“Ou sont les fontaineois”

VandenbusscheHet was een historische laatste interclubronde in Charleroi gisteren. Niet omdat er vreemde dingen gebeurde of omdat er een uitzonderlijk spannend titeldebat was, maar wel omdat het de eerste keer is dat er gemeenschappelijk werd gespeeld en dat er een live-uitzending was van onze interclubs.

De belangrijkste plaatsen in de competitie waren helaas al verdeeld – titel en degradatie was al beslist – maar er was nog voldoende stof om deze ronde boeiend te maken. Zo streden Ans, KGSRL Gent, Rochade en Fontaine om de Europese plaatsen en zo speelden Thibaut Vandenbussche en Fabrice Wantiez voor een IM-norm, om het totaal aantal normen op vier te brengen…

“Reacties waren positief”

In Limburg doen ze het al jaren: een gemeenschappelijke, laatste ronde van de interclubcompetitie. Uiteraard zijn de afstanden daar kleiner de de organisatie misschien wel wat makkelijker, maar toch wilde nationaal toernooileider Luc Cornet deze formule ook toepassen in de eerste divisie van de nationale interclubs. De gezelligheid, spanning en vlotte verwerking van de uitslagen waren een motivatie om alle eerste nationalers naar dezelfde speelzaal te leiden. Die speelzaal werd overigens gevonden in Charleroi, in dezelfde zaal waar ieder jaar het internationale schaaktoernooi van Charleroi wordt gespeeld.

Nationaal toernooileider Luc Cornet was een tevreden man na de gezamenlijke ronde

“Over het algemeen waren de reacties positief”, vertelt een tevreden toernooileider Cornet. “Op voorhand waren er wel enkele schakers die hun bedenkingen hadden, maar op het einde van de dag heb ik eigenlijk geen negatieve opmerkingen gekregen.” De speeldag verliep gunstig, al waren er enkele kleinere obstakels die volgend jaar voor verbetering vatbaar zijn. “De uitbaters van de cafetaria hadden een traiteur besteld om ervoor te zorgen dat er broodjes en dergelijke zouden zijn voor na de rondes en die is niet komen opdagen. Dat was wel vervelend. Daarnaast had ik ook gehoopt op wat meer persbelangstelling, die nu op één cameraploeg na wat uitbleef. En als derde willen we de prijsuitreiking niet te lang houden, gezien het late uur ervan”, vat Cornet samen.

Ans wint topper tegen Fontaine

Met Eynatten 1 en Namen en Luik waren de belangrijkste plaatsen verdeeld, wat de spanning voor deze laatste ronde een klein beetje beknotte. Toch was er nog genoeg inzet, want zowel collectieve belangen (Europese plaatsen) als individuele (normen) fleurden deze laatste ronde op.

De toppers van de speeldag waren Ans-Fontaine en Rochade Eupen-Eynatten. Twee duels die belangrijk waren voor het klassement, maar ook twee derby’s waarbij het nastreven van de eer een rol speelden. Ans stond tweede in de stand, maar kreeg een ijzersterk Fontaine voorgeschoteld. Met een gemiddelde van 2443 tegen 2291 was Fontaine duidelijk favoriet om het pleit te winnen. Maar een wedstrijd moet altijd gespeeld worden. Bovendien had Fontainespeler Wantiez nog uitzicht op een IM-norm.

Met 43. f4! lijkt het over en uit voor Fabrice Wantiez, die zijn IM-norm net miste.

Ans weerde zich als een duivel in een wijwatervat en hield op borden 1, 2, 4 en verrassend 7 remise, terwijl Marc Erwich en Etienne Goossens voor een voorsprong zorgden. Kim Le Quang counterde dan weer voor Fontaine, waardoor het allerlaatste duel van levensbelang was. Frank Erwich en Wantiez vochten voor de norm en de ploeguitslag. Met wit greep Erwich zijn tegenstander in het middenspel naar de keel en won uiteindelijk een pionnetje, maar mikte nog meer dan de materiële voorsprong op de zwakke positie van de zwarte koning. Na 43. f4! lijkt zwart weinig overlevingskansen over te hebben. Helaas voor Fontaine én Wantiez geen Europees schaak en geen norm. Ans verzekerde met deze kleine stunt de tweede plaats, wat uitbundig gevierd werd met een ludiek bedoelde en gemeenschappelijke “Ou sont les fontaineois?” op het einde van de prijsuitreiking.

