Maarten Larmuseau verrast toppers in Tonoli Memorial

LarmuseauWie een strijd verwachtte tussen topfavorieten en grootmeesters Erik Van Den Doel en Jean-Marc Degraeve, kwam gisteren in Anderlecht bedrogen uit, want het waren de youngsters Maarten Larmuseau en Thibaut Maenhout die de show stalen. Larmuseau scoorde een fenomenale 8/9 na een vreemd toernooi en een finish om u tegen te zeggen. Al zijn rechtstreekse concurrenten gingen voor de bijl.

De pechvogel van de dag was Erik Van Den Doel. Hij miste de eerste twee rondes door een treinvertraging en het toernooi eindigde voor hem met een ongeziene 7,5/7! …

Larmuseau domineert in laatste rondes

De Tonoli Memorial is jaarlijks een van dé rapidafspraken van het jaar en ook in 2010 trokken meer dan 150 rapidliefhebbers naar Anderlecht om zich te meten met enkele ijzersterke grootmeesters. Dit jaar sprongen er twee in het oog: de Nederlander Erik Van Den Doel en de Fransman Jean-Marc Degraeve. Beiden hebben een rating van boven de 2550 en waren zonder twijfel dé te kloppen mannen.

Althans, zo leek het. Want Erik Van Den Doel was niet op de afspraak toen ronde 1 begon. Hij had vertraging opgelopen met zijn trein en zou de eerste twee rondes niet kunnen meespelen. Hij kreeg één bye, waardoor hij toch met een 1/2 kon starten. Het toernooi van Van Den Doel was na dat Zwitserse gambiet een inhaalrace om u tegen te zeggen. Hij won partij na partij en slaagde er uiteindelijk in om enkel tegen Degraeve te remiseren, goed voor een zelden geziene score van 7,5/7 (6,5/7 plus het bye-punt)! Een derde plaats was zijn deel. Een sterke prestatie.

Erik Van Den Doel zorgde voor het meest opmerkelijke resultaat: 7,5/7!

Maar Van Den Doel had geen meeval met de paringen, want zijn grootste concurrenten kreeg hij uiteindelijk niet over de vloer. En die concurrenten kwamen uit de hoek van de schaduwfavorieten. De jeugdspelers Thibaut Maenhout en Maarten Larmuseau waren uiteindelijk de spelers die in de gaten moesten gehouden worden.

Het toernooi van Maenhout begon in de tweede ronde met een valse noot tegen Jonas Van Cappellen. Maar toen was de Bruggeling ontketend en won hij zo maar even vijf partijen na elkaar. Toen stond een cruciale achtste ronde op het programma. Tegen ene Maarten Larmuseau.

Larmuseau had een nog vreemder toernooiverloop achter de rug. Hij draaide voorzichtig mee in de subtop na remises tegen Denis-Emmanuel Philippe en Benjamin Tonoli, maar sloot na overwinningen over David Roos en vooral Fabrice Wantiez aan met de top. De topper tegen Maenhout in ronde 8 zou een belangrijke stap richting toernooizege zijn. Larmuseau won en kon in de laatste ronde plots spelen voor het allerhoogste. Simpel was die opdracht echter niet, want met Jean-Marc Degraeve, die overigens op een half punt volgde, kreeg hij een van de moeilijkste lotingen. In die laatste ronde bewees de Aalternaar nog maar eens een heel erg taaie klant te zijn voor iedereen. Hij won en kon met 8/9 niet meer ingehaald worden. Maenhout werd na een zege over Gryson tweede, samen met Erik Van Den Doel. Een ijzersterke 4/4 voor Larmuseau in de laatste 4 rondes beslechtten het pleit.

De top 10:
1. Larmuseau 8/9
2-3. Maenhout, Van Den Doel 7,5/9 (7,5/7)
4-6. Vanderwaeren, Goormachtigh, Luminet 7/9
7-19. Degraeve, Geenen, Gryson, Duhayon … 6,5/9

De volledige uitslag kan u terugvinden op de site van de Memorial.

 1. S. Soors
  S. Soors13-09-2010

  Goed bezig, Maarten! Veel succes in Griekenland!

