Laatste ronde NIC wordt in Charleroi gespeeld

Van KampenIn de vijfde ronde van de Nationale Interclubs veranderde er gisteren weinig aan het prentje van de top drie: zowel Eynatten 1, Rochade Eupen als Ans wonnen hun match en blijven in elkaars vaarwater. Eynatten 1 blijft echter wel dé favoriet op zichzelf op te volgen als kampioen.

Intussen werd een belangrijke beslissing genomen op de AV van een week geleden: de laatste, gemeenschappelijke ronde van de NIC zal in Charleroi plaatsvinden…

Open Charleroi ontvangt Interclubs

Voorlopig lijkt er geen maat te staan op Eynatten 1. De ploeg met Duitse en Nederlandse sterkhouders razen door de competitie. Ook Amay kon weinig beginnen tegen de grootmacht uit de Oostkantons. Het Nederlandse jeugdige duo met Benjamin Bok en Robin Van Kampen, gesteund door de Duitsers Drabke en Hammes, maakten de nederlaag van hun eerste bord ongedaan. Een duidelijke 12-20 volstond zonder meer voor de zege. Een hoogst opmerkelijk resultaat in die match was er op het laatste bord, waar Bruno Machiroux met zijn 1650 rating met zwart Guido Kern versloeg (2350). Ook al was het duidelijk dat Kern niet zijn beste dag had, het blijft een stunt van formaat.

Frederic Decoster zorgde voor een kleine stunt door Thomas Fiebig te verslaan.

Rochade Eupen had dan weer weinig problemen met Brugge. Ondanks de kleine verrassingen van Frederic Decoster, die de op papier beduidend sterkere Thomas Fiebig klopte, en Tieme Verlinde (tegen Felix Klein) was de 14-18 zege logisch. Het enige wat de Eupenaars vervelend zullen vinden, is de grote achterstand die ze ook in bordpunten aan het oplopen zijn. Een zege in het onderlinge duel tegen Eynatten lijkt bijna een verplichting als ze nog aanspraak willen maken op de titel. Ans tenslotte speelde een gecontroleerde match tegen Eynatten 2 en drie zeges van Winants, Hautot en Gulbas waren genoeg om de vijf andere remises aan te vullen.

Intussen heeft nationaal toernooileider Luc Cornet vorm gegeven aan zijn nieuwste vondst: een gemeenschappelijke laatste ronde in de eerste afdeling. Deze gemeenschappelijke ronde wordt al jaren met veel succes uitgevoerd in de Limburgse Interclubs en zal nu dus ook nationaal worden ingevoerd. Deze ronde zal gespeeld worden in Charleroi, op dezelfde locatie van het Open Charleroi, dat in de zomer wordt gespeeld. Wie die zondag dus niet zelf moet spelen, maar wie graag een partijtje schaak meepikt, moet die dag daar zijn.

Alle partijen kan je naspelen op de interclubsite van Valeer Maes.

 1. LH
  LH06-12-2010

  dus men organiseert een gemeenschappelijke ronde om meer toeschouwers te lokken maar die toeschouwers moeten op dezelfde dag hun partijtje in 4e en 5e schuiven.

  ALs je zoiets doet toch wel zien dat schakers effectief kunnen komen kijken

 2. brabo
  brabo06-12-2010

  Ik denk eerder dat het de bedoeling is om te verzekeren dat de laatste ronde fair verloopt met voldoende arbiters in de nabijheid en voor iedereen gelijkwaardige speelomstandigheden. Bijvoorbeeld in een gemeenschappelijke ronde kunnen de ploegkapiteins gemakkelijk zien hoe de scores verlopen voor de degradatie en titelduels zodat teambeslissingen correct kunnen worden genomen.

  Toeschouwers kunnen een mooie bonus zijn maar zijn mijns inziens niet de hoofdreden van het organiseren van een gemeenschappelijke ronde.

 3. Robbie
  Robbie06-12-2010

  Ook de Nederlandse Limburg doet al jaren mee in de gemeenschappelijke laatste ronde!!
  Dus dat is niets nieuws meer en dat vind ik vanzelfsprekend.

 4. Capablanca
  Capablanca06-12-2010

  Drabke van Eynatten1 heeft wel geluk gehad.
  Met 18.Dg6 geeft Memente (Amay) remise door eeuwig schaak weg. 18.Dh5+ enz. met eeuwig schaak, of 3x dezelfde stelling.
  Twee bordpunten weggegeven, die misschien in de eindafrekening zullen beslissend zijn.

 5. Tom
  Tom06-12-2010

  De laatste ronde voor de eerste klasse is een week vroeger dan de rest. (27/3 vs. 3/4) Er is dus aan gedacht.

 6. François
  François07-12-2010

  Het was en is de bedoeling van de KBSB dat een evenement met 96 schakers uit de hoogste klasse bezoekers zou aantrekken waardoor sponsors hiervoor belangstelling zouden hebben.
  Het is de moeite waard het te proberen maar persoonlijk geloof ik er niet,wat Vlaamse sponsoring betreft.Misschien wel voor Franstalige en of Duitstalige sponsoring.

