Jean Jaures naar eerste na bloedstollende laatste ronde

IkonnikovTerwijl in reeks 2B zo goed als alles al beslist was (en het enige dat nog niet beslist was, eindigde zonder veel spannende momenten, Humbeek-Geel 22-10, Geel zakt af), grossierde reeks 2A gisteren in topmomenten. De twee titelkandidaten, KOSK en Jean Jaures, moesten elkaar bekampen en deden dat met veel verve. Geen enkele puntendeling, behalve in de einduitslag, en enkele heuse stunts (GM Ikonnikov verloor) zorgde niet alleen voor een razendspannende middag, maar ook voor een nieuwe kampioen.

Onderaan de stand profiteerde Borgerhout 2 van maar liefst vier forfaits bij Aalter 1 om Opwijk nog voorbij te steken. Bekijk alle uitslagen op de website van onze schaakbond.

 1. Rudi
  Rudi04-04-2011

  Tja, op die manier verlies je 2 keer tegen Aalter in hetzelfde seizoen. Maar ja als ge zeker zijt om in de reeks te blijven, en toch geen plaatsen meer kunt winnen.. Waarom een verre verplaatsing maken, zeker als het dan de ronde nog is ook eens.
  Gewoon “not-done”, of zelfs competitie-vervalsing. Zie je Anderlecht (de voetballers dan) in hun eerste ploeg ook met 2 man minder spelen omdat ze anders spelers tekort hebben in hun derde ploeg? Nu ja, zelfs zonder dat verloor Anderlecht ook dit weekend.

 2. volgjeneus
  volgjeneus04-04-2011

  Ik had wel een dergelijke reactie verwacht toen ik zag dat die forfaits over degradatie beslist hebben. Maar als je naar de andere uitslagen van Aalter kijkt, zie je dat de club zondag in totaal 10 forfaits heeft moeten geven (waaronder een ploegforfait). Als 10 van de 18 spelers uit de eerste 3 ploegen plots niet blijken te kunnen (examens, ziekte, familieverplichtingen,…), dan is het moeilijk om dat op te vangen. Logisch dan ook dat de forfaits net in die eerste 3 ploegen vallen…
  Alleen heel jammer dat dit inderdaad beslist heeft over degradatie…

 3. Loperke
  Loperke04-04-2011

  Volledig akkoord met Rudi.

  Dit zou een staartje moeten krijgen.
  Kan de IC verantwoordelijke hiervoor geen
  passende sancties toekennen ?

 4. Stephan
  Stephan04-04-2011

  Als ik even naar de spelerslijst van Aalter kijk, zie ik een totaal van 81 spelers waarvan 30 effectieven (en dus 51 reserven). 20 spelers speelden, dus een kwart. Lijkt me eerder geen zin dan iets anders. Trouwens, als jullie het “sportief” willen spelen, laat dan de overblijvende spelers (die wel kunnen of willen) spelen in één ploeg in de reeks waar de uitslag nog enige echte invloed heeft. Het klassement nakijken is echt niet zo moeilijk. Als Aalter dan verliest, jammer maar Aalter heeft dan tenminste geprobeerd (of de indruk gewekt) het eerlijk te hebben willen spelen. Nu was het duidelijk enkel de bedoeling om de forfaits te spreiden om zo weinig mogelijk boetes (en ploegenforfaits) aan het been te krijgen.
  Als Aalter slechts 20 spelers kan opstellen, stel ik voor dat ze volgend jaar ploegen mogen opstellen tot ze aan 20 spelers komen. 4 ploegen (22 spelers) is duidelijk ruim voldoende.
  Misschien moet de bond ingrijpen en dergelijke ploegen tegen zichzelf beschermen.

 5. brabo
  brabo04-04-2011

  Gisteren keek 1,6 miljoen vlamingen naar de ronde van Vlaanderen. Daarnaast waren er nog een paar honderd duizend die de ronde volgden via de radio en tenslotte nog eens een paar honderd duizend via het internet.