De topper tussen de twee duitstalige giganten van onze competitie eindigde op een felbevochten gelijkspel. Voor Eupen genoeg om de derde plaats vast te leggen.

Vorige ronde verzekerden Henk Vedder en Frederic Decoster zich al van een IM-norm. Vandaag kon, behalve Wantiez, ook Thibaut Vandenbussche die eer nog nastreven. Daarvoor moest hij wel winnen van Juergen Kaufeld. Met wit leek Vdb weinig last te hebben van de zenuwen en hij stormde recht op de koning van Kaufeld af. Met succes! Een leuk aanvallend schijnoffer (20. Pde7) maakte het voor zwart lastig en enkele zetten later volgde de opgave al. Een norm voor Vandenbussche. Zijn ploeg KGSRL was daarmee ook gediend, want het won ook de match en legt beslag op de vierde plaats, die misschien nog recht geeft op een Europese plek (volgens Cornet was hierover nog onduidelijkheid).

Zo zit de allereerste gezamenlijke laatste ronde erop en eindigt de competitie met een te verwachten kampioen, twee vrij logische degradanten én drie IM-normen. Voor alle partijen verwijzen we u zoals steeds graag door naar de excellente site van Valeer Maes.

 1. Yen
  Yen28-03-2011

  Proficiat aan de kampioen en de normwinnaars. De laatste ronde in de andere reeksen vindt echter plaats op 3 april. Inderdaad, de zelfde dag als de ronde van Vlaanderen… misdadig gewoon ! 😉

 2. david roos
  david roos28-03-2011

  Mmmmm, een normpje voor VDB! Nice! Dit is toch al nummer 2 ? of vergis ik mij ?

 3. Freshkjet
  Freshkjet28-03-2011

  Inderdaad David, het is zijn tweede. De eerste werd gescoord in de olympiade.

 4. Dieter
  Dieter28-03-2011

  Ik sluit mij volledig aan bij Yen. Interclub en de Ronde op één dag: niet voor herhaling vatbaar. Hopelijk houdt men daar volgend jaar rekening mee …

 5. Patrick
  Patrick29-03-2011

  ja en misschien ook met het voetbal , en de niet te vergeten de duivensport , en ….. oh ja den darts natuurlijk! LOL

 6. Yen
  Yen29-03-2011

  @Patrick: de Ronde aub niet vergelijken met janettesport of riducule hobby’s… Ken uw klassiekers 🙂

 7. Patrick
  Patrick29-03-2011

  tsja dat is mmar kwestie van standpunt vind wielrenners persoonlijk gewoon een bende pedaalstampers en dope spuiters 🙂

 8. Chessmaster
  Chessmaster29-03-2011

  Gelijk heb je Patrick. Wat is wielrennen nu? Alles wordt toch pas beslist de laatste 20 min ofzo… veel diepgang hoor…

  Verder geen afbreuk aan de zware conditie die men nodig heeft. Maar toch niet bepaald een sport waarnaar je kan kijken om iets te zien. Stiekem hoopt iedereen altijd dat er iemand verongelukt zodat er iets zou gebeuren.

 9. Peter
  Peter29-03-2011

  Er is toch een verschil, hoor. De ronde trekt bijna 1 miljoen toeschouwers en dan zijn de tvkijkers nog niet meegeteld. Het is een van de grootste evenementen in Vlaanderen.

  Of je nu van wielrennen houdt of niet, dat is niet iets dat je kan vergelijken met andere, kleinere sporten, wat je ook inhoudelijk van die sport vindt.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.