België – Sri Lanka 4-0

PolaczekGisteren is in het verre en koude Khanty-Mansyisk de olympiade geworden, de Olympische Spelen van het schaken zeg maar. De grote favorieten komen uit Rusland (met drie ijzersterke ploegen), Oekraïne, China, Armenië en enkele anderen, maar wij volgen met een nationale bril onze Belgische ploeg.

Want ondanks het feit dat de deelname van onze ploeg aan een zijden draadje hing, is de België gestart met een knappe overwinning tegen Tadjikistan (2,5-1,5 na zeges van Polaczek en Saibulatov). Geen simpele opdracht, die veroorzaakt werd door een verkeerde paring: België werd als een land met een gemiddelde elo van 0 aanzien. Vandaag lootte België daardoor tegen Sri Lanka, een matige ploeg die met klinkende 4-0-cijfers werd naar huis gestuurd…

Kapitein Jan Rooze ijvert voor Belgische damesploeg

“De stemming is goed onder de spelers, en ook voorvandaag hoop we op een goeie start. België moest hier absoluut zijn, ondanks alle perikelen van de Bond van de afgelopen maanden.” Zo begint Jan Rooze zijn eerste verslag voor Schaakfabriek.be. Als kapitein had Rooze immers niet zo’n gemakkelijke opdracht, want hij moest afrekenen met heel wat afzeggingen en interne probleempjes.

Maar de olympiade is wel degelijk van start gegaan met een leuke Belgische ploeg, waarin jong en oud en Vlaams en Waals een perfecte weergave van ons schaaklandschap geeft. Bart Michiels, Richard Polaczek, Danial Saibulatov en Thibaut Vandenbussche verdedigen onze eer en ze deden dat in de eerste rondes bijzonder overtuigend.

Thibaut Vandenbussche speelde een goede partij, maar liet in de finale het punt liggen.

Want door een administratieve fout werden de Belgische elo’s niet ingevoerd. De loting zorgde dan ook voor een stevige eerste test. Tadjikistan is zeker geen schaakgrootheid, maar was op papier zeker niet de mindere van onze landgenoten. Op bord 1 speelt de sterke 2600+speler Amonatov, die zijn kunnen toonde tegen Bart Michiels. Maar de scheve situatie werd rechtgezet door drie spannende partijen. Saibulatov kroop door het oog van de naald en ging voor alles of niets. Het werd alles.

“Richard Polaczek speelde volgens mij van begin tot einde een goede partij”, vertelt Rooze. Polaczek zette dat ook om in winst en zorgde voor een belangrijk punt. Alles hing af van Thibaut Vandenbussche, die het goed deed, maar de finishing touch liet hem wat in de steek. Met paard en loper tegen koning slaagde hij er niet in om tijdig mat te zetten. De winst was een voorbode op ronde 2, want het op papier duidelijk zwakkere Sri Lanka werd met 4-0 opzij gezet. Morgen volgt Estland, een degelijk team met twee grootmeesters en twee stevige IM’s.

Niet alleen het schaaktechnische viel Jan Rooze op. Vooral de grote hoeveelheid dames is voor hem een voorbode voor meer. “Eigenlijk mocht een vrouwenteam ook niet ontbreken: kijk naar de andere deelnemende landen, zowel voor mannen als vrouwen (vb. Jersey, Geurnesey, Aruba …). Veel kleine landen, met vrouwenteams! Daarom vind ik dat binnen 2 jaar Belgie ABSOLUUT ook een meisjesteam moet sturen, zelfs als dat dan bestaat uit een aantal -18 jarigen.”

Azerbeidjan maakt vroege slipper

Aan de top van het klassement waren er in de tweede ronde enkele grote verrassingen te noteren. Vooral de nederlaag van schaduwfavoriet Azerbeidjan tegen het onbekende, maar degelijke Vietnam viel op. Voorts moesten ook Israël, Bulgarije, Frankrijk en Engeland pluimen laten.

Van de favorieten is Oekraïne indrukwekkend gestart met acht zeges op acht. Bekijk alle uitslagen hier!.

 1. brabo
  brabo22-09-2010

  Een mooi resultaat. Ik wens het team veel succes.
  Enige smet op het resultaat van de eerste ronde was de remise van Thibaut die er niet in slaagde met loper en paard mat te zetten en dat terwijl hij 30 seconden increment kreeg per zet.