  In het verleden hebben mij meerdere schakers verteld dat ze enkel speelden voor hun amusement in periodes waar buitenactiviteiten of andere evenementen niet plaatsvinden. Goed weer en ronde van Vlaanderen zijn zeker een goede reden voor de pure hobbyschaker om af te bellen voor de interclub. Vanaf april kan je trouwens duidelijk zien op de clubdagen dat er nog nauwelijks volk komt opdagen omdat mensen wel wat anders willen doen dan schaken.

  Je kan je hierbij 2 dingen afvragen.
  1) Moeten die pure hobbyschakers uberhaupt wel een kans krijgen in de interclub of moeten we ons beperken tot de echte competitiespelers?
  2) Moeten we niet het seizoen iets inkorten door partijen in april, wanneer er al beter weer is, of wanneer de klassiekers beginnen te vermijden?

 6. Chessmaster
  Chessmaster04-04-2011

  Je kunt moeilijk Aalter verplichten rekening te gaan houden met de andere ploegen. Het is al erg genoeg dat hun eigen spelers hen in de steek laten (wat resulteert in boetes en forfaits). Je kunt niet verwachten dat ze nauwgezet gaan kijken welke ploeg te nog kunnen helpen in het klassement.

  Jammer als ploegen hierdoor benadeelt zijn, maar dit hebben ze zelf niet in de hand. Aalter heeft dit duidelijk niet gewild.

  Voor Aalter is het sowieso een les naar hun spelers toe. Want duidelijk kan er niet gerekend worden op het voltallige team.

  Dit geldt trouwens niet alleen voor Aalter, maar ook voor de andere clubs die dit jaar enorm te kampen hebben gekregen met forfaits.

 7. slaceb
  slaceb04-04-2011

  Les 1: schakers hebben véél minder over voor de eigen sport dan tal van andere hobbyisten. Een wielerklassieker is genoeg om af te zeggen. Zie het in amateurvoetbal, -basket, enz. nog niet meteen gebeuren. Maar ja, bij ons bestaat straftraining of verwijdering uit de kern niet. Hoewel het eerlijk gezegd blijkbaar vooral een Aalters fenomeen is?!
  Les 2: het is ver gekomen maar blijkbaar de moeite waard om bij de kalenderopmaak niet alleen rekening te houden met examenperiodes en verloven allerhande, maar nu ook al met de voorjaarskoersen…
  Les 3: wat men ook doet, de vrijblijvendheid blijft voor soms schrijnende competitievervalsingen zorgen. Dit is een extreem voorbeeld, maar elke ronde opnieuw doen tal van ploegen de gekste capriolen in hun ploegopstelling en dan gaat het zeker niet alleen om een tekort aan spelers. Hoe groter de club, hoe meer geestige verrassingen.
  Tot slot: heel jammer voor Opwijk, fijn voor Borgerhout en een regelrechte schande voor tal van onsportieve Aalterse spelers. Ben het ermee eens dat de club op zich weinig te verwijten valt, wat doe je tegen onwillige individuen?

 8. Stephan
  Stephan04-04-2011

  Het is heel simpel : je moet voor het begin van het seizoen weten hoeveel volk je hebt voor alle rondes van de interclubs. En dan moet je op basis daarvan je aantal ploegen inschrijven. Als in de laatste ronde 1 op 3 borden forfait moet geven en er slechts 25% van de spelers opdagen, dan moet je daar als club ook even over nadenken. En je moet dan durven beslissen om minder ploegen in te schrijven. Ik denk ook dat het niet echt aangenaam is voor de anderen om een partij te beginnen terwijl de match al verloren is. Wij hadden verleden jaar 3 ploegen in interclub. Dit seizoen wisten we dat we niet konden garanderen dat we elke keer 16 spelers konden opstellen. De conclusie is dan simpel : geen drie ploegen opstellen.

  En er moet echt geen nieuwe discussie komen over de data van de interclubs want dat is een straatje zonder einde (alhoewel ik het ook niet verstandig vind om een ronde samen met de Ronde van Vlaanderen te laten samenvallen).

  En de clubavonden … wel, dat hangt blijkbaar voornamelijk af van de club.

 9. Patrick
  Patrick04-04-2011

  heel mooie theorie Stephan …. helaas is de praktijk wat minder zwart/wit , hetgeen mensen aan het begin van een seizoen (of eigenlijk in augustus) denken of zeggen is helemaal wat anders dan tijdens en aan het einde ervan

 10. FiFi
  FiFi05-04-2011

  Wat betreft de uitleg van Stephan, kan ik me daar wel in terugvinden. In zowat bijna een kwart van een eeuw heb ik bij mijn ploegen nog maar één maal een forfait gehad … een dronkaard die niet kwam opdagen, omdat hij zijn roes lag uit te slapen. Die hebben we gelukkig niet meer teruggezien. Je moet inderdaad maar inschrijven wat je aankan.

  Wat betreft de mening van Patrick: Het is waar, dat mensen veranderen van houding tijdens een seizoen, omdat ze in augustus soms beloftes doen, die ze nadien niet nakomen. Vandaar dat een clubverantwoordelijke zijn pappenheimers moet kennen en doorhebben wat ze vertellen.
  Zelfs dit wetende, heb ik dit seizoen ook 2 gevallen gehad, die het volledige jaar zouden meespelen, maar het uiteindelijke resultaat was, dat ik ze bijna continu moest vervangen. Het stimuleert me om meer voorzichtig te zijn bij de inschrijvingen.

  Wat betreft die Ronde van Vlaanderen. In voorgaande jaren was die ronde praktisch altijd tijdens de Nationale Jeugdkampioenschappen, moesten die dan ook niet verplaatst worden ?

  Schakers zouden beter sommige andere activiteiten wat meer relativeren in plaats van hun eigen schaaksport helemaal tot niets te herleiden. Door schaakles, interclub én familiale redenen wist ik zelfs op maandag nog niet eens wie gewonnen had in het wielrennen of in de play-off van het voetbal. Natuurlijk ga ik dan wel even de berichtgeving na, omdat het me ook interesseert. Maar ik lig er niet wakker van, dat ik die dag de tv niet heb gezien of zo. Het is niet echt iets wereldschokkends dat je mist. Een ronde interclub of familiale redenen laat ik hier echt niet voor liggen.

 11. Thomas Maes
  Thomas Maes05-04-2011

  Vroeger was het eenvoudig: de interclubs vonden allemaal plaats tussen begin oktober en eind maart. Om de 14 dagen was er meestal een ronde.
  De laatste jaren is de verwarring alleen maar groter geworden door onder meer partijen in september, in april, wekelijks of om de drie weken…

  Ik stel voor om terug te streven naar een kalender zoals vroeger.

 12. jan van mechelen
  jan van mechelen05-04-2011

  Dit bizarre verhaal toont aan dat niet alleen de meeste wielrenners zelf, maar ook vele van hun fans geen moreel hebben. Of, zoals ze zelf zouden zeggen, geen moraal. 🙂 Ik heb het in besloten kring al vaak gezegd: de fiets is een uitvinding van de duivel!

 13. Brul
  Brul05-04-2011

  @ Fifi (commentaar 9): “Schakers zouden beter sommige andere activiteiten wat meer relativeren in plaats van hun eigen schaaksport helemaal tot niets te herleiden.”
  Misschien zou men beter de schaaksport wat meer relativeren?
  Ik beweer niet dat men aangegane engagementen te pas en te onpas naar eigen goeddunken al dan niet moet skippen.
  Ik beweer alleen dat er nog andere dingen zijn dan het schaken. Familiale- of schoolverplichtingen kunnen dan al eens voor een loyaliteitsconflict zorgen. Kies ik voor mijn familie, of kies ik voor het schaken. En dan moet je prioriteiten maken. En dan wordt niet altijd voor schaken gekozen.

  En terecht.

 14. brabo
  brabo05-04-2011

  @Brul: Sommigen vinden verjaardagsfeestjes, nieuwsjaarsfeestjes, sinterklaasfeestjes,… goede redenen om het familiale als prioriteit te nemen. Sommigen vinden schoolverplichtingen zoals studeren voor examens prioritair.

