Carlsen koning in China

Magnus Carlsen, foto@Chessvibes.com

Magnus Carlsen heeft zonder veel moeite zijn goede start in het Grand Slam-toernooi in Nanjing kunnen vasthouden. De Noor schudde al zijn concurrenten af en liet tegen Anand zelfs nog een gemaakt punt liggen. Uiteindelijk kwam hij enkel tegen Topalov eventjes in moeilijkheden, maar die partij won hij zelfs nog dankzij een blunder van de Bulgaar.

Carlsen heeft zich zo uitstekend herpakt na een moeilijke september- en oktobermaand. Virtueel wipt hij ook opnieuw over Anand en Aronian naar de nummer 1-plaats…

Mozart vindt opnieuw juiste noot

Een pak kritiek en twee ronduit lamentabele toernooien: dat was de balans die Magnus Carlsen moest voorleggen voor hij midden oktober naar het Chinese Nanjing trok. Een ratingverlies van maar liefst 24 punten strooide nog wat extra zout op de wonde.

Maar vanaf de eerste ronde werd in Nanjing duidelijk dat de Noor niet van plan was zich zomaar te laten ringeloren. Hij ging er als een speer vandoor en in de helft van het toernooi kon enkel Etienne Bacrot een beetje aanpikken, al was de achterstand al een vol punt.

In de tweede toernooihelft wilde Carlsen de puntjes op de i zetten. Met wit tegen Vishy Anand leek hij dat met glans te doen. Een puik middenspel leverde een compleet gewonnen stelling op voor de Noor, een stelling die de meeste gemiddelde FM zeker zouden kunnen winnen. Maar hij werd getroffen door een soort van blackout en verknalde in twee zetten tijd elk voordeel. Remise, een resultaat dat de constante van de laatste vijf rondes leek te worden.

De spelers konden alvast niet klagen over de beschikbare ruimte in Nanjing. Foto@Chessvibes.com

De voorsprong bleef echter, zeker omdat Bacrot van zijn pluimen liet tegen Topalov. In de voorlaatste ronde volgde het beslissende moment tegen diezelfde Topalov. Na een moeilijk middenspel profiteerde de Noor van een stevige blunder en zette de tegenstand op anderhalf punt. Genoeg voor zijn tweede toernooizege op rij. In de laatste ronde probeerde Carlsen de kers op de taart te zetten, maar Gashimov hield hem nog op remise.

De tweede plaats ging naar wereldkampioen Anand. De Indiƫr speelde eigenlijk niet zo slecht, maar klungelde tegen Bacrot en ontsnapte tegen Carlsen. De derde plak was was voor de enigszins verrassende Bacrot, die zijn goede resultaat vooral te danken heeft aan een 3/3 in rondes 3, 4 en 5.

De eindstand:

1. Carlsen 6,5/9
2. Anand 5/9
3. Bacrot 5/9
4. Gashimov 4/9
5. Topalov 3,5/9
6. Wang Yue 3/9

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.