Eddy Van Beers vijfde in Europa

Van BeersOp het Europees Kampioenschap in het oplossen van schaakproblemen, dat het afgelopen weekeinde in het Poolse Lowicz (bij Warschau) werd gehouden, is oplos-GM Eddy van Beers als vijfde geëindigd. Ondanks het feit dat het resultaat iets minder was dan vorig jaar, toen hij EK-brons pakte, is dat opnieuw de bevestiging dat Van Beers bij de besten van Europa en van de wereld hoort. Op het WK op Kreta in oktober werd hij al vijfde.

Een verslag van de Nederlandse oplosGM Dolf Wissman…

Van Beers is top, maar mist medaille

Aan het evenement in Polen deden 75 oplossers uit 20 landen mee. Door het oplossen van composities uit zes soorten (tweezetten, driezetten, studies, zelfmats, meerzetten en helpmats) gaat het er op dit soort toernooien om binnen een bepaalde tijdslimiet zo veel mogelijk punten te scoren, waarbij een snelle tijd bij een gelijk aantal punten de doorslag geeft.

Marcel van Herck en Andy Ooms hadden duidelijk een mindere vorm dan op het WK, waardoor België in het landenklassement geen potten breken kon en als twaalfde eindigde.

Het zijn tegenwoordig in een oploswedstrijd nooit meer dan een paar namen die boven die van Eddy van Beers in de eindrangschikking staan, maar wel vaak dezelfde. Het mondiale toptrio Piotr Murdzia (POL), Georgy Evseev (RUS) en John Nunn (GBR) laat doorgaans weinig ruimte. De Brit verdedigde in Polen zijn titel niet, maar de Pool en Rus pakten hun zoveelste medailles mee, met toch weer Murdzia die ook de titel greep.

In de voorwedstrijd, het zogenaamde ‘Open’, was Eddy trouwens heel dicht bij de overwinning. Met een vierde plek kon hij achteraf samen met de Brit Jonathan Mestel (een dubbel-GM), die derde werd, balen om het maken van een schrijffout die hun de overwinning koste. De Nederlander Hans Uitenbroek uit Vlaardingen maakte die schrijffout ook, maar scoorde desondanks met zijn negende plek een IM-norm. Ook het Open ging overigens naar Murdzia.

Het WK oplossen is in augustus en wordt dit jaar in het Italiaanse Jesi gehouden. Toernooisite EK met gedetailleerde uitslagen: http://www.ecsc2011.eu/

 1. Tim
  Tim12-04-2011

  Wat voor een schrijffout wordt bedoeld? Ik kan me niet voorstellen dat ze de gewone notatie niet onder de knie hebben 🙂

 2. Marcel
  Marcel13-04-2011

  @Tim

  Txa2 ipv Taxa2 in het eerste probleem

  meer dan de helft van de deelnemers had het ook fout

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.