Wintertoernooien: over Belgische stunts en grootmeesternormen

SockoTerwijl in Zwijndrecht de allereerste Antwerp Winter Open werd gehouden, konden schaakfans zich ook verwennen in tal van andere kerstevenementen.

Veel landgenoten zakken ieder jaar immers af naar het Franse Bethune. GM Bartosz Socko was daar de beste, maar onderweg moest hij wél een half punt afstaan aan een jonge Belg. In het Nederlandse Groningen speelden geen Belgen mee in de A-groep, maar dat toernooi toonde wel dat er weer enkele nieuwe grootmeesters zitten aan te komen, met op kop de nieuwe jongste grootmeester van het moment. En ten slotte werd er ook in Brugge geschaakt, met een verrassende winnaar…

Nijs stunt tegen Socko

Bethune is ieder jaar een paradijs voor Belgische elojagers en schaakliefhebbers. In een goed georganiseerd, typisch Frans open toernooi zoeken veel landgenoten behalve ontspanning ook goede resultaten en soms zelfs een norm. In één ding blijven veel Franse toernooien wel hopeloos achter in de jaren ’90: websites. Ook dit jaar was het zoeken tussen de losse zinnen en de flikkerende embleempjes naar de uitslag (over de layout en structuur zwijgen we al helemaal), maar ze staat er wel degelijk op om de resultaten van de Belgen te bekijken.

Een van hen was Bart Michiels, die in dit toernooi kon proberen zijn rating naar 2500 te doen stijgen en – als het even kon – een derde grootmeesternorm te behalen. Michiels had helaas niet zijn beste week en moest door een slechte start voornamelijk tegen lager geklasseerden spelen. Uiteindelijk was zijn zevende plaats en zijn 6,5/9 niet slecht, maar over zijn spel en tpr zal de jonge, talentrijke Wetteraar waarschijnlijk niet zo blij zijn.

Nils Nijs speelde een degelijk toernooi in Bethune, met als uitschieter een remise tegen de sterke grootmeester Bartosz Socko.

Wie wel goed speelde, was Nils Nijs. Hij had zelfs de eer om in ronde 5 de winnaar van het toernooi op remise te houden. Bartosz Socko is met 2660 toch een gereputeerde GM, die onlangs nog degelijk speelde in het Inventi-toernooi in Antwerpen. Ook niet slecht: Roel Hamblok met een tpr van 2297 en enkele goede remises. Of Michiel Larmuseau, of Yves Van Hulle, of Eric Denayer … Wie alles eens rustig wil bekijken, kan terecht op de website. Links klikken op “Open de Noël” en dan vooral veel naar beneden scrollen.

Illya Nyzhnyk is jongste grootmeester van het moment

In Groningen vindt er een vergelijkbaar Open toernooi plaats met dat ene verschil dat het een stuk langer duurt, van 21 december tot 30 december. Voor Belgische scholieren al geen optie en daardoor was er dit jaar geen enkele landgenoot die afzakte naar Nederland.

Het toernooi werd gewonnen door Dejan Bojkov, samen met vijf andere spelers, waarvan drie erin slaagden een grootmeesternorm te scoren. Voor Nederland waren dat Robin Van Kampen en Daan Brandenburg, voor Oekraïne Illya Nyzhnyk. Het was zijn derde en met zijn 14 jaar is hij de jongste grootmeester van het moment. Verslagen, uitslagen en foto’s staan op de duidelijke website van het toernooi.

Samuel Vandeputte won bij de -10.

Om af te sluiten keren we nog even terug naar eigen land, waar in Brugge het jaarlijkse kerstcriterium werd gehouden. De Open groep was dit jaar een beetje magertjes met maar 17 deelnemers. Dat werd gecompenseerd door de verrassende winnaar Marc Van Dyck. Hij bleef een halfje voor elofavoriet Adrian Roos. Randy Van Houtte werd derde. Aan de jeugdreeksen wordt wel massaal deelgenomen. De -16 werd gewonnen door Pieter Saligo, de -14 door Nathan De Strycker, de -12 door Arthur Ingelaere, de -10 door Samuel Vandeputte en de -8 door Natan Pirard.

Alle uitslagen op de website van de KBSK van Brugge.

 1. Rein
  Rein03-01-2011

  Er is nog meer te vertellen over bethune 😉

  In de B-groep hebben een aantal Belgen waaronder Maarten De Vleeschauwer en Sarah Dierckens het tornooi gedomineerd.