  Voor mij allemaal ok mits dit goed gecommuniceerd is op voorhand met de interclubverantwoordelijke want examens en feestjes kan je gemakkelijk vooraf incalculeren. Als blijkt dat er op een bepaalde ronde op voorhand onvoldoende spelers zullen zijn dan moet je als interclubverantwoordelijke durven stellen met minder ploegen het seizoen aan te vatten. Het is egoistisch om ploegen 10 ronden mee te laten spelen en al op voorhand te weten dat er de 11de ronde naar alle waarschijnlijkheid forfaits zullen vallen.

  De data voor volgend interclubseizoen staan reeds op de site van de Belgische bond dus iedereen kan ruim op voorhand plannen.

  Loyaliteit, clubliefde, eerlijkheid,… zijn waarden die steeds vaker met de voeten worden betreden in deze steeds verder egocentrisch wordende maatschappij.

 15. FiFi
  FiFi05-04-2011

  Mijn inziens had ik het niet over school of familiale redenen, die inderdaad een prioriteit hebben. Toch is het weinig aanvaardbaar om op zaterdagavond de interclubverantwoordelijke te bellen, dat je op zondag geen interclub kunt spelen, omdat je op maandag examen wiskunde hebt. Een late invaller ? En familiale redenen zijn ook belangrijk, maar of het verjaardagsfeestje van je verre neef de ploeg nu moet ondermijnen ?

  Maar ik had het wel over al de rest van uitvluchten, waarvan ik zelf een paar niet-wereldschokkende voorbeelden gaf (en Brabo trouwens ook), excuses die sommigen inroepen om alsnog geen partijtje te moeten spelen op zondagmiddag, omdat ze eigenlijk de rest liever doen. Als je een hobby doet, dan heeft die enige prioriteit. Een hobby is niet iets, dat je doet wanneer al de rest er eens de tijd toe leent.

 16. brabo
  brabo05-04-2011

  Een gelijkaardige discussie die ik op een ander forum had, was betreffende het uitspelen van een tornooi. Ik ben van mening als je jezelf inschrijft in een tornooi dat je ook alle ronden meespeelt (behoudens ziekte of andere force majeure). Echter velen op het forum vonden dit niet nodig omdat het spelen een vrije keuze moest blijven en er bovendien toch al inschrijvingsgeld werd betaald.

  M.a.w. een slechte score, plots goed weer of andere flauwe redenen waren voor sommige personen voldoende om uit een tornooi te stappen.

 17. Theo
  Theo05-04-2011

  Volledig eens met Thomas Maes (11)

  Tussen oktober en maart, ongeveer om de 2 weken een interclub ronde.
  Kan je niet spelen, dan kan je niet spelen.
  Nu is die bijna 2 maanden lange pauze (1,5?) in december en begin januari echt wel te lang. Het lijkt wel een winterstop. Wat toch absurb is voor een indoorsport zoals schaken?
  ps: who cares about de ronde van vlaanderen? 😉

 18. mathias
  mathias05-04-2011

  mensen reageren op incentieven, niet op morele hoogblazerij.

  Vertaald naar deze discussie: als je wil dat er minder forfaits zijn, verhoog je de boetes, of maak je andere zwaardere sancties.

  Al de discussies over “zoveel ploegen opstellen” hierboven hebben het namelijk niet over de kost geassocieerd met minder ploegen inschrijven: sommige spelers zullen dan niet kunnen spelen als ze wel willen, gaan dan misschien nog minder naar de club komen, enzovoort. Resultaat: een kost voor de club, die vooral in niet al te grote clubs misschien wel hoger is dan de boetes.

  Mijn club is een veel-forfait-gever, en ik ben daar absoluut niet blij om (en we gaan minder ploegen inschrijven volgend jaar), maar ik voel me er ook absoluut niet schuldig over. (ik heb het niet over de gebeurtenissen in de ZT dit seizoen: daar voel ik me we schuldig over, maar heeft niks met deze discussie te maken: dat was gewoon slechte organisatie van mij)

  Blijft natuurlijk de keuze om forfaits te geven in een match die de degradatie bepaalt… dat vind ik wel nogal op het randje, maar misschien was er geen keuze door de situatie in andere reeksen, of door de opstellingsregels.