 2. Mark De Smedt
  Mark De Smedt22-09-2010

  De stress in de eerste ronde van een olympiade, bij 30″ per zet, is waarschijnlijk niet te onderschatten. In dit eindspel heb je ruim 30 zetten nodig om de tegenstander mat te zetten, en je krijgt er maar 50, dus als je de koning één keer op het verkeerde moment laat ontsnappen is het al bijna fataal.

  Er zijn een 8-tal precieze zetten nodig om de koning uit de verkeerde hoek te jagen en in de omgeving van de goede hoek op te sluiten. Vanaf zet 98 heeft Thibaut nauwelijks nog vooruitgang geboekt. Zo was het wel gelukt: 98…. Pc7+ 99. Kb8 Lg1 (of elders op de diagonaal) 100. Kc8 La7 (deze stelling kon hij ook bereiken op de 117de zet) 101. Kd8 Pd5 (deze stelling kon hij nog bereiken op de 122ste zet, maar toen was het al te laat) 102. Ke8 (102. Kc8 Pe7+) Kd6 103. Kf7 Pe7 104. Kf6 Le3 105. Kf7 Lg5 Vanaf nu geraakt de witte koning niet meer over de diagonaal d8-h4, en met behulp van de zwarte koning en het paard kan hij ook over de volgende diagonaal (f8-h6) geduwd worden, in de hoek waar hij wel kan worden matgezet. Met dank aan Max Euwe, Praktische schaaklessen 4 !

  Als je deze (of een andere) techniek beheerst, is het zelfs in blitz nog te doen. Hier zagen we dus een duidelijke lacune in de eindspelkennis. Maar Thibaut is wel in goed gezelschap, vrees ik, want ook sommige topgrootmeesters lijken zich minder dan vroeger te interesseren voor eindspelen, allicht omdat het tempo van klassieke partijen nu veel sneller is na de 40ste of 60ste zet.

  Persoonlijk vind ik dat spijtig. Ik denk dat het mogelijk is om het tempo zo aan te passen dat men gedurende een partij geleidelijker overschakelt naar slechts 30″ increment per zet.

  Ik wens je nog heel veel succes, Thibaut !

 3. Wouter
  Wouter22-09-2010

  Hoe kan je de partijen zien?

 4. brabo
  brabo22-09-2010

  @ Mark: Enkele opmerkingen:
  – Je hebt maximum bij optimaal spel van beiden iets meer dan 30 zetten nodig in de meest ongunstige situatie.
  – Op zet 98 was het mat in 20. Thibaut had nog tijd tot zet 134 om mat te zetten dus een zee van zetten.
  -Ik wist als NC (thuisschaker) al 20 jaar geleden dat de enige zet die je best kent, is Pd5. De rest speelt vanzelf.
  -Het tempo is 90’/40 + 30′ en 30” extra/ zet vanaf zet 1. Dit betekent dat er voor deze partij = 120 min + 135 * 30 seconden = 187,5 min was voor elke speler. Dat is meer dan het interclubtempo dus het snellere tempo vind ik hier een zwak excuus.
  -’t Klopt dat er tegenwoordig minder aandacht wordt gegeven aan eindspelen. Je ziet het duidelijk bij de jongere spelers waarbij de klemtoon voornamelijk op opening en taktiek wordt gelegd. Een spijtige evolutie maar heel normaal want de meeste tornooien worden eenmaal op een veel sneller tempo gespeeld waarin taktische vaardigheden en een goede openingskennis veel belangrijker zijn dan een eindspelkennis waarvoor je tijdens de partij nauwelijks nog de kans krijgt om die te gebruiken.

  Thibauts resultaat tegen een bijna 2400 met zwart remise, blijft een mooi resultaat dus niet getreurd. Volgende keer kent hij het wel dus de volgende partijen kunnen enkel in stijgende lijn gaan.

 5. David Roos
  David Roos22-09-2010

  http://ugra-chess.com/results.php?rn=1&tmnt=1&ln=en

  Hier staan de partijen, en echt ALLE borden zijn te volgen. Dit is wel cool!

 6. Gonzo
  Gonzo24-09-2010

  Veel sterkte tegen Cuba.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.