De laatsten zullen de eersten zijn

VdbOf toch voor één dag, want gisteravond was de avond van Rick Lahaye en Thibaut Vandenbussche. De twee laatsten in de stand wonnen elk hun partij, twee keer na uitermate boeiende partijen. Lahaye deed het tegen Hovhanisian en Vandenbussche tegen De Vos.

De topper van de speeldag, tussen de Schampheleire en Van Der Wiel, eindigde op een puntendeling. De Zottegemnaar heeft nog 1,5/2 nodig tegen Sadkowski en Rooze…

Vandenbussche en De Vos stelen de show

Er zijn wel meer boeiende kijkstukken geproduceerd in ronde 7, maar Vandenbussche-De Vos was absoluut de moeite waard om te volgen. Vandenbussche heeft een slecht toernooi, maar blijft wel knokken om zijn eer te redden. De Vos daarentegen doet het prima en heeft nog 1 punt nodig om zijn beoogde resultaat te halen: de helft van de punten.

Hoe stelt Nils De Vos de witte stelling op de proef?

De complicaties begonnen op zet 20. Vdb heeft net 20. Kb2 gespeeld, een zet die door De Vos beantwoord werd met 20…La4! Dit offer was het begin van een ingewikkelde reeks zetten: 21.bxa4 Pxa4 22.Kb1 Pc3 23.Ka1 Pd1 (valt f2 aan) 24.Ph3 Tc1 25.Ka2 Pc3 26.Kb2 Txh1 27.Kxc3 en wit heeft twee stukken voor een toren en een pion. Door de aard van de stelling is het echter zeker niet zo dat wit een voordeel kan claimen. Rybka 4 geeft na even denken zelfs een klein voordeel voor zwart. Waarschijnlijk omdat de activiteit van de toren compenseert voor de (tijdelijke) mindere samenwerking tussen de witte stukken. De stelling is echter bijzonder moeilijk om correct te spelen.

Wit boekte daarna zeker vooruitgang en begon coördinatie in zijn spel te krijgen. Voor De Vos het sein om er nog een offer tegenaan te gooien. Hij gaf zijn toren voor een paard en twee pionnen. Wit telde nu een loper, paard en één pion tegen vijf pionnen voor zwart.

De Vos begaat de cruciale fout: 40…Kc6?

De cruciale fout volgde op zet 40. Vandenbussche zal de pion op e6 winnen, maar als De Vos zijn koning op e7 posteert, is alles nog steeds mogelijk (de engines geven aan dat de stelling gelijk is, al blijft natuurlijk de vraag of deze dergelijke stellingen snel correct kunnen beoordelen). De thuisspeler koos echter voor 40… Kc6? waarna Vdb de kans niet liet liggen. Het paard neemt op e6 en g7 en de loper wandelt naar b3. Vervolgens loopt de witte e-pion zonder problemen door. 1-0, een erg spannende partij!

Lahaye klopt Hovhanisian

De Masters van Brasschaat lijkt voor Mher Hovhanisian in niets op de editie van vorig jaar, toen hij moeiteloos domineerde. Dit jaar is het met horten en stoten, al slaagde de Armeen er toch nog in een +2-score te hebben en misschien wel de grootste concurrent te zijn voor leider Van Der Wiel. Vandaag kon hij tegen Rick Lahaye opnieuw iets van de voorsprong van Van Der Wiel afdoen.

Hovhanisian overspeelt zijn hand met 10…c5?!

De Armeen kan in deze stelling kiezen voor degelijke voortzettingen als Pbd7 of Lb7 met het plan om b4 en c5 te spelen, waarna de zwarte ontwikkeling voldoende zou moeten zijn. Maar hij wou winnen en nam risico’s met de zet 10…c5?! Het probleem is dat Lahaye de pion gewoon neemt en omdat de zwarte ontwikkeling nog niet is afgerond, komt Hovhanisian in de problemen. Hij zou de pion niet meer terugzien en verloor na wat gepruttel de partij. 1-0, Lahaye boekt zijn tweede zege van het toernooi. Een kleine opsteker!

Intussen was de topper van de speeldag, De Schampheleire-Van Der Wiel, op remise geëindigd. De Schampheleire speelde een prima opening en had een ruimtevoordeel. Daarna werd het water troebeler en traag maar zeker nam zwart het initiatief over. In een boeiende eindstelling bood Van Der Wiel remise, iets wat De Schampheleire waarschijnlijk terecht aannam. Hij had op dat moment een pionnetje minder, maar waarschijnlijk was dat niet genoeg om echt verontrust te zijn. In ieder geval een gunstig resultaat voor de Zottegemnaar, die de enige is die nog een norm kan scoren dit toernooi. Daarvoor moet hij vandaag met wit Sadkowski opzij zetten en morgen remiseren tegen Jan Rooze (of omgekeerd natuurlijk).

Jan Rooze toont zich bijzonder strijdlustig. Dat resulteerde in een mooie overwinning tegen Laszlo Hetey.

Jan Rooze speelde gisteren een bijzonder knappe partij tegen Laszlo Hetey. Rooze heeft dit toernooi al enkele mooie stellingen laten schieten (zoals bijvoorbeeld tegen De Vos), maar gisteren was hij dominant van begin tot einde. Op een knappe manier drong hij de stelling van zijn tegenstander binnen om te profiteren van enkele foutjes. Al snel stond Rooze een kwaliteit voor en deze keer deed hij alles goed. 1-0. Knap gespeeld!

In Sadkowski-Fomichenko ten slotte bevestigde Fomichenko een stijgende vormcurve. Met zwart won hij al bij al overtuigend tegen Daniël Sadkowski. De opening verliep gunstig voor wit, maar een keer hij c5 over de vloer kreeg, begon de stelling te kantelen. 0-1. Fomichenko schuift op naar plaats 2.

De stand na ronde 7:

1. Van Der Wiel 5,5
2-3. Fomichenko, De Schampheleire 4,5
4. Hovhanisian 4
5-6. De Vos, Rooze
7. Sadkowski 3
8. Hetey 2,5
9-10. Vandenbussche, Lahaye 2

In de Open Reeks zijn er nog vier leiders nadat Geirnaert en Maes remise speelden. Ferenc Peredy en Werner Van Den Brande hebben de aansluiting gevonden.

 1. David Roos
  David Roos21-08-2010

  Blijkbaar is het ook mogelijk om tijdens een toernooi een FM-titel aan te vragen, op het moment dat je virtueel meer dan 2300 heb. Glen heeft tesamen met zijn BK (+21) en dit toernooi (tot op dit moment al ongeveer op +35). Kan hij die norm dan al aanvragen?

  Wel een spijtige blunder van De Vos. Mooi partij wel!

 2. David Roos
  David Roos21-08-2010

  De titel aanvragen bedoel ik

 3. Patrick
  Patrick21-08-2010

  ja ook Stef Soors staat nu op +2300 na het WK
  het regent FM’s in Belgie 🙂

 4. brabo
  brabo21-08-2010

  @David: Ik weet niet hoe het tegenwoordig gaat maar een paar jaar terug was het zeker zo dat de FM titel enkel werd aangevraagd door de fideverantwoordelijke van de Belgische schaakbond wanneer de speler in kwestie een gepubliceerde 2300 fide heeft gehaald. Theoretisch heb je zeker gelijk maar als de bond niet volgt dan krijg je de titel niet. Ik ken zelf persoonlijk een aantal Belgische spelers die virtueel tijdens een tornooi boven de 2300 zijn gegaan maar tegen het einde er terug onder en die zijn geen FM.
  Nu voor Stef en Glen zal de FM titel wellicht slechts een tussenstap betekenen want ik heb het gevoel dat er meer in zit.

 5. Theo
  Theo21-08-2010

  “Belgische schaakbond” !?! …wat is dat voor iets?
  “België”, wat is dat?!?

  haha
  flauwe grap, sorry…kon het niet laten!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.