 19. Peter
  Peter05-04-2011

  Het valt ook anders op te lossen:
  http://tsmschaakklub.info/modules/news/article.php?storyid=134
  Leve Carl Berteele 🙂

 20. brabo
  brabo06-04-2011

  @Mathias:
  Ik weet dat jullie een beleid in de club voeren dat iedereen zelf mag bepalen hoeveel hij/zij wenst te spelen en wanneer hij/zij wenst te spelen. Dit is allemaal ok binnen een club maar is dit echt wel door te trekken op het niveau van de nationale interclub? Is de nationale interclub echt wel het speelterrein voor de hobbyschaker die af en toe wel eens een partijtje zondagnammidag wil spelen als hij/zij zin heeft en tijd (vaak met een pint in de hand) of is het meer de bedoeling om de echte competitiespelers aan te trekken?

  Bovendien ga ik niet akkoord met de schuld af te schuiven op de te lage boetes. Die zijn mijns inziens meer dan hoog genoeg. Trouwens met hogere boetes ga je iedereen wegjagen dus ook de competitiespelers. We hebben geen andere keuze om te rekenen op fairplay. Vasthouden aan morele waarden vind ik geen hoogblazerij maar gewoon een elementaire vorm van respect en beleefdheid t.o.v. de mensen rondom jezelf.

 21. Rudi
  Rudi06-04-2011

  Ik heb er gewoon problemen mee dat een maatregel, die ooit in het leven geroepen werd om een situatie waar je niks kunt aan doen (overmacht) op te vangen, nu gebruikt wordt om te gaan schuiven met spelers, betaalde spelers thuis te laten, enzoverder, als er toch niks meer te winnen of te verliezen valt.
  Maak gewoon het reglement zo dat je in de eerste ploegen geen forfaits moogt geven tenzij je alle lagere ploegen ook forfait geeft. Uitzondering voor overmacht moet misschien wel blijven, maar dan bewezen overmacht. (alhoewle ik nike hab tegen een hegere boete op een forfait in 1ste (bvb 500€) en 2de, 3de tot de huidige boete in 5de.
  Kunt ge de spelers uit 1ste trouwens gelijk behandelen als de hobbyschaker uit 5de ?
  In het geval van Aalter waren de 4 forfaits tegen Borgerhout al aangekondigd op voorhand op facebook…. Dus overmacht is wel ver te zoeken.

 22. mathias
  mathias06-04-2011

  @brabo:

  ik geef geen “schuld” aan te lage boetes of te lakse reglementen, en zelf vind ik fairplay heel belangrijk. Maar het is gewoon zo dat mensen reageren op incentieven zoals geld of andere sancties; de morele waarden blijven ongeveer constant. Dus als je de huidige situatie niet goed vindt, verander je de regels of de boetes.

  En op het moment dat een club mij verplicht om te spelen, zoek ik er een andere.
  Dan behoor ik maar tot de hobbyschakers (met de pint in de hand :-)).

 23. brabo
  brabo06-04-2011

  @ Mathias,
  Het moet uiteraard een middenweg blijven tussen verplichten en een puur vrijblijvend engagement. De meesten in onze club engageren zich 200% om forfaits en bijhorende geldboetes te vermijden. Geldboetes zijn trouwens uiterst asociaal t.o.v. de andere clubgenoten want uiteindelijk worden die betaald door het lidgeld van elke clubgenoot.
  Ikzelf speelde een paar jaar geleden met 38,5 graden koorts nadat de interclubverantwoorlijke mij zei dat vervanging niet meer mogelijk was.

