Sterke Lafosse doet Beukema de das om

LafosseOndanks een hectische voorbereiding met als voornaamste probleem een onverwachte internetpanne, is het Belgisch Jeugdkampioenschap van start gegaan met spektakel van de bovenste plank.

Topfavoriet Glen De Schampheleire had heel wat moeite met Martijn Maddens, terwijl Jimmy Lafosse in een bijzonder scherpe partij outsider Stefan Beukema klein kreeg. Toch was het vooral de outfit van Lafosse die de aandacht opeiste. Een eerste verslag, helaas nog zonder foto’s (die krijgen we voorlopig niet geupdate)…

De Schampheleire neemt eerste horde

Al jaren investeert het BJK onder impuls van Jeugdschaak.be in bereikbaarheid en snelle internetservice. Liveborden, uitslagen die als een lichtflits op het net verschijnen en daaropvolgende paringen die de spelers in staat stellen om zich grondig voor te bereiden op hun partijen. Dit jaar had de organisatie kosten noch moeite gespaard en waren er zomaar even 50 (!!) liveborden voorzien. De grote internetpanne die het hotel teistert, is dan ook een flinke streep door de schakende rekening. De problemen, die bij provider Belgacom liggen, worden in de loop van maandag opgelost, maar kunnen dus zeker nog even aanslepen. Geen liveborden dus voor dinsdag! Schaakfabriek.be probeert intussen zo goed mogelijk gebruik te maken van een 3G-verbinding om toch tenminste verslagen online te krijgen.

De spelers van de elitegroep lieten het niet aan hun hart komen. Voor de meesten onder hen is de editie van 2011 een vuurdoop. Herman, Maddens, Roos, Ghyselen, Beukema, Van Cappellen en Barbier speelden nooit eerder in de elitereeks. Enkel De Schampheleire en Lafosse hebben al ervaring in wat de crême de la crême van het Belgische jeugdschaak zou moeten zijn. En toeval of niet: net die twee spelers scoorden vandaag.

MaddensVoor De Schampheleire is het toernooi enkel geslaagd als hij het wint en die druk kan soms verlammend werken. Zijn opener vandaag tegen Maddens was in dat opzicht geen cadeautje. “Maddens is heel snel veel beter geworden”, analyseerde commentator Tom Piceu de Roeselaarse schaker. “Vooral tactisch vind ik hem vrij sterk. Glen zal moeten opletten.” Die waarschuwing leek na de openingsfase niet echt van toepassing te zijn. De Schampheleire speelde vlot een deftig voordeel bij elkaar en leek op weg naar een makkelijke zege. Tot de Zottegemnaar de pedalen verloor en plots serieus moest knokken voor zijn voordeel. Gelukkig voor hem leverde een trucje een pion op en meteen ook de partij. 1-0.

Stefan Beukema werd op voorhand getipt als een van de bedreigingen van De Schampheleire. De jonge Nederlandse schaakbelg heeft immers een sabbatjaar genomen op school en heeft zich een volledig jaar op het schaken kunnen toeleggen. Het gevolg is dat zijn niveau er zienderogen op vooruitgaat. Met Jimmy Lafosse kreeg Beukema echter een tegenstander die moeilijk in te schatten is. “Jimmy Lafosse is vooral erg solide”, aldus opnieuw Piceu. “Hij is geen theoreticus, maar hij speelt zelden slechte zetten en dat is zijn voornaamste kracht. Het wordt interessant om te zien hoe het enigszins chaotische vechtschaak van Stefan Beukema hierop zal reageren.”

Piceu’s woorden waren bijna profetisch. Van voorbereiding was er bij Lafosse geen sprake en 1.f4 had hij al totaal niet zien aankomen. “Ik kom hier gewoon om me te amuseren. Ik bereid met niet voor en ik wist zelfs niet dat f4 tot zijn repertoire behoorde”, legde Lafosse uit. De jonge Waal viel op met een kraaknet kostuum én een al even helder middenspel. Zoals Piceu al aangaf, deed Lafosse enkel gezonde zetten en hoewel hij enkele kansen miste, bleef zijn stelling aangenaam. Het gebrek aan coördinatie bij Beukema speelde hem parten en uiteindelijk zag hij zich genoodzaakt een kwaliteit te offeren. Zonder veel compensatie en de 0-1 stond iets later op het bord. Een sterke start van Lafosse!

De andere partijen eindigden op relatief brave remises. Het meest opmerkelijke resultaat kwam waarschijnlijk uit de -16-reeks, waar titelverdediger en topseed Pieter Saligo van geluk mocht spreken dat hij weg kwam met remise tegen de sterke Sander Larsen.

De uitslagen bij de elite:
De Schampheleire-Maddens 1-0
Roos-Ghyselen 1/2
Beukema-Lafosse 0-1
Herman-Mastalerz 1/2
Van Cappellen-Barbier 1/2

 1. Pé Cee
  Pé Cee17-04-2011

  Verleden jaar was het ook van al dat…

 2. StefanT
  StefanT17-04-2011

  Problemen zijn er om opgelost te worden, als het niet meer is dan de router/modem te resetten no worries maar als de lijn uitgevallen is of de ISP wegens teveel connecties het boeltje geblokkeerd heeft tja dan is het wachten tot de werkweek en de respons daarop. Aan ICT’ers onder het schaakvolk geen gebrek denk ik (in zoverre dat het Hotelcomplex pottenkijkers toelaat wat in regel wel niet zal mogen). Als de externe voorzieningen het niet doen, tja dan is het wachten op een vertegenwoordiger/technieker van de internetprovider. Daar treft niemand schuld dan de provider zelf natuurlijk !

 3. Oscar
  Oscar17-04-2011

  Ik kan ook niet stemmen voor de toekomstige winnaar. Ben ik alleen in dat geval ?

 4. stefant
  stefant17-04-2011

  Go Jimmy Go ! Zelf ooit eens tegen hem gespeeld en inderdaad speelt hij logische positionele zetten en daarna duwt hij eens op de trappers en oeps…. Zijn costuumoutfit was inderdaad een verrassing, in schril contrast met de vakantieoutfits alom. Van mij mag de sympathieke Waal winnen, altijd even vriendelijk. Voor de Schampheleire was het inderdaad zwoegen geblazen net zoals Rein Verstraeten bij de -16. Achteraan nog een leuke partij gezien tussen Gyselinck Thibault & Dubbeldam Lydia bij de -12 (Club Brugge tegen AA Gent), het hoeven niet altijd de topspelers te zijn, die voor suspens (zouden moeten) zorgen.

 5. Gert
  Gert17-04-2011

  @Oscar: Ik slaag er ook niet in te stemmen (17/4) op een eindwinnaar.

 6. Oscar
  Oscar17-04-2011

  @Gert. Bedankt voor het antwoord. Zien we elkaar op het C- en D-Toernooi ?

  Had Jimmy Lafosse een das om ? ☺

 7. Reinald
  Reinald18-04-2011

  Gooooo Jonas! Doet da goed ginder!

 8. