Anand: “Ik was die matchen wel wat beu”

AnandSinds Vishy Anand wereldkampioen is geworden, heeft hij geen toernooi meer gewonnen. Niet dat de tijger van de Madras het schaken verleerd is, integendeel. Hij toont bij vlagen zijn talent en ervaring, maar moet telkens één iemand voor zich laten (en meestal heeft die iemand de voornaam Magnus).

Na zijn tweekampen met Kramnik en Topalov heeft Anand dan ook maar één doel en dat is terug in het toernooicircuit raken en opnieuw toernooien winnen. Tijd voor een gesprek…

Anand: “Ik heb niets verkeerd gedaan”

“Je kan je zoveel voorbereiden als je wilt, uiteindelijk blijft het een sport en in een sport moet een match gespeeld worden. Het belang van computers is dus groot, maar mag niet overdreven worden.” Het was een zeldzame verschijning van wereldkampioen Vishy Anand op onze nationale televisie, toen hij in het programma Terzake zijn visie mocht geven op het belang van de computer in het hedendaagse schaak. Het is een onderwerp dat tegelijkertijd brandend actueel is, maar eveneens zo dikwijls aan bod komt dat iemand als Anand er meestal net niet over moet praten in de vele interviews die hij na het Tata Steel Chess Tournament moet geven.

Vishy Anand in opperste concentratie

Langs alle kanten wordt de Indiër aangeklampt. Grootmeesters die hem om zijn mening over een bepaalde stelling vragen, gewoon mensen die de legende in spe de hand willen drukken of Indische fans die op de foto willen. Een Indische journalist vergeleek hem zelfs met Leander Paes, een Indische tenniser die vooral in het dubbelspel furore maakte en een bijzonder populair sportman is in Indië. Bijzonder beleefd reageert Anand op de belangstelling, maar hij benadrukt dat hij eerst een Belgische journalist te woord moet staan. Het is geen wonder dat hij bijzonder populair is: Anand is bereikbaar, vriendelijk en uitermate correct, ondanks de grote belangstelling.

Anand: “Sinds ik wereldkampioen ben geworden ben ik dit gewend, hoor. Trouwens, het was daarvoor ook al zo. Voor een schaker valt het allemaal goed mee. Enkele interviews doen hoort bij de job, dus zeg het maar.”
Schaakfabriek: Dat is fijn om horen. Laten we het eerst eens hebben over jouw toernooi hier. Je bent – wéér – tweede geworden…
Anand: “Ja, inderdaad. Ik heb de afgelopen tijd veel toernooien gespeeld en ik was telkens tweede. Nochtans ben ik tevreden over mijn spel. Zeker in dit toernooi heb ik niet bepaald veel geluk gehad. Normaal gezien ben je met een score van +4 minstens gedeeld eerste. In de afgelopen jaren was dat telkens genoeg voor soms zelfs een ongedeelde eerste plaats. Maar dit jaar zat je met Shirov en Grischuk die totaal uit vorm waren en nogal veel partijen verloren. Daardoor liepen de plusscores ook hoger op. Ik ben dus ontgoocheld over het feit dat ik niet heb gewonnen, maar voor de rest heb ik niet echt een reden om ontevreden te zijn.”

Anand kwam enkel tegen Anish Giri in de problemen. Hier onder grote persbelangstelling.

Schaakfabriek: Zijn er momenten waar je het gevoel bij had dat je het hebt laten liggen? Momenten die het toernooi beslisten?
Anand: “Om eerlijk te zijn niet. Ik denk dat mijn score de logische weergave is van mijn toernooi. Enkel tegen Anish Giri zat ik serieus in de problemen, maar voor de rest heb ik erg clean gespeeld. Ik dacht echt na enkele rondes, toen ik op +4 kwam, dat ik het toernooi zou winnen. Niet meer verliezen leek mij toen de beste strategie om de eindzege te pakken, maar dan was er plots een speler op +5 kwam te staan. Ik speel al lang, maar dat was wel straf. Ik wil er wel bij vermelden dat Hikaru in mijn ogen de terechte winnaar is. Hij heeft gewoon beter gespeeld dan de rest. Punt aan de lijn.”
Schaakfabriek: Wat is de basis van zijn succes hier, denk je?
Anand: “Ik vind dat hij vooral erg goed zijn momenten heeft gekozen en erg afwisselend gespeeld heeft. Op de momenten dat hij moest winnen, kon hij telkens puren op een goede voorbereiding. Daarnaast zag je ook dat hij bijzonder gevarieerd speelde. Tegen Kramnik nam hij geen risico’s met een droge opening, maar tegen Vachier-Lagrave bijvoorbeeld pakte hij uit met een agressieve aanpak. Dit was dit toernooi zeker zijn kracht: zijn veelzijdigheid. Ik heb wel erg solide gespeeld, maar Nakamura was verrassender. En dat was het verschil tussen hem en de rest dit toernooi.”

Op zoek naar nieuwe ervaringen

Schaakfabriek: Misschien ligt de verklaring ook wel in je speelschema van de afgelopen jaren. Je hebt nu twee jaar aan een stuk belangrijke tweekampen gespeeld, tegen Kramnik en tegen Topalov. Ik veronderstel dat jouw voorbereiding op dergelijke wedstrijden totààl anders is dan op toernooien.
Anand: “Dat klopt zeker. Om eerlijk te zijn ben ik die matchen nu wel wat beu (lacht). In vergelijking met toernooien is dat eigenlijk nogal saai. Je bereidt je voor op één tegenstander en doet dat specifiek voor één situatie. Als je toernooien speelt, zorg je meer voor een algemeen repertoire, dat je tegen verschillende tegenstanders kan gebruiken. Ik heb de laatste maanden ook bewust veel toernooien gespeeld om terug volledig in dat ritme te komen. Bilbao, Nanjing, Londen en nu hier in Wijk. Ik ben terug in mijn oude systeem aanbeland nu.”
Schaakfabriek: Die toernooien zorgen ook voor een nieuwe situatie. Je hebt hier tegen spelers gespeeld die je nog nooit eerder ontmoet had.
Anand: “Ja, klopt. Ik maak hier kennis met een nieuwe generatie. Drie van de deelnemers hier had ik nog nooit eerder ontmoet achter het bord. Dat is wel prettig. Het zorgt voor afwisseling. Ik denk ook dat die jongeren het ook echt zullen maken. Anish speelde een prachtige partij tegen mij, al was mijn spel zelf wat wankel die dag, en ook Ian heeft getoond dat hij ver zal komen. Geef ze nog wat tijd. Ze zullen de top 10 zeker halen.”

Anand: "De druk verplaatsen naar het schaakbord"

Schaakfabriek: Die spelers kijken naar jou op. Tegen een wereldkampioen spelen moet hen toch extra motivatie geven, of voel jij daar niets van?
Anand: “Ik merk daar eigenlijk weinig van. Het zal misschien raar klinken, maar voor mij is er niets veranderd sinds ik wereldkampioen ben geworden. Ik heb zeker niet de indruk dat ze zich speciaal voor mij gaan voorbereiden. Ze werken hard voor iédere partij. Ik voel geen andere behandeling van de spelers en voel ook niet meer druk. Die is er altijd geweest.”
Schaakfabriek: …en is zeer belangrijk als je wereldkampioen wilt worden. Heb jij bepaalde trucjes om met de druk om te gaan?
Anand: “Dat is iets heel raars. Ik voel de druk wel, maar tegelijkertijd is die er ook niet. Het blijft iets abstracts. Wat ik probeer en waar ik tot nu toe heel goed in slaag, is om de druk te verplaatsen naar het bord. Als ik achter het bord zit, denk ik alleen nog aan het probleem in mijn stelling. Ik focus me dan volledig op mijn stelling en op niets anders.”
Schaakfabriek: Is het makkelijk om dat vol te houden?
Anand: “Neen, dat is zeker niet eenvoudig. Daarom ga ik nu een rustperiode inlassen. Vier toptoernooien zijn genoeg geweest voor nu. Het volgende toernooi dat ik speel is de allerlaatste Ambertoernooi in Nice. Daar kijk ik zeker en vast naar uit, want het is de allerlaatste van dit toch wel erg speciale toernooi. Ik heb daar heel mooie herinneringen en wil de reeks in schoonheid afsluiten.”
Schaakfabriek: En het ‘échte’ volgende toernooi?
Anand: “Dat weet ik nog niet, maar ik kan je verzekeren dat geen enkel toernooi pure ontspanning is. Als je in Nice de punten aan elkaar rijgt, is dat een grote vakantie, maar als je slecht aan het spelen bent, is het afzien van begin tot einde en dan neemt de stress toe. Ik zal daar in alle serieux aan de start verschijnen. Dat kan ik je verzekeren!”

 1. brabo
  brabo03-02-2011

  De Terzake aflevering kan nog bekeken worden op: http://video.canvas.be/terzake-maandag-31-januari.
  Het start vanaf 30.08.

  Persoonlijk vond ik het ondermaats met geen enkele Belgische inbreng en tevens een ongenuanceerde voorstelling over schaken als een populaire groeiende sport. Geen woord over de tanende belangstelling in Belgie en nog veel minder over minister Muyters die schaken niet meer als sport beschouwt. Mijns inziens een gemiste kans en ik begrijp niet goed wat de bedoeling was van de reportage.

 2. Theo
  Theo03-02-2011

  Bedankt voor het prachtige interview! Anand is een top klasse kerel!

 3. Glen
  Glen04-02-2011

  Achja, brabo; wees blij dat de andere dingen in Terzake nog in orde waren. Wat ik gewoon ben van hun reportages is dramatische ‘rien-ne-va- plusachtige’ muziek, pathetische slow motion en debatten met veel volk rond te tafel (zoals oud secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes die blijkbaar nog steeds niet zit waar hij zou moeten zitten in een normale rechtstaat: achter slot en grendel) waar je op het einde van de uitzending moet vaststellen dat je niets nieuws gehoord hebt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de ondertitels eens niet voorliepen of achterop hinkten!:)

  Ter informatie: het is interessant om te volgen wat er gaat gebeuren in de Belgische snookerwereld nu een gouden talent dreigt verloren te gaan nu de fondsen bijna opgedroogd zijn. Zou de Vlaamse Overheid hier dan wel weer met geld over de brug komen?

 4. Robbie
  Robbie04-02-2011

  @Glen: Vetrouw de politeke wereld nooit!

 5. steff
  steff04-02-2011

  @Glen:

  Ge zijt er wel vanalles en nog wat aan ’t bijhalen. Het geval Brecel is wel interessant. Dat past eigenlijk beter in de laatste megadraad 🙂 .

  Hebben Clijsters, Henin, Everts, Boonen, Deburggraeve ooit overheidssubsidies gekregen?

  Ik vind wel dat de snookerbond, net als de schaakbond, subsidies zou moeten krijgen, waarvan er indirect dan weer geld naar Brecel zou gaan. Maar zomaar belastinggeld aan 1 talent geven, vind ik raar.

  Persoonlijk vind ik dat papa Brecel privésponsors moet zoeken. Het lijkt me straf dat dat niet zou lukken met de internationale persaandacht die Luca nu al krijgt.

  Ik ben trouwens zelf wel bereid wat te sponsoren, maar ik ben natuurlijk niet kapitaalkrachtig genoeg om echt te kunnen helpen. Ik gok wel dat er meer mensen zoals ik een druppeltje willen geven, wie weet raakt de emmer wel vol als ze dat proberen, of toch al een beetje gevuld.

  De discussie Claes wil ik niet voeren, maar uw uitspraak is behoorlijk straf, zowel juridisch als menselijk. Vindt gij dat gij daarover moogt oordelen? OK aan den toog, maar dergelijke uitspraak op een forum plaatsen vind ik niet gepast.

  En nu on topic, @brabo:

  ’t Is ook nooit goed eh. Deze positieve uitzending zal zeker een gunstigere impact hebben op het aantal clubschakers, of het maatschappelijk beeld van de schaakwereld dan uw verhaal van verval. Ze zeggen overigens niets verkeerd, ze belichten enkel de internationale situatie, niet de Belgische. Ik was heel tevreden met de reportage. Het verhaal Muyters heeft hier niets mee te maken, dus terecht dat ze dat er niet bijhalen. Wij waren niet het doelpubliek van de reportage; het doel ervan was de mensen informeren, op de hoogte te brengen van dingen, zoals steeds. Ik ben blij dat er ruimte is voor dit soort luchtige reportages, en blij dat ze een keer schaken hebben gekozen. Bedankt voor de pointer!

 6. Glen
  Glen04-02-2011

  Begrijp me niet verkeerd, Steff. Dat van Willy Claes was natuurlijk als boutade bedoeld. Het schoot me gewoon te binnen omdat die kwakzalver gisteren nog eens zijn mening mocht komen geven over de opstand in Egypte. Die discussie zullen we hier uiteraard niet voeren, maar ik stel voor dat je je eens verdiept in de Rwandese kwestie en dan vooral het Don Boscodrama in 1994. Beter bekend als ‘het Belgische Srebrenica’. Om nog te zwijgen over het meer bekende Agustaschandaal in 1995. 🙂 Je ziet: oude koeien zijn voor een jongeling als mezelf uiterst interessant om nog eens uit de gracht te halen. Al was het maar om die zaken niet in collectief geheugenverlies te laten verzinken. En tuurlijk mag je zo’n discussie voeren. Ik denk dat deze opmerking redelijk braaf was als je vergelijkt met de drek die op andere fora van onze zogenaamde kwaliteitskranten verschijnt.

  En nu iets relevanter: ik doe ook maar een hypothese. Ik zag de vader van Luca Brecel een week of drie geleden in de Zevende Dag zitten, waarna er toen vele politici (maar nu moet ik vooral denken aan Jean-Marie Dedecker; er ook altijd bij als er op het sentiment van de bevolking kan worden gespeeld) ‘verontwaardigd’ waren dat Brecel geen subsidies kreeg of kon krijgen. Het lijkt me dus niet onmogelijk dat hij die financiële steun ook kan krijgen. Onder verstaan: als het echt dringend is. Het hele beleid wordt zeer ambigu gevoerd. Denk maar aan hoe schaken ‘via een achterpoortje’ plots geen sport meer was.

  Meer dan de reportage in Terzake heb ik genoten van dit interview dat zoals steeds erg interessant was. Maar niet vergeten dat ook zo’n reportage op de openbare televisie zijn nut kan hebben. Qua exposure kan dat tellen.

 7. Gert
  Gert05-02-2011

  @brabo. Wat bedoel je met tanende belangstelling? Als ik naar jeugdtornooien kijk en zelfs het recente scholenkampioenschap ziet het er toch niet slecht uit voor het schaken? Wat de aansluitingen bij VSF betreft is dit wat minder maar dit is volgens mij ook deels te wijten aan het feit dat VSF gestopt is met Vlaanderen Schaakt.

 8. Patrick
  Patrick05-02-2011

  @ Gert gaat ge nu echt beweren dat het blad Vlaanderen schaakt een trekpleister van jewelste was ?? 🙂

 9. brabo
  brabo05-02-2011

  @Gert,
  Ik bedoel dat het aantal actieve leden in de Belgische bond, jaar na jaar gestaag vermindert (zie elolijst). Diverse kleine clubs hebben moeilijkheden om te blijven bestaan. Op wereldvlak mag schaken dan wel groeien maar op nationaal vlak is er een omgekeerde trend.

 10. luc oosterlinck
  luc oosterlinck06-02-2011

  Zolang de bureaucratie zich bemoei met werkmensen op de werkvloer (met ideeën die hij hoort van deze werkvloermensen) zelf belemmeren in hun uitvoering. Zal de vooruitgang in het schaken (zoals de promotie voor het schoolschaken van de VSF een prima idee)in de toekomst niets opleveren omdat de besturen die in ivoren torens zitten niet willen luisteren naar deze werkmensen.

 11. Peter
  Peter06-02-2011

  Maar Brabo: het stuk op Terzake ging toch helemaal niet over Belgisch schaken, maar net wél over het internationale???? Ik zie echt niet in waarom daar een Belgisch luik in zou moeten zitten. Dat heeft er niets mee te maken en zou de boel overigens nodeloos ingewikkeld maken.

 12. Theo
  Theo06-02-2011

  Ja, ik vind het Belgisch schaken ook nodeloos. En ingewikkeld ook 😉
  Zeker het vermelden niet waard als het over “echt” schaken gaat van internationaal niveau!

 13. brabo
  brabo06-02-2011

  Ik kan er naast zitten maar waarom werd net nu iets getoond over Wijk aan Zee? Ik kan mij geen enkele reportage herinneren over om het even welk toptornooi in het verleden. Voor mij kwam het meer over als toch maar de laatste 5 minuten vullen van Ter Zake met iets luchtigs t.o.v. de zware thema’s (Egypte en de Belgische politiek) vooraf.
  Met dit soort luchtige reportages geef je de niet-schaker een beeld dat schaken niet alleen internatiaal maar ook in Belgie groeit, met schaken gemakkelijk een cent te verdienen valt en de organisatie op wieltjes loopt. Dit soort ongenuanceerde reportages bevestigen aan onze ministers dat schaken best zonder enig overheidsbeleid kan bestaan en floreren.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.