 24. Draw
  Draw06-04-2011

  Probleem opgelost voor de salonremises op de dag van de ronde van Vlaanderen:

  art 29:

  d. Clubs hebben de mogelijkheid om, mits onderling akkoord, de datum en/of het uur van hun ontmoeting te vervroegen of de plaats ervan te wijzigen. Dit akkoord is geldig mits het schriftelijk (of per fax of per mail) met ontvangstbevestiging aan de Verantwoordelijke Nationale Toernooien werd gemeld zeven dagen voor de nieuw voorziene datum en behoudens verzet van laatstgenoemde drie dagen voor de nieuw voorziene datum. Alle partijen van een ontmoeting moeten op dezelfde plaats, dag en uur plaatsgrijpen. Enkel in geval van bewezen overmacht kan de Verantwoordelijke Nationale Toernooien anders beslissen.

 25. Capablanca
  Capablanca07-04-2011

  @Jan Van Mechelen.
  Weet u wel goed wat u schrijft?
  “De fiets is een uitvinding van de duivel”.
  Hoe durft u, gewoon schandalig.
  Als u een beetje gezond wil leven, maakt u toch gebruik van de fiets.
  Vele dokters raden mensen met gezondheidsproblemen aan om te wandelen of te fietsen, en zeker de wagen te laten staan.
  Bent u misschien een die de wagen neemt om tien meter verder bij de bakker een brood te gaan halen?

 26. bonnero
  bonnero07-04-2011

  @Capablanca
  Ik denk dat Jan zijn opmerking ironisch bedoeld was…
  @iedereen
  Ivm een IC ronde op de dag van de RVV: al eens op verplaatsing moeten spelen in Geraardsbergen, Oudenaarde of Zottegem de dag van de RVV? Je kunt beter je fiets meenemen op je bagagerek om de laatste 5 km. af te leggen!

 27. Twootarrr
  Twootarrr07-04-2011

  @ Capablanca: Don’t feed the trolls, please…

 28. jan van mechelen
  jan van mechelen07-04-2011

  @Capablanca:
  Hoe komt U aan het bespottelijke idee dat fietsen goed is voor de gezondheid?
  De weinige keren dat ik van dit vermaledijde vervoersmiddel gebruik heb gemaakt waren helse rugpijnen, tintelende handen en potentieproblemen mijn deel! En dan heb ik het nog niet over de geinhaleerde uitlaatgassen en het fijn stof dat zijn weg heeft gevonden naar mijn arme longen. Nee, nee, zelfs als ik mijn grasmaaier uit mijn tuinhuisje haal gebruik ik de auto!

 29. RM
  RM07-04-2011

  Dan zou ik durven opperen dat uw problematische potentie wel eens eerder met een gebrek aan beweging te maken zou kunnen hebben dan met een eenmalig kortstondig fietsgebruik. Ik ken uw zadel natuurlijk niet…

 30. jan van mechelen
  jan van mechelen08-04-2011

  @ RM
  Lol! Ik ben natuurlijk doodsbang voor een overdosis lichaamsbeweging, maar toch …
  Waarom sterven wielrenners zo vroeg? Men zal mij voor de voeten werpen dat dat aan de doping ligt, maar ik geloof hen niet! Urenlang op een een fiets zitten terwijl men niets te doen heeft, blootgesteld aan ernstige folteringen zoals een berg oprijden, dit kan niemand goed doen.

 31. Oscar
  Oscar09-04-2011

  Je moet het positief bekijken. Na de bergop is er de bergaf of omgekeerd. Men gaat uiteraard veel gemakkelijker bergaf.

 32. StefanT
  StefanT14-04-2011

  De spelersperikelen zijn spijtig genoeg ons deel. Je zou uw ploegen kunnen opbouwen rondom basisspelers, mensen die halftijds schaken, de bank op ! Maar zo eenvoudig is het allemaal niet. Zet je ze op als reserve, en bel je laattijdig, dan zijn de andere plannen dikwijls al gemaakt, en op den duur is de al niet meer 100% gemotiveerde schaker , beetje bij beetje
  zijn frequentie aan het afbouwen en stel je u de vraag hoelang hij nog aan de club verbonden blijft. Maar goede redenen zijn goede redenen, toch denk ik dat het beter is iemand die graag schaakt te laten schaken en daarvoor als eens flink aan de boom te schudden en eventueel als het moet een forfaitsteek te laten vallen. Zijn er meerdere ontbrekende spelers, dan zou ik de FF spreiden over de ploegen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.