Michiels zet sterke prestatie neer in Amsterdam

MichielsHet Amsterdamse Batavia Chess Tournament werd nog maar voor de derde keer georganiseerd, maar mikte dit jaar expliciet op grootmeesternormen voor jonge talenten. Behalve de Nederlandse jonkies Bok en Van Kampen was Bart Michiels dit jaar een van de normenjagers.

Helaas voor onze landgenoot greep hij naast de felbegeerde norm, maar hij kan desalniettemin terugkijken op een geslaagd toernooi, waarin hij geen enkele partij verloor. De eindzege ging naar de Duitse GM Gerald Hertneck…

Spektakelschaak in Amsterdam

Het Batavia schaaktoernooi in Amsterdam werd twee jaar geleden voor het eerst georganiseerd, toen als een IM-toernooi voor jonge, Nederlandse schakers. Dit jaar was het al tijd voor een derde editie en nu had de organisatie een extraatje in petto: de deelnemers speelden niet voor een IM-norm, maar wel voor een GM-norm. Daardoor kreeg het toernooi wat meer aandacht in Nederland, voornamelijk omdat twee van de bekendste Nederlandse jeugdschakers hun kans waagden. Zowel Benjamin Bok als Robin Van Kampen stonden op de deelnemerslijst. Maar ook voor ons Belgen was er een interessante deelnemer: Bart Michiels, sinds enkele jaren de sterkste “jonge schaker” in ons landje, deed een gooi naar zijn derde en beslissende grootmeesternorm.

De eerste tegen de laatste: Gerald Hertneck tegen Robert Ris. Foto@Chessvibes.com

De favorietenrol werd opgenomen door de enige 2500-plus speler van het gezelschap: de Duitser Gerald Hertneck. Een verrassing, want eigenlijk was er van een deelname van Hertneck tot kort voor het toernooi geen sprake. De Indiër GM Dibyendu Barua zou normaal het deelnemersveld aanvullen, maar hij werd onwel net voor het toernooi begon. Een simpel telefoontje en een snelle reis haalden diens vervanger van Munchen naar Amsterdam.

Een goede zet, zo bleek, want Hertneck ging in de beginfase als een bezetene tekeer. Hij startte met 4,5/5. Zo was het meteen duidelijk wie de te kloppen man zou zijn, maar was ook de spanning voor de eerste plaats wat uit het toernooi verdwenen. Het was dus vooral uitkijken naar de normenjagers. Drie van hen maakten twee rondes voor het einde nog een kans: Benjamin Bok, Robin Van Kampen en … Bart Michiels. Onze landgenoot speelde resultaatsgewijs een oerdegelijk toernooi met vooral veel remises. Hij won van Robert Ris en na een spannende tijdnoodfase ook tegen GM Thipsay, al ging die laatste partij door de tijdnoodfase op en neer als een achtbaan in Bobbejaanland.

Wat er ook van zij, de laatste twee rondes moesten dus gewonnen worden en tegen Manuel Bosboom leek Michiels goed op weg om de eerste horde te nemen tot het momentum kantelde: “Toen ik mijn 40ste zet speelde dacht ik dat ik gewonnen stond, ging even weg en toen ik terug kwam, stond 40….Da4 op het bord. Helemaal overzien…”, aldus Michiels, die er nog aan toevoegde dat zijn misser deze keer niets met tijdnood te maken had. De partij eindigde uiteindelijk in remise en in de laatste ronde redde Michiels nog een verloren stelling om zo met twee zeges en zeven remises terug naar Gent te reizen. Een aardige prestatie, met een tpr van 2526, maar helaas geen norm.

Die norm werd uiteindelijk door geen van de tien spelers behaald. Hertneck verdedigde zijn leidersplaats met enkele remises en klokte af op 6,5/9.

De eindstand:

1. Hertneck 6,5/9
2. Van Kampen 6/9
3-4. Bok, Michiels 5,5/9
5-6. Murshed, Van Delft 4,5/9
7. Kleijn 4/9
8-9. Thipsay, Bosboom 3/9
10. Ris 2,5/9

Links:
De officiële site
– Verslag op Chessvibes.com

 1. David Roos
  David Roos03-03-2011

  Die Bart toch, gelukkig hebben we hem nog om de eer van Belgie te verdedigen! En tot groot plezier altijd met solide resultaten. Daar zie je toch gewoon dat het een kwestie van tijd is tot die IM naar GM verandert ;)Een jongen die nog veel geld waard is 😉

  Proficiat Bart!

 2. Yen
  Yen04-03-2011

  Well done, hoeveel diende je te halen voor een norm? (6/9 was blijkbaar niet genoeg…)

 3. Gilles
  Gilles04-03-2011

  6,5/9 was nodig voor een norm.

 4. Patrick
  Patrick04-03-2011

  proficiat voor Bart!

  off topic : zag dat de IM titel van stephane Hautot goedgekeurd was op de laatste FIDE meeting , waarom er nog steeds FM staat weet ik niet ? 🙂

 5. RM
  RM05-03-2011

  Misschien omdat hij op zijn FIDE-profiel met een pint in zijn handen staat en de FIDE dat geen leuk idee vindt 🙂

 6. Goendi
  Goendi11-03-2011

  @Patrick: na goedkeuring van de titel is er nog een periode van x maand voor de titel effectief in voege treedt 🙂

 7. Alain
  Alain13-03-2011

  Knap toernooi Bart tittel is kwestie van tijd die komt er zeker Belgie mag er zeker van zijn dat we er een GM bij krijgen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.