Jan Rooze: “Deze olympiade is een showcase voor het moderne Rusland”

Cuba-BelgiëDe Belgen blijven het degelijk doen op de Olympiade in Khanty-Mansyisk. Ze verloren twee keer op rij tegen het sterke Cuba en tegen Rusland 5, al was het zeker niet zonder strijd. Jan Rooze bericht intussen over een ijzersterke organisatie. “Dit zal niet snel overtroffen worden”, stelt hij in zijn mail aan onze redactie. Toch was er een klein akkefietje in aanloop naar de vijfde ronde.

Ook aan de top hoeven de toeschouwers zich geen seconde te vervelen. Bijna alle toplanden laten punten liggen, Magnus Carlsen verloor zijn eerste partij sinds heel lang en de leiding is handen van drie teams…

Rooze: “Organisatie onevenaarbaar”

De Belgen doen het momenteel alles behalve slecht in het verre Siberië. Na twee zeges met forfaitcijfers was er een kleine teleurstelling dat in ronde 3 geen grote klepper wachtte, maar wel het middelmatige Estland. Onze landgenoten verloren de match na vier felbevochten partijen. In ronde 4 volgde wél een mooie paring: Cuba heeft met Lenier Dominguez een onvervalste topper in zijn rangen, die bovendien met vier grootmeesters aangevuld is.

Michiels, Saibulatov en Rooze kozen voor veiligheid en namen nauwelijks risico’s. Maar de remises tegen Dominguez, Bruzon en Hernandez zijn natuurlijk opvallend goede scores. De nederlaag kwam van Thibaut Vandenbussche, maar die verdient dan weer de prijs van de strijdlust, want hij ging volop voor de zege. Een goede ronde dus voor onze landgenoten, die in ronde 5 Rusland 5 ontmoette. Die ronde startte niet zonder problemen, want met GM Propopchuk zat er plots een speler op bord 4, die op voorhand niet aangemeld was. Hierover hebben we nog geen reactie van teamcaptain Jan Rooze binnen, dus misschien volgt later een logische verklaring. De match werd in ieder geval verloren met 3-1. Michiels en Vandenbussche haalden halfjes binnen.

De olympiade is een mega-evenement en wordt ook zo opgevat. "Dit is een showcase voor het moderne Rusland én voor de schaaksport", aldus Belgisch teamcaptain Jan Rooze.

De goede prestaties van onze landgenoten wijt Rooze aan de goede organisatie: “De start die we genomen hebben, met twee overwinning en 4-0 gisteren, speelt daarin natuurlijk mee, maar ook de goeie verstandhouding in het team, en de excellente condities waarin we hier verblijven – zowel in ons hotel als de speelzaal. Ook de glorie en het prestige van dit evenement werkt als een stimulans. Zoals je zonder twijfel al gezien hebt op de website, wordt deze Olympiade echt opgevat als een showcase voor het moderne Rusland, en als een viering van de schaaksport als een topsport. Daarbij zie je ook dat Khanty Mansyisk (nu 70,000 inwoners maar traditioneel eigenlijk een kleine stad) met veel geld en veel ambities uitgebouwd wordt tot het “energetisch centrum van Rusland”, maar ook als een schaakcentrum van de wereld (met een schaakacademie die binnenkort start), een internationaal centrum voor wintersporten (het WK triathlon gaat hier door in 2011), en een centrum voor tennisopleidingen in Rusland. Bovendien zijn alle culturele en sportinfrastructuren hier aanwezig, met het beste van het beste, en o.a. een ijshockey-arena (waar onze openingsceremonie heeft plaatsgevonden), waarbij men met het geld van Gazprom sinds kort ook een team in de hoogste divisie heeft – en dus bijna elke grote hockeymatchen ter plaatse te zien zijn.”

Armenië, Hongarije en Georgië leiden

Aan de top belooft het intussen razendspannend te worden. Alle grote favorieten laten van hun pluimen, want zowel Rusland 1 als Rusland 2 incasseerden hun eerste nederlaag. Hetzelfde gold voor het tot nu toe verrassend sterke Vietnam. De drie leiders zijn echter wel allerminst “amateurs”. Armenië is op papier niet dé sterkste ploeg, maar is op olympiades altijd op de afspraak. Het won ook een van de vorige edities.

Baadur Jobava zorgde voor dé stunt van het toernooi. Hij klopte Magnus Carlsen. Foto@Chessvibes.com

Hongarije heeft een prima ploeg, maar toch is het enigszins verrassend dat zij het voorlopig zo goed doen. Peter Leko is al enkele jaren aan het zoeken naar zijn goede vorm, terwijl Judith Polgar hetzelfde meemaakt. Zoltan Almasi daarentegen is een nieuwe rijzende ster en Ferenc Berkes is een prima subtopper.

Georgië ten slotte is wél een echte verrassing. De basis voor het succes ligt onder andere bij het eerste bord, Baadur Jobava. Hij zorgde voor dé stunt van deze olympiade door nummer één van de wereld Magnus Carlsen te kloppen. Het is de eerste nederlaag in érg lange tijd voor de jonge Viking.

Vandaag zal Armenië tegen Georgië proberen het maximum te behouden, terwijl Hongarije-Oekraïne een absolute topaffiche is.

 1. Theo
  Theo26-09-2010

  “…was er een kleine teleurstelling dat in ronde 3 geen grote klepper wachtte, maar wel het middelmatige Estland.”

  Maar de Belgen verloren er wel tegen.

 2. Peter
  Peter26-09-2010

  De Belgen zijn dan ook zelf nog middelmatiger als je het in het geheel bekijkt. Ik zie de relevantie van je opmerking niet. De Belgen hoopten om eens tegen de wereldtop te spelen en kregen Estland, een ploeg die op olympiadeniveau middelmaat is. So?

 3. Edwin
  Edwin26-09-2010

  Net als veel ploegen in de Europacup voetbal hopen een keer tegen Barcelona, Manchester United of een ander grote voetbalploeg te spelen, hopen de Belgen een keer tegen Rusland 1, Armenie of Oekraine te spelen.
  Zo raar is dat toch niet? Kramnik of Ivanchuk is toch een stuk boeiender dan Kulaots of Seeman

  ps. Armenie won de laatste twee edities van de Olympiade.

 4. Gonzo
  Gonzo26-09-2010

  Als je met 4-0 van Sri Lanka wint, dan ben je wel klaar voor het grotere werk.

 5. Robbie
  Robbie26-09-2010

  Zoltan Almasi een nieuwe rijzende ster??
  Hij is al jaren een sterkhouder van Hongarije en dat geldt ook voor Ferenc Berkes. Dat is toch allang geweten?

 6. Jan Lagrain
  Jan Lagrain27-09-2010

  Robbie, Almasi is al jaren subtop en stond jaren in de schaduw van Leko en Polgar. Dàt is algemeen geweten. Hij is ook nog nooit wereldtop geweest, maar stond altijd in de subtop.

  Maar sinds vorig jaar heeft hij een grote vooruitgang geboekt en 2010 is het eerste jaar (eigenlijk november 2009) dat hij de 2700-grens overschreden heeft en hij aansluiting zoekt met de echte wereldtop.

  Dus ik zie geen probleem met de formulering “rijzende ster”, behalve mss dat zijn leeftijd wat aan de hoge kant is om dat te zeggen, maar op basis van zijn vooruitgang lijkt het me zeker mogelijk.

 7. François
  François28-09-2010

  Ondanks het goede resultaat van Bart en Thibaut,staan we zoals verwacht op de 71e plaats.
  Wellicht voldoende om sponsors aan te trekken?

 8. Oscar
  Oscar30-09-2010

  Ondertussen werd Kirsan herverkozen met 95 stemmen tegen 55 voor Karpov.
  Voor wie heeft België gestemd ?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.