Ikonnikov grijpt de macht

NietoGisteren vroegen we ons af wie na dag 3 had durven denken dat Wim Barbier alleen aan kop zou staan met een punt voorsprong? Vandaag vragen we ons af wie na dag 2 had durven denken dat Ikonnikov twee dagen later de beste papieren zou hebben om het toernooi te winnen?

Toch is het zo. De Rus knalde gisteren in zijn partijen tegen Anderssen, maar vooral tegen Sinisa Drazic. Hij trok de topper met zwart naar zich toe en speelt in de laatste ronde voor de ongedeelde toernooizege. Er is namelijk maar één concurrent meer over: de uit de achtergrond teruggekomen Emanuel Nieto, die zijn vriend Stefan Docx het nakijken gaf…

Op en neer

De Antwerp Winter Open lijkt wel een film van David Lynch, vol onverwachte capriolen die niet altijd logisch te verklaren zijn. Gisteren was Wim Barbier nog de held en droomden enkele lokale fans al van de totale stunt en een toernooizege voor de Temsenaar. Dat was duidelijk te hoog gegrepen, want na een 0/2 is de vriendelijke Barbier “verschwunden” uit de top van de rangschikking. De andere held van de eerste rondes, de Noor Anderssen, kreeg ook klop in de zevende ronde en doet eveneens niet meer mee voor het hoogste schavotje.

Ikonnikov is back in full force. Hij speelt straks voor de toernooizege tegen Emanuel Nieto.

Eigenlijk is na alle gekke gebeurtenissen de logica in het toernooi aan het terugkomen, want de top seed is opnieuw helemaal top. Na zijn 0,5/2 op dag 2 moest Ikonnikov eigenlijk alles winnen om nog in aanmerking te komen voor de toernooizege. Het voordeel van top seed zijn, is dat dat ook effectief mogelijk is. De Rus racete naar de gedeelde leiding na ronde 7 en deed er nog een flinke schep bovenop in ronde 8 in de topper tegen Drazic.

Wat wij ervan konden opmaken, is dat Drazic een soort Reti-opening speelde die overging in een damegambiet met Lb2. Nogal snel verloor de Serviër de controle over het veld e5 om vervolgens al zijn stukken op de damevleugel te oriënteren. Volgens de logica van het spelletje begon Ikonnikov, na het controleren van die druk, aan een verwoestende aanval op de koningsvleugel. Het was mooi om te zien dat het veld e5 ook in de eindfase belangrijk was en hoe de zwarte koning een nuttige rol vervulde in de koningsaanval door dat veld te ondersteunen. De afwerking was een kolfje naar de hand van Ikonnikov, die nu zonder twijfel de beste papieren heeft om de eindzege binnen te halen.

Hij speelt in de laatste ronde immers met wit tegen Emanuel Nieto. Die had gisteren een begenadigde dag. Zowel in rondes 3, 4 en 5 moest de Antwerpenaar remises toestaan, waardoor hij in de stand niet meteen opviel. In de zevende ronde kende hij echter geen genade met zijn boezemvriend Stefan Docx. De opening zag er degelijk uit voor zwart, maar toen de stelling in het middenspel ontplofte, had Docx zeker zijn kansen.

Docx blundert met 35. Lxe5?

Eenvoudig was het allemaal echter niet en na het manoevre Ta6-Th6 kreeg zwart de bovenhand. Het einde van de partij was eigenlijk een beetje een anticlimax, want Docx blunderde pardoes een volle loper. In de stelling die je hiernaast ziet, speelde hij 35. Lxe5?? Waarschijnlijk dacht Docx dat hij na Dh4 een dubbele aanval had op h8 en d8, maar na g5 waren beide problemen in één klap opgelost. 0-1.

In de achtste ronde profiteerde Nieto in een rustige stelling van een misser van Barbier om die zijn tweede nederlaag op rij toe te dienen. Met 6,5/8 heeft staat Nieto mee aan kop met Ikonnikov, maar het wordt niet eenvoudig met zwart in het onderlinge duel.

De stand na ronde 8:

1-2. Ikonnikov, Nieto 6,5
3-4. Geirnaert, Maes 6
5-13. Drazic, Docx, Klein, Anderssen, Leunis, Penson, Groffen, Barbier, Schuermans 5,5

Met dank aan Frans Peeters en Valery Maes.

  1. Frans Peeters
    Frans Peeters30-12-2010

    Mooie verslagjes wederom Jan! Alle foto’s zijn voor eenieder beschikbaar:
    http://www.flickr.com/photos/suspeeters/collections/72157625567038473/

  2. Alain
    Alain30-12-2010

    geweldig mooie foto”s ! Frans!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.