 1. KAra
  KAra19-08-2010

  Als Glen het niveau van de vorige partijen vasthoudt, zal die norm m.i. zeker geen probleem zijn!

 2. Der Alte
  Der Alte19-08-2010

  Goe bezig, Glen! Zet ‘m op!

 3. Joris Pelemans
  Joris Pelemans19-08-2010

  Leuke woordspeling (is dit wel een woordspeling? marcel?) daar kara, “norm m.i.” vs “IM-norm” ;-). Verder ook een correcte uitspraak m.i.

 4. Peter
  Peter19-08-2010

  Dat Van Der Wiels toernooi op wieltjes loopt vond ik ook wel een grappige 🙂

 5. Joris
  Joris19-08-2010

  Straf, die had ik niet eens opgemerkt!?

 6. Mark
  Mark19-08-2010

  ik vind die live coverage de max. ne hele ferme merci hiervoor!!
  Ik zit hier aan mijn computer gekluisterd tot in de late uurtjes 🙂
  Vooral de partij Geirnaert – Van Der Put vond ik erg spannend.

 7. Joris
  Joris19-08-2010

  “ik vind die live coverage de max. ne hele ferme merci hiervoor!!”

  -> idem!!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.