De Schampheleire: “Ik deed nochtans niets bijzonders”

De SchampheleireDe laatste ronde van de Masters in Brasschaat heeft gezorgd voor twee primeurs: voor het eerst wint een grootmeester het toernooi en voor het eerst is er een norm gescoord.

De meeste aandacht ging uit naar Glen De Schampheleire, die met zwart tegen Jan Rooze verraste met zijn “blitzopening”. Rooze had op zijn beurt wel zin in een experiment en koos voor een variant die is uitgevonden door … John Van Der Wiel. Toch wenste Rooze geen spelbreker te zijn en hij bood zelf remise aan, wat natuurlijk meteen aanvaard werd. De open reeks ging naar Steven Geirnaert en Arben Dardha…

“Ik heb maar één ambitie”

Ongeveer een half uur voor de aanvang van de ronde ontmoetten De Schampheleire en Rooze elkaar op de parking van de ruiterhal in Brasschaat. Het had een mooie plaats kunnen zijn voor allerlei geheime afspraken en verdoken geldtransfers. Helaas voor uw op sensatie beluste dienaar niets van dat. De twee gaven elkaar vriendelijk de hand en wandelden naar binnen. Voor de Zottegemnaar was de strategie duidelijk. “Ik ben maar met één ambitie naar hier gekomen en dat is remise halen. En geld verdienen, we moeten er niet onnozel over doen.” Dat laatste was uiteraard om te lachen, maar dat eerste was bloedserieus.

Toch pakte De Schampheleire uit met een kleine verrassing. Hij koos voor 1…g6 en de moderne opening verscheen op het bord. “Dat is mijn grote wapen in blitz en ik vond het wel een stoere keuze. Bovendien denk ik niet dat het verstandig is theoretische varianten uit het Siciliaans tegen Jan te gaan spelen. Vandaar de keuze.” Rooze zag er de humor wel van in en besloot te kiezen voor een variant met g4, die door niemand minder dan John Van Der Wiel is uitgevonden. In de analyse na de partij schoof deze dan ook maar wat graag aan om mee zijn ideeën te tonen.

Want de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er geen spanning geweest is vandaag op de topborden: Rooze gunde Glen zijn norm en bood zelf remise aan op zet 10, zo’n 20 minuten na de nog snellere remise van Daniël Sadkowski tegen Van Der Wiel. Zo waren de twee grootste vragen beantwoord: wie wint het toernooi en haalt De Schampheleire zijn norm?

Glen De Schampheleire scoorde het beste resultaat in zijn schaakcarrière.

De Zottegemnaar is de eerste die een norm scoort in Brasschaat. “Ik denk dat het duidelijk is dat ik heel tevreden ben met mijn toernooi, hoewel ik moet zeggen dat ik niet echt iets bijzonders gedaan heb. Maar wat de uitslag betreft is het het beste toernooi uit mijn “carrière”. Ik heb nog niet meteen iets in het vooruitzicht, behalve de interclubs met mijn club uit Zottegem.”

De enige die die snelle remises een beetje jammer vond, was Sadkowski. “Ik ben natuurlijk blij dat ik na zo’n vermoeiend toernooi nu een rustige remise heb, maar tegelijkertijd had ik me op voorhand verheugd op de partij tegen Van Der Wiel. Ik vind het jammer dat ik hem net in de laatste ronde trof.” Sadkowski toonde zich op zich tevreden over het resultaat, maar over het algemeen toch ontgoocheld over de gemiste kansen.

In de andere partijen knokten Vandenbussche, Hovhanisian en Lahaye zich naar een mooi einde van een tegenvallend toernooi voor hen.

De open reeks werd dit jaar gewonnen door Arben Dardha. Hij eindigde samen met Steven Geirnaert op 7,5/9, maar had de beste scheidingspunten.

 1. Guy
  Guy22-08-2010

  Proficiat Glen! Deze norm is duidelijk verdiend, daarom heb je er ook “niet echt iets bijzonders” voor moeten doen 😀

  Eveneens bedankt aan de Schaakfabriek voor de uitstekende covering van dit toernooi 🙂

 2. Simon Missinne
  Simon Missinne22-08-2010

  Gefeliciteerd Glen! Ge verdient deze norm! Blijf zo doorgroeien en ge gaat nog snel een grootmeester worden! 🙂

 3. Joris
  Joris22-08-2010

  Vreemd. Sadkowski verheugde zich op de partij tegen Van Der Wiel en neemt toch remise aan? Zat hij er dan zo door?

 4. Wouter
  Wouter22-08-2010

  @Joris: Hij had na een goeie eerste tornooihelft in ronde 6,7 en 8 driemaal verloren. Je kan je dus wel voorstellen dat de ‘fighting spirit’ dan wat uitgeblust is. Hij gunde sympathieke Van Der Wiel (hij moet alleen geen moppen meer proberen vertellen :P) net als iedereen denk ik ook van harte de tornooiwinst.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.