Jozef Simenon en Das sieben Oaks winnen zondagstoernooien

SimenonTerwijl Tom Piceu zijn eerste zege boekte op het Inventischaaktoernooi is er ook elders in het land geschaakt. In Maasmechelen won de Nederlander Jozef Simenon vandaag de Memorial Michel Szostek voor Jelle Sarrau en Nicola Grecuccio. Simenon scoorde een ijzersterke 6,5/7.

Vorige zondag stalen “Das sieben Oaks” de show. Het viertal Nils De Vos, Arno Bomans, Robin Leenaerts en Jan Lagrain won het Colle ploegentoernooi voor “Belle en de schaakbeesten”…

Simenon werkt spannend toernooi af

Vorig jaar was Jan Lagrain nog de laureaat in Maasmechelen, toen voor Nicola Grecuccio en Jozef Simenon. Die drie zouden vandaag opnieuw een hoofdrol spelen, maar kregen extra concurrentie van Jelle Sarrau en Roel Hamblok. Op het rapidelopapier waren Sarrau, Lagrain en Simenon de grote favorieten, maar Roel Hamblok heeft behalve het schanstoernooi geen rapidtoernooien meer gespeeld en is dus zwaar ondergeklasseerd met 2037. Ook Nicola Grecuccio heeft in het dagelijks leven een elo van om en bij de 2200 en was een gevaarlijke klant.

Het toernooibegin verliep al bij al logisch. Een opvallende naam was die van Ben Tuerlinckx, die uitstekend startte met 2,5/3, maar toen botste op de Schaakfabriekreporter. De eerste toppers werden gewonnen door Simenon en Sarrau. De eerste won na een spannende partij van Lagrain, terwijl de tweede Grecuccio opzij zette. Na een onderlinge remise wonnen beiden al hun partijen tot in de laatste ronde (beiden rekenden daarmee af met Roel Hamblok), die de beslissing moest brengen.

Jelle Sarrau volgde Jozef Simenon tot in de laatste ronde, maar liet toen een salonhalfje tegen Jan Lagrain.

Jelle Sarrau koos eieren voor zijn geld en remiseerde snel tegen zijn huisgenoot Jan Lagrain, terwijl Simenon een technisch eindspel in winst wist om te zetten tegen Grecuccio. Daardoor had de Nederlander, die in Limburg al jaren competitie speelt bij Eisden, een halfje meer in de eindstand.

De top 5:
1. Jozef Simenon 6,5/7
2. Jelle Sarrau 6/7
3. Nicola Grecuccio 5/7
Jan Lagrain, 5/7
Fabian Miesen, 5/7
Roel Hamblok 5/7
Stéphane Carcan, 5/7

Leuvense feestvierders pakken Colle-trofee

Das sieben Oaks, genoemd naar een etablissement in het Leuvense, is de pittoreske naam van het viertal dat vorige zondag het Colle ploegentoernooi op zijn naam heeft geschreven.

De ploeg bestond uit Nils De Vos, Arno Bomans, Robin Leenaerts en Jan Lagrain en was op papier de enige ploeg met een gemiddelde rating van boven de 2200. De eerste rondes verliepen al bij al vlot, al moesten Arno Bomans en Jan Lagrain enkele onverwachte puntjes laten. Lagrain verloor overigens verrassend van een ontketende Laura Saligo, die het toernooi met een indrukwekkende 7/7 zou beëindigen. Een prestatie die zeker het vermelden waard is!

Nils De Vos scoorde het beste bij winnaars Das sieben Oaks. Hij haalde 6/7!

De dominantie van de zeven eiken in het Duits bleef echter buiten kijf staan tot Wachtebeke (waarin teamcaptain Dennis Van Vliet enkele sterke Nederlanders had verzameld) in de vijfde ronde een prik uitdeelde. Ze wonnen met 2,5-1,5 en brachten opnieuw spanning in het toernooi. Want behalve Wachtebeke probeerde “Belle en de schaakbeesten”, een jeugdploeg aangevoerd door opperschaakbeest Roel Hamblok met Pieter Saligo, Thomas Desmyter en Laura Saligo, de kloof met de leiders de dichten.

Dat zou echter niet meer lukken, want in de laatste ronde krikten de schaakbomen hun niveau nog één keertje op en beslisten het toernooi met een 3,5-0,5 overwinning. De uitblinker bij de favoriet was Nils De Vos, die op bord 1 een overtuigend 6/7 scoorde. Belle en de Schaakbeesten werden tweede, Wachtebeke werd derde.

  1. Ynze
    Ynze06-09-2010

    Het was zoals altijd weer een perfect toernooi in Eisden met ook dit jaar weer een verdiende winnaar. Jozef, proficiat !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.