 7. brabo
  brabo07-12-2010

  Ik geloof evenmin dat je met een gezamelijke laatste ronde veel bezoekers zult aantrekken. In 2004 speelde ik in Belfort de gezamelijke laatste ronden van de Top 16. Toen speelden in de topteams bijna de ganse wereldtop mee: Kramnik, Anand, Shirov, Adams, … Er was een televisieploeg aanwezig en de organisatie had duidelijk heel wat werk gestoken in marketing want echt overal in de stad waren er affiches van het gebeuren en kon je advertenties vinden in de media. Toch bleef de speciaal voorziene publieksruimte bijna altijd leeg en bleef het toeschouwersaantal bedroevend laag.

  Persoonlijk denk ik dat schaken zich niet leent tot het aantrekken van bezoekers/ supporters. Het enige medium dat je kan gebruiken, is het internet waar nu eenmaal erg moeilijk sponsors en geld mee te verdienen valt.

 8. Geert B
  Geert B07-12-2010

  Sponsoring, bezoekers/kijkers aantrekken.. Waarom denkt er niemand simpelweg aan “gezelligheid” ?
  Hier in Limburg wordt de laatste ronde inderdaad altijd gezamenlijk gespeeld, en dat is gewoonweg gezellig !!
  Super idee van Luc !

 9. mathias
  mathias07-12-2010

  is het internet waar nu eenmaal erg moeilijk sponsors en geld mee te verdienen valt.

  grapjas

 10. brabo
  brabo08-12-2010

  Nieuwssites, forums: gratis
  Muziek, SW : gratis (legaal vaak illegaal)
  Databanken (bv. Wikipedia): gratis
  Bellen, video: gratis

  De overgrote meerderheid is niet bereid om te betalen voor een internetservice als daar niets tastbaars tegenover staat. Een site zoals Ebay is erg succesvol net omdat ze de service kunnen verbinden met het tastbare.

  Ik zie in het schaken geen link tussen de internetservice en het tastbare vandaar mijn statement dat het internet erg moeilijk is om sponsors en geld mee te verdienen. Ik heb al verscheidene professionele schaaksites in de laatste 10 jaar failliet zien gaan net omwille van onzekere inkomsten.

 11. Roel G
  Roel G08-12-2010

  Grappig.

  Google is gratis, Facebook is gratis, Skype is gratis … De makers ervan zullen dus wel straatarm zijn, en de bedrijven zo goed als failliet.

 12. brabo
  brabo09-12-2010

  Ook bij Google, Facebook, Skype is er een link naar het tastbare. Die sites zijn succesvol dankzij hun advertising mechanismes (de rechtstreekse inkomsten van servicegebruikers zijn onvoldoende om te overleven.) Advertisers kun je pas aantrekken nadat je kunt aantonen dat er veel traffic op de site zit. Bij google, facebook, skype zijn er miljoenen users die dus allemaal advertising toegezonden krijgen. Advertising leidt dan weer tot meer verkoop van jawel tastbare zaken.

  Je kan het blijven grappig vinden maar zonder serieus businessmodel waarbij je direct of indirect een link hebt naar tastbare zaken die verkocht kunnen worden, zie ik niet in hoe je professioneel kunt overleven. Hier in Belgie hebben we nog geen 5000 schakers. Dus zelfs als je die allemaal kunt mobiliseren dan nog zal je weinig tot geen bedrijven warm kunnen maken. Het doelpubliek is te klein om er serieus geld in te steken.

 13. brabo
  brabo09-12-2010

  @Geert B:
  Gezelligheid is inderdaad vaak een troef bij een gezamelijke ronde. Trouwens op provinciaal vlak is de extra afstand dat sommige ploegen moeten doen, best verteerbaar. Echter als je dit op nationaal vlak doet dan betekent dit wel dat sommige ploegen plots een paar extra honderden kilometers moeten rijden waarbij de factor gezelligheid al snel gecompenseerd wordt door de extra vervelende kilometers. Bovendien in een gezamelijke ronde moeten alle ploegen – 1 zich verplaatsen terwijl bij een normale ronde anders de helft van de ploegen. Ecologisch dus zeker niet de beste oplossing.

 14. Geert B
  Geert B09-12-2010

  @ Brabo:
  Volledig akkoord, ivm de verplaatsingen en onze ecologische voetafdruk !
  Maarja, alles heeft zijn voor- en nadelen he..
  Qua spanning in de speelzaal is zo’n gemeenschappelijke ronde in ieder geval héél leuk om eens mee te maken !

 15. brabo
  brabo09-12-2010

  In Frankrijk werd als oplossing bedacht, niet 1 maar meerdere gemeenschappelijke ronden te spelen. Ik herinner mij dat wij in 2004 4 gemeenschappelijke ronden speelden op 1 locatie waardoor de nadelen van de verplaatsingen zelfs waren omgebogen tot voordelen. Uiteraard ook hier is een nadeel aan want iedere ploeg moet wel mensen vinden die minstens 4 opeenvolgende dagen bereid zijn om te schaken wat voor amateurs vaak geen evidentie is.

 16. Dennis
  Dennis11-12-2010

  Behalve België, Nederland en Duitsland heb ik trouwens van geen andere Europese landen weet waar de rondes niet allen geheel of gedeeltelijk gemeenschappelijk zijn. En waar in 1 of enkele periode(s) van meerdere dagen alles afgewerkt wordt. Beide systemen hebben inderdaad voor en nadelen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.