Wim Barbier ontbindt zijn duivels

BarbierWie had gedacht dat Wim Barbier na zes speeldagen alleen aan kop zou staan in de Antwerp Winter Open? Wie had gedacht dat dat met een vol punt voorsprong zou zijn?

Barbier is aan een schitterend toernooi bezig en won in de vijfde ronde met aanvallend schaak en een boeiend offer van Geert Leunis. In de zesde ronde daarentegen werd hij weggetikt door de voor ons onbekende, maar sterke Noor Lars Even Anderssen, tot die zichzelf ondanks zijn gouden potlood in de problemen bracht. Het gevolg: Barbier staat met 5,5/6 helemaal alleen aan de leiding. Een verslag mét enkele sfeerbeelden…

Potlood begeeft…

Een van de meest kleurrijke verhalen van deze Antwerp Winter Open is het relaas van de enige Noorse deelnemer van het gezelschap: Lars Even Anderssen. We hebben het dan niet alleen over de veelkleurige trui, maar zeker ook over zijn toernooi tot nog toe. Onze trouwe lezers hebben al kunnen lezen dat hij in Schiphol aankwam zonder bagage. Wat velen niet weten, is dat Anderssen zo ook zonder schrijfmateriaal aan de start verscheen. In een hoekje in basisschool De Krinkel, waar het toernooi gespeeld wordt, vond Lars Even een stukje potlood, dat hij ter plaatse nog handmatig begon te slijpen.

Toen hij de ene partij na de andere won, wilde de Noor van geen balpen meer weten. Hij zwoer bij zijn potloodje en ook in de vijfde ronde bracht het kleinood hem geluk. Stefan Docx zette de Noor na de opening onder druk, maar enkele onnauwkeurigheden deden de kansen keren. Plots was het Anderssen die kon hopen op winst, al was het meer hoop dan een concrete kans. Het pionnetje meer was in mensentaal waarschijnlijk verwaarloosbaar en remise werd overeengekomen.

Barbier: 30. Pxd5!?

Een ander opmerkelijk verhaal is de race die Wim Barbier dit toernooi aflegt. Na zijn remise tegen Wim Maes, volgde een zege tegen Steven Geirnaert. In de vijfde ronde ontving Barbier Geert Leunis in wat een boeiende partij zou worden. De Temsespeler had een stabiel voordeel, maar moest rond zet 30 toch alle zeilen bijzetten. In deze stelling pakte hij uit met het leuke offer 30. Pxd5 en na Txd5 31. Tc7 is Td7 verplicht. De afwerking daarna was niet vlekkeloos, maar zeker wel leuk om volgen. De kanttekening dient wel geplaatst te worden dat Leunis het offer op d5 simpelweg kan weigeren en Txe6 kan spelen, waarna de stelling puur objectief bekeken zeker niet slechter is voor zwart. Desalniettemin een mooie overwinning voor Barbier.

In ronde 6 kruiste het pad van de twee opmerkelijkste figuren van het toernooi. Opnieuw leek het potloodje zijn werk te doen, want Anderssen was bezig aan een gave partij en kegelde Barbier zonder pardon naar een knalverloren stelling. Maar er was één probleem: de tijdsindeling van de Noor was niet optimaal verlopen en in tijdnood liet hij het voordeel compleet uit zijn handen glippen. 0-1, een gelukje voor Barbier, die zo wel met 5,5/6 aan kop gaat.

Sinisa Drazic snelt tijdens de rondes heen en weer tussen zijn bord en zijn boekenwinkel. Hier mist hij Tg4 en laat hij de partij nog in remise verzanden.

Maar liefst 10 spelers hebben de achtervolging ingezet, waaronder de teruggekeerde Ikonnikov en ook de andere grootmeester van het gezelschap, Sinisa Drazic. Drazic valt op door zijn razendsnelle spel, maar nog meer door zijn boekenstand die hij daar heeft neergezet. Het een is waarschijnlijk verbonden met het ander, want de Serviër lijkt zich meer op zijn boeken dan op zijn partijen te focussen. Een bewijs daarvan is zijn partij tegen Stefan Docx. In de stelling die je hier ziet, kan Drazic het eenvoudige Tg4 spelen met een dubbele aanval: als het paard weggaat, volgt mat op g5. Simpel, maar niet gezien en uiteindelijk sleepte Docx nog een remise uit de brand.

De Serviër zal vandaag in ieder geval moeten winnen van Wim Barbier als hij het toernooi nog op zijn naam wilt schrijven. Wordt vervolgd!

De stand na 6 rondes:

1. Barbier 5,5
2. Ikonnikov, Drazic, Docx, Geirnaert, Maes, Nieto, Anderssen, Penson, Groffen en Schuermans 4,5

Om af te sluiten nog enkele foto’s van de hand van Frans Peeters:

De speelzaal

Concentratie op een van de lagere borden

Robert Schuermans is ongemerkt naar 4,5/6 geslopen. Schuermans staat bekend om zijn collectie voetbaltruitjes en meer. Deze keer draagt hij een trui van Inter Milaan.

Schaken met een biertje

Patrick Broekmans staat recht, Lucien Boons zit

Hans Groffen kennen we beter als de organisator van het prachtige Open Zeeland in Vlissingen. Hier zit hij zelf achter het bord. Met 4,5 is hij ook een van de 10 achtervolgers.

Sinisa Drazic

  1. Glen
    Glen29-12-2010

    Zoals een legendarische snookercommentaar luidde bij een fenomenale 147-break van Ronnie O’Sullivan: “He has the line, but has he got the pace?”

    Ik wens Wim alvast alle succes toe bij het behouden van zijn ritme. Wat een ongelooflijk exploot zou het zijn als hij dit kan volhouden!

  2. Kurt
    Kurt30-12-2010

    Allez, je hebt er toch eindelijk eens een foto van mij tussen gestopt. Ik mag dan niet de beste schaker zijn, ik heb toch de mooiste trui… 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.