  Vanaf ronde 3 speelden ze enkel op de eerste borden. In ronde 7 moesten ze zelfs op bord één tegen elkaar.

  Sarah won, maar verloor de volgende twee partijen om uiteindelijk 5de te worden.

  Maarten won zijn twee laatste partijen en leek het tornooi te gaan winnen totdat op het einde een vreemde man, die had verloren van Maarten maar gewonnen van Sarah, een remise stelling (toren vs paard) nog won (met meer geluk dan wijsheid). Maarten werd dus tweede.

  In groep A ook nog te vermelden dat de 15-jarige Jules Moussard drie grootmeesters (inclusief Socko) klopte en 2e werd in de eindstand met 7 op 9.

  Op het podium verschenen vele Belgen met rating-en jeugdprijzen: Ruben De V, Natacha Mabille, Jamar Vadim, Lennert Bex, Nicola Capone, Lotte Demey,…

 2. Gonzo
  Gonzo05-01-2011

  Jammer, dat die ‘vreemde man’ met meer geluk dan wijsheid…net iets slimmer bleek te zijn dan die Belgen. Hahaha.

 3. Pavel
  Pavel05-01-2011

  het is wel interessant dat op de website van criterium : http://jeugdschaak.weebly.com/criterium-2010.html staat bij -14 als winnaar Ben Tuerlinckx, die ook de eindwinnaar van criterium is.

 4. volgjeneus
  volgjeneus05-01-2011

  Als je bedenkt dat die “vreemde man” dat eindspel nooit had doorgespeeld indien het niet de allerlaatste ronde was en hij wist dat hij met een half punt nooit genoeg scheidingspunten zou hebben voor de eerste plaats, vind ik niet dat je hem net iets slimmer kunt noemen. Hij heeft niet alleen geluk gehad tijdens zijn laatste wedstrijd, maar hij heeft dan ook nog eens geluk gehad dat zijn laatste wedstrijd zijn laatste wedstrijd was.

  Ok, hij heeft het tornooi gewonnen. Maar dat is het enige wat je objectief gezien kunt zeggen over die man. Maarten heeft hem in elk geval vrij gemakkelijk van het bord gespeeld. Dat halve punt verschil bepaalt de uitslag van het tornooi (en over die uitslag valt dan ook niet te discussiëren), maar als je kijkt naar het eerste scheidingssysteem (46 voor Maarten, 41,5 voor de vreemde man), dan is het ook wel ietwat logisch dat Maarten in zijn parcours een halfje meer heeft kwijtgespeeld. Ik vind je uitspraak, Gonzo, dan ook redelijk ongepast, temeer omdat ze beledigend overkomt.

 5. Tom V
  Tom V05-01-2011

  @ volgjeneus

  ik denk dat je iets te lange tenen hebt. Gonzo zal wellicht van dezelfde menig zijn als mezelve: diegene die de meeste punten haalt is de winnaar en de rest is quatsch.

  De kerel zal toch ook wel iets goed moet hebben gedaan om in zijn laatste wedstrijd nog kans te hebben op de eerste plaats.
  Geluk moet je soms gewoon hebben en wellicht zal iedereen wel eens de vruchten plukken van het zwitsers systeem en/of onverdiende (halve) punten.

  Wat niet weg neemt dat de Belgen het goed hebben gedaan.

 6. luc oosterlinck
  luc oosterlinck06-01-2011

  Maarten is nog jong he, maar voor zijn werkkracht en inzet verdiend hij deze prestatie. Doe zo verder Maarten.

 7. Gonzo
  Gonzo06-01-2011

  Beste ‘volgjeneus’ ik ben benieuwd welke schoenmaat jij hebt.

 8. Chessmaster
  Chessmaster06-01-2011

  Het gaat er om dat je uw landgenoten moet steunen en geen nutteloze commentaar geven zoals

  ‘Jammer, dat die ‘vreemde man’ met meer geluk dan wijsheid…net iets slimmer bleek te zijn dan die Belgen. Hahaha.’

  Wat voor opmerking is dat nu? Als je voor jezelf durft uitkomen, zal ik je het volgende tornooi ook eens hartig steunen. Dan kunnen we het eens over jouw tenen hebben.

  Een proficiat verder aan alle Belgen daar!

 9. Oscar
  Oscar07-01-2011

  Enkele partijen van Bethune, waaronder één van Ruben De Vleeschauwer, Maarten Larmuseau en Kim Le Quang.
  http://www.mr-jon.com/ChroniqueMrjon/Pages/Modules/Chessbase/bethune2010.htm

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.