 2. erik van den doel
  erik van den doel13-09-2010

  Het was weer een gezellige happening.
  Door de Nederlandse Spoorwegen begon ik wat gehavend:)

 3. gert
  gert13-09-2010

  Kom in België wonen. Hier loopt alles op wieltjes.
  Zeg, ik was ook te laat voor de eerste ronde ; mijn GPS vond jammer genoeg niet Bergensesteenweg 722. En Chaussée de Mons 722 vond het (niet-)hebbeding aanvankelijk ook niet (nadien wel, nadat ik een spatie had toegevoegd na ‘Chaussée’ :-(.) Mijn vlammende mail naar TeleAtlas is al onderweg. Ik begrijp wel niet waarom Mister Van Den Doel (met alle respect trouwens voor uw prestatie — faut le faire) 0.5/2 krijgt voor de eerste twee ronden ondanks afwezigheid en ik 0/1. Ik weet niet hoe het reglement het stipuleerde maar naar analogie met Erik had ik 0.25 uit 1 moeten krijgen. Mister Bils, do you read me ?

 4. goormachtigh
  goormachtigh14-09-2010

  van de doel kreeg waarschijnlijk 2 byes
  hij scoorde 6.5/7 en behaalde toch 7.5/9 of is er hier sprake van een “blunder”

  graag reactie

  mvg

 5. Peter
  Peter14-09-2010

  @Johan: Dat staat in het artikel. 6,5/7 + 1 pnt aan byes.

 6. goormachtigh
  goormachtigh14-09-2010

  @peter:was vraag na het artikel van gert(3)die sprak over 0.5/2

  mvg

 7. gert
  gert14-09-2010

  Was vergissing van mij, mea culpa. Maar mijn vraag blijft : waarom kreeg ik dan geen halfje ?

 8. David Roos
  David Roos14-09-2010

  Terwijl Eric Van Der Doel 2 ronden te laat kwam, verdween Vandevoort na 4… Hoe ironisch is deze wereld 😉

 9. gert
  gert14-09-2010

  @Stefaan : en toch, als ik gewoon ‘bergensesteenweg 722’ intyp in het tekstvak van Google Maps, krijg ik enkel ‘bergensesteenweg 722’ te Sint-Pietersleeuw. bergensesteenweg 722 was nochtans het adres dat op de tornooisite te lezen was.

 10. Oscar
  Oscar14-09-2010

  Ja maar in Anderlecht. De Bergensesteenweg gaat praktisch van Brussel stad tot Bergen stad (lol).

 11. gert
  gert14-09-2010

  Akkoord, maar normaal krijg je dan in Google meerdere hits. Nu dus niet. In geval van enkel ‘bergensesteenweg 722’ that is. Er zijn dus blijkbaar twee nummers 722 in de Bergensesteenweg.
  Blijft dus mijn vraag waarom ik geen half kreeg voor afwezigheid en Van Den Doel wel. Misschien omdat hij gewaarschuwd heeft en ik niet ? Soit, ik vind het toch maar zus en zo dat de organisatie stoïcijns blijft alsook de arbiter 🙁

 12. Draw
  Draw15-09-2010

  @ Gert
  volens mij hebben ze Van Den Doel gewoon als bye gepaard in de 2e ronde. Waardoor hij een vol punt kreeg. En hij zal waarschijnlijk de organisatie gewaarschuwd hebben.

 13. Stefaan
  Stefaan15-09-2010

  gert,
  dan moet je “Bergensesteenweg 722, Anderlecht” intikken in google maps.
  elementair, mijn beste.

 14. David Roos
  David Roos15-09-2010

  In het begin vonden wij het ook niet met GPS, maar we waren zo slim om ons naar een adres in de buurt te leiden, (720 ofzo), en dan gewoon uitkijken naar de Delhaize 😉

 15. gert
  gert15-09-2010

  Weet ik Stefaan. Alleen heb ik geen Google Maps in de wagen. GPS gaf 6 locaties voor bergensesteenweg maar niet in Anderlecht. Soit, toch weeral wat bijgeleerd.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.