Favorieten sneuvelen op tweede speeldag

AnderssenWie had gedacht dat na vier rondes àlle topelo’s al punten zouden hebben laten liggen? Ongetwijfeld een paar kenners of insiders, die nauw betrokken zijn bij het toernooi. Maar voor het grotendeel van de fans is de tussenstand na vier rondes toch eerder verrassend.

Eerder lieten Sinisa Drazic en Gorik Cools al puntjes liggen, nu kwamen ook first seed Ikonnikov, Stefan Docx, Steven Geirnaert, Wim Maes en Felix Klein bij dat de twee ongelukkigen van dag 1. Ikonnikov pakte zelfs maar een half punt op dag 2 nadat hij in de vierde ronde een razendspannende tijdnoodfase onderging. De leiding is voor de Noor zonder bagage…

Late uurtjes eisen tol

Dennis Van Vliet zorgde voor een topstunt gisteren door te remiseren tegen Sinisa Drazic, maar wat op de tweede dag van de Antwerp Winter Open gebeurde, ging veel verder dan één of twee verrassingen. De speeldag begon resultaatsgewijs relatief rustig met remises op de topborden, al was er zeker strijd te zien. De partij tussen Ikonnikov en Bruno De Jonghe was zeker de moeite om volgen. De grootmeester was blijkbaar verrast door de prachtige zet 36. …Lh4! van zijn tegenstander. Daarna was het alle hens aan dek, al slaagde hij er vrij moeiteloos in een remiseachtig toreneindspel te bereiken. Uiteindelijk eindigde de partij na het tot driemaal toe herhalen van de stelling in een puntendeling.

Voor Steven Geirnaert was het een speeldag om snel te vergeten. Met 0,5/2 verdwijnt hij uit de top van de rangschikking. Wim Barbier daarentegen is goed bezig.

Antwerpenaars Docx en Penson hielden het kalm op bord 2, maar op bord 3 kon Steven Geirnaert niet klagen over zijn remise tegen Hans Groffen. Met een kwaliteit minder zag het er lange tijd benauwd uit voor Geirnaert, die de nacht daarvoor was blijven hangen bij organisator Gunther Van Landeghem. Een goede sfeer en ongetwijfeld een fijne avond voor de vriendelijke Bruggeling, maar die werd wel nefast in de vierde ronde toen Wim Barbier minder genade toonde. Geirnaert verloor pardoes een stuk en ging uiteindelijk zelfs mat aan de rand van het bord.

Maar dé partij van de tweede ronde werd gespeeld tussen Thierry Penson en Vyacheslav Ikonnikov. De Rus verbruikte veel tijd en had nauwelijks iets na de dameruil in de opening (behalve misschien een aangetaste pionnenstructuur). Met nog 10 zetten te spelen had Ikonnikov nog 9 seconden op zijn klok. Zijn stelling stond op springen en nauwkeurigheid was vereist om niet te veel pionnen te verliezen. Na zet 30 had hij plots amper 5 seconden over en iedere zet ging er nog secondes af. Op zet 38 viel de vlag, al was de stelling op dat moment al verloren. Een knappe zege van Penson.

Anderssen-Klein op zet 41. Wit speelde na de tijdnoodfase nog snel 41. Kg2?? Vind jij een betere voortzetting?

De spanning op bord 1 was al even groot als op bord 2. Twee spelers die nog geen punten hadden laten liggen, de Noor Anderssen en de Duitser Klein, bestreden elkaar op het scherpst van de snee. Lange tijd gebeurde er niet bijzonder veel, maar de tijdnoodfase was net als op het bord ernaast om van te smullen. Anderssen won twee pionnen, maar het meest merkwaardige gebeurde op zet 41. Voor de zekerheid speelde Anderssen daar nog snel 41. Kg2. Daarbij miste hij de doodeenvoudige mat in één 41. De8. Gelukkig voor Andersson won hij de partij alsnog. De Noor zonder bagage (zie verslag van speeldag 1) is de enige met het maximum van de punten na vier rondes.

Wij danken Valery Maes voor de informatie en Frans Peeters voor de foto’s!

De top na vier rondes:

1. Anderssen 4
2-6. Drazic, Docx, Leunis, Penson, Barbier 3,5
7-17. Klein, Maes, Nieto, De Jonghe, Pauw, Van Herck, Stuer, Brookes, Pelemans, Verbeeren, Boons 3
Klik hier voor alle uitslagen en de volledige stand

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.