Van Der Wiel neemt optie op toernooiwinst

Van Der WielRonde 6 was opnieuw een spektakelstuk om duimen en vingers bij af te likken. Offers, blunders, het betere positionele werk: alles was aanwezig om er een leuk kijkstuk van te maken.

En uiteindelijk blijkt de ronde ook belangrijk, want John Van Der Wiel heeft zijn concurrent gelost. Van Der Wiel speelde de partij van de dag en won dankzij een boeiend offer en dito afwerking. Co-leider Glen De Schampheleire kreeg vandaag een droge Fomichenko tegen, die de stelling wel uitstekend behandelde. De eerste bres is geslagen…

Van Der Wiel op weg naar toernooizege

Op enkele kortere remises na is de Masters van dit jaar een bijzonder aangenaam toernooi aan het worden. Dagelijks zijn er wel enkele partijen die de moeite lonen om te volgen en ook gisteren was dit weer het geval.

Rick Lahaye speelde net Pe5. Hoe kan Van Der Wiel zich een weg naar een langdurig voordeel banen?

Dit werd het snelst duidelijk op het bord van John Van Der Wiel en Rick Lahaye. Daar pakte de GM uit met een typisch offer: 15. Pdb5! Ook de elektronische vriend kon dit offer wel smaken en het was dan al duidelijk dat de Leidse grootmeester goed wist wat hij aan het doen was. De evaluatie van de stelling ging in stijgende lijn. De zwakte van de zwarte koning en de sterke pionnen die Van Der Wiel bemachtigde klaarden de klus zonder veel moeite. Opnieuw een partij die demonstreert wie de beste speler van het toernooi is!

De knappe zege van Van Der Wiel was meteen ook heel erg nuttig, want Glen De Schampheleire had het niet onder de markt tegen Eduard Fomichenko, die zich wilde bewijzen na een matig toernooi. Dat lukte wonderwel, want hij profiteerde in een positionele stelling van een grote fout van de Zottegemnaar. Die speelde op zet 28 Ld8?, een zet die de witte paarden te sterk maakte en het witte punt een stuk gemakkelijker maakte.

Door die ontwikkeling is Van Der Wiel een punt uitgelopen op De Schampheleire en …

Mher Hovhanisian sluit aan

… Mher Hovhanisian. De Armeen had tot op heden weinig getoond en kloeg zelf ook over een matige vorm. Maar de laatste twee rondes haalde hij het maximum uit zijn stellingen. De zege tegen Jan Rooze was felbevochten. Gisteren tegen Thibaut Vandenbussche ging het vlotter. De Belgische kampioen won een pionnetje, maar zonder veel voordeel. Vdb speelde echter enkele logische, maar mindere zetten waardoor de pion stilaan begon te wegen. Toen hij ook nog eens een kwaliteit blunderde was het over en uit. 2/2 voor Hovhanisian. Hij sluit met 4/6 aan bij de top 3.

Hoe kan Nils De Vos in deze stelling de beoordeling van – naar + veranderen?

Nils De Vos verdient dit toernooi de prijs van de volharding. Met wit werd hij traag maar zeker weggespeeld door Jan Rooze, net zoals hij een ronde eerder traag maar zeker werd weggespeeld door Sadkowski, maar hij bleef geloven in de kleine kansen die er in de stelling zaten. Hoop doet leven en op zet 47 kon hij profiteren van een misser van zijn tegenstander. Die speelde net Lb5?? waardoor De Vos kon uitpakken met Pxd5!! gevolgd door e6 en de zwarte koning krijgt klop van de pion, de dame en de loper.

In de laatste partij won Hetey een ingewikkelde partij van Daniel Sadkowski. Zo is ronde 6 niet alleen cruciaal voor de toernooizege, maar ook een ronde zonder remises!

De stand na ronde 6:

1. Van Der Wiel 5
2-3. Hovhanisian, De Schampheleire 4
4-5. Fomichenko, De Vos 3,5
6. Sadkowski 3
7-8. Hetey, Rooze 2,5
9-10. Lahaye, Vandenbussche 1

In de open reeks zal ronde 7 een cruciale ronde zijn: de twee leiders, Steven Geirnaert en Wim Maes, bekampen elkaar! Zeker volgen, vanavond om 19u.

 1. Joris
  Joris20-08-2010

  Pxd5 is echt wel een vet offer!

  Ging Glen trouwens al niet een beetje in de fout met Dxc1? Geeft wit toch wel erg makkelijk het betere spel, lijkt me. Db6 bvb leek wat meer weerwerk te bieden.

 2. Gonzo
  Gonzo20-08-2010

  Inderdaad een mooi offer van John, die bewijst dat hij nog altijd een fijne schaker is.Zijn opmerking dat de Nederlandse jeugd altijd maar op zoek is naar een offer, komt nu wel in een iets ander daglicht te staan hahaha.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.