De gokchinees: Het Belgisch Jeugdkampioenschap

De SchampheleireMet een blik op oneindig tuurde de gokchinees het afgelopen jaar naar grote televisieschermen in groezelige, ondergrondse cafés. Na een periode uit de verlieslatende schaakwereld te zijn gestapt, had hij zich opnieuw op het Belgische voetbal gestort. Maar zijn traditionele winstplan kreeg een flinke knauw toen hij met verbijstering ontdekte dat er na de maand maart voor de derde en de vierde keer wedstrijden tussen de topteams werden gespeeld en dat zijn favoriete club, Charleroi, begin april al in een schijnbaar uitzichtloze positie beland was.

Tijd om zijn vriend-voorzitter Abbas Bayat te contacteren. “Chinees,” zei die, “ga terug naar de schaakwereld. Dit jaar kan je niet verliezen. C’est impossible.” …

Eén topfavoriet

De interesse van de ietwat sinistere voorzitter van de voetbalclub van Charleroi voor de schaakwereld werd gewekt toen hij de mogelijke deelnemerslijst van het Belgisch Jeugdkampioenschap bestudeerde. Glen De Schampheleire, Tanguy Ringoir, Stef Soors, Maarten Larmuseau, Nils Nijs. Dit kon wel eens een razend interessant toernooi worden en dat is voor alle maffioos getinte figuren vanzelfsprekend een slechte zaak.

“Als ik één van die figuren overhoud, kan mijn vriend de gokchinees miljoenen verdienen, na het debacle dat hij heeft meegemaakt met mijn voetbalclub”, redeneerde Bayat. De daaropvolgende weken verschenen Ringoir, Soors, Larmuseau en Nijs plots op de loonlijst van de Zebra’s. Alle vier werd een bloeiende trainerscarrière beloofd, die na amper één nederlaag eindigde in een onverwacht, vernederend ontslag na een furieuze scheldpartij in de kleedkamer, voor het zicht van alle pionnen die onze jonge schakers op het veld hadden gezet.

De speelzaal staat klaar.

De psychologische schade en de vertrouwensbreuk in de stukken was voor onze topschakers zo groot dat enkel Glen De Schampheleire overbleef en dat onze Chinees een kolfje naar zijn hand had in het voorspellen én beïnvloeden van de resultaten van het BJK dit jaar. De Schampheleire moet en zal natuurlijk zijn eerste elitetitel winnen, maar op enkele onverwachte momenten laat hij van zijn pluimen en rinkelt de kassa voor iedere Chinees die in Peking – tien meter onder de grond, gehuld in een vuil onderlijfje en afgeleefde jeansbroek – zijn geld inzet op het Belgische jeugdschaak.

Behalve de evidente eerste plaats zullen de gokkers vooral hun hartje ophalen aan de strijd om de andere ereplaatsen. De negen concurrenten van De Schampheleire hebben allen onder de 2200 elo, wat aan de lage kant is voor een elitereeks, maar zijn tegelijkertijd wel erg aan elkaar gewaagd. En daar kan de Chinees weinig zekerheden inbouwen. Daarom onze goede raad!

Om de cardiale toestand van de Chinese gokkers niet te zwaar te belasten, wordt aangeraden simpelweg géén geld in te zetten op David Roos. Hij zal partijen winnen, maar als je het verloop van die partijen grafisch voorstelt als een economisch verschijnsel, is de crisis van enkele jaren geleden slechts een voorproefje van wat ons nog te wachten staat. Het gaat hier niet zozeer over het geld, maar wel over uw gezondheid!

Evenzeer onvoorspelbaar en daarom vooral voer voor de meerwaardezoeker, is Jimmy Lafosse. Ook hij zal partijen winnen, maar voor de top drie zal hij te onregelmatig zijn. Voor wie goed geld wilt verdienen en een risicootje meer of minder niet schuwt, is dit een plausibele investering, maar volgens ons zal hij geen spreekwoordelijke potten breken.

Wouter Ghyselen zou wel eens kunnen meespelen voor de topplaatsen.

Neen, voor de top drie gaan we inzetten op wankele degelijkheid: Wouter Ghyselen is de man. Ondanks een soms riskant openingsrepertoire speelt de derde Zottegemnaar in de reeks degelijk en taai schaak, wat hem in jeugdkampioenschappen als deze een plaats in de schaduw van de ongenaakbare De Schampheleire zal opleveren. De andere podiumplaats gaat naar de herboren Herman Jean (door zijn medespelers op zijn Engels uuitgesproken, Hermen Dzjien). Zijn mislukte BJK van vorig jaar zal hem stimuleren zijn ijzersterke prestatie van twee jaar geleden te herhalen en andere kandidaten, zoals de opkomende Beukema en de scherpe Van Cappellen, van de trapjes te houden.

De andere spelers geven we het voordeel van de twijfel, maar zullen vooral elkaar de duivel aandoen, terwijl de lepe politieke wetenschapper in spe uit Zottegem de punten aan elkaar rijgt. Vanaf zondag live op deze website. Dit jaar verzorgt Schaakfabriek voor het eerst ooit livecommentaar ter plaatse: het BJK 2011!

 1. Adrian
  Adrian15-04-2011

  Glen for champion! 🙂

  Leuk ook om te zien dat er drie spelers (waaronder mijn broer) vanuit Zottegem meespelen in de elite reeks dit jaar.

  Succes aan allen!

 2. David Roos
  David Roos15-04-2011

  Aaahhhhh, die gokchinees! We hebben hem gemist, maar daar is hij dan! Volledig zoals we hem verwachten! Geen al te gevaarlijke gokjes en tussen door de underdogs wat (cardiale) aandacht geven.

 3. Franck Steenbekkers
  Franck Steenbekkers15-04-2011

  Natuurlijk als Ollander ga ik voor de Ollander Stefan Beukema.
  Mocht hij het niet worden ga ik als Ollander voor de held van Peer Stef Soors

 4. David Roos
  David Roos15-04-2011

  Euhhhh Franck…

  Stef doet niet mee …

 5. Yen
  Yen15-04-2011

  Waarom doen al die sterkere jeugdspelers eigenlijk niet mee aan het BK? Bang om hun kostbare elopuntjes te verliezen of zijn de geldprijzen niet hoog genoeg?

 6. David Roos
  David Roos15-04-2011

  Sommige spelers vinden het competitie vervalsing, doordat je de sterkste uit een reeks pakt en dus de reeks niet representatief maakt. Andere spelers hebben geen tijd en goestig. Dan heb je er inderdaad die bang zijn voor het getalletje naast hun naam te zien dalen. Al een geluk is hun geboortejaar nog constant, anders zouden die mensen pas afzien 😉

 7. Theo
  Theo15-04-2011

  Live commentaar. Leuk!
  Door wie?

 8. Wouter G
  Wouter G15-04-2011

  Roel Hamblok himself, naar het schijnt!

 9. David Roos
  David Roos15-04-2011

  Maar ook Arno Bomans, Steven Geirnaert en andere gevestigde waarden in belgie 😉

 10. Twootarrr
  Twootarrr16-04-2011

  Is de livecommentaar er enkel voor de eliteborden? of zullen belangrijke partijen van andere reeksen ook verslagen worden?

 11. Koos
  Koos16-04-2011

  Belangrijke partijen?

 12. Jan Lagrain
  Jan Lagrain16-04-2011

  Ik heb me wel wat ongelukkig uitgedrukt: de livecommentaar is ter plaatse. Ik weet niet of de infrastructuur me toelaat dit ook op internet uit te zenden. Als het kan, doe ik het zeker, maar dat weet ik nog niet. De analyses zullen na de rondes wel online verschijnen.

  De commentatoren zijn Tom Piceu, Roel Hamblok, Steven Geirnaert, Arno Bomans en Nils Nijs (als die terug is uit het buitenland).

 13. Twootarrr
  Twootarrr16-04-2011

  @ Koos, Belangrijke partijen die er toe doen in de andere reeksen he, daar zal de strijd voor de titel waarschijnlijk spannender zijn dan bij de elitereeks, hoewel het niveau natuurlijk wel lager zal liggen dan bij de elite…

 14. stefant
  stefant16-04-2011

  Als ik die foto van de speelzaal zie die klaar staat, heb ik zin om met mijn spruiten van 6 & 7 te komen kijken. Net geen 300 deelnemers, en het decor staat er.
  De afwezigen hebben ongelijk want dit is het schaakmekka voor de jeugd, en hier wordt er voor de tickets gespeeld voor de internationale evenementen. Moest ik -20 zijn, ‘k zou het voor geen geld van de wereld willen missen !

 15. pierke
  pierke17-04-2011

  “Stem nu” ! Hoe ???

 16. Pé Cee
  Pé Cee17-04-2011

  “Stem nu” werkt niet !

 17. Bas Noorman
  Bas Noorman17-04-2011

  Inderdaad, dat kan maar een ding betekenen:
  Glen heeft op zichzelf gestemd en vervolgens de boel gesaboteerd 😀

 18. Theo
  Theo17-04-2011

  Ja, ik kan ook niet stemmen… maar dat geeft niet. De winnaar is reeds aangeduid! 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.