Belgen bekampen toppers in Bulgarije

VdbDe Champions League van het schaken: zo wordt de European Club Cup in Plovdiv in Bulgarije onder de schakers wel eens genoemd. Met kleppers als Aronian, Ivanchuk, Radjabov, Eljanov, Mamedyarov en dies meer is het toernooi zonder twijfel een topevenement.

Tussen al die toppers spelen er ook enkele landgenoten mee. Landskampioen Eynatten, Amay en de KGSRL uit Gent. Ook al komen zij duidelijk tekort tegen de absolute top, toch zorgen ze af en toe voor een verrassing. De remises van Swinkels, Van OOsterom en Dambacher tegen Radjabov, Vachier-Lagrave en consoorten waren knap, maar de zege van Thibaut Vandenbussche tegen GM Babula was dat ook…

Armeense teamgeest tegen Azerbeidjaanse klasse?

Het sterkste team in de European Club Cup komt dit jaar niet uit Rusland en dat is een kleine verrassing. SOCAR Azerbeidjan pakte immers uit met een combinatie van lokale helden (Mamedyarov, Radjabov) en internationale sterren (Grischuk, Shirov, Vachier-Lagrave, Kasimdhzanov). Vooral de aanwezigheid van spelers als Grischuk en Shirov, die de vorige jaren voor Russische of Spaanse teams uitkwamen, is opvallend. Met een gemiddelde van meer dan 2700 is SOCAR Azerbeidjan het goudhaantje van dit clubkampioenschap.

Is Levon Aronian op weg naar de 2800?

De voornaamste concurrentie komt van enkele Russische teams, gestoffeerd met Ivanchuk, Svidler en Vitiugov (Sint-Petersburg), Gelfand, Karjakin en Caruana (Moskou) en Eljanov, Tomashevsky en Alekseev (Economist). Maar een belangrijke outsider is het authentieke Yerevan. De Armeense hoofdstad heeft een volledig Armeense ploeg samengesteld, met alle grote namen. Aronian, Akopian en Sargissian vormen al de basis voor de beruchte olympiadeploeg en moeten het ook op dit toernooi vooral van degelijkheid en teamgeest hebben.

Of van de vorm van Levon Aronian natuurlijk, die het momenteel erg goed doet. Op de virtuele ratinglijst steeg de Armeen al naar 2793, een persoonlijk record. Met een start van 2/2 en een zege tegen de andere man in vorm Ivanchuk zorgde de Armeen voor een kleine verrassing in de eerste topper. Sint-Petersburg is dan ook het eerste topteam dat sneuvelde. Samen met Yerevan worden de favorieten Azerbeidjan, Economist en Moskou vergezeld door het Bosnische Bizna.

Belgische teams streven naar stunts

In Plovdiv spelen ook drie Belgische teams mee. Behalve landskampioen Eynatten nemen ook Amay en Gent deel. De teams hebben al kennisgemaakt met enkele grote namen. Amay kreeg billenkoek van de Duitse kampioen Baden Baden, Eynatten tegen first seed SOCAR Azerbeidjan en Gent tegen Werder Bremen.

De stunts komen dus helaas niet van het hele Belgische team, maar wel van enkele individuen, die knappe scores neerzetten. Zo waren er enkele ‘straffe’ remises. Chiel Van Oosterom bedwong Fressinet, Swinkels hield Vachier-Lagrave tegen, Dambacher hield Radjabov op remise, Coenen sleepte een halfje uit de brand tegen Mamedov en Gunther Deleyn deed hetzelfde tegen Alexander Lastin. Allemaal knappe resultaten, maar de zege van Thibaut Vandenbussche tegen GM Babula (2515) was misschien wel het meest opvallende resultaat.

De drie teams staan net in de top 40. Meer informatie vindt u op de officiƫle website.

  1. Gonzo
    Gonzo20-10-2010

    Voor de duidelijkheid, met die landgenoten bedoel je toch niet Swinkels, Van Oosterom en Dambacher ? Of heb je je laten naturaliseren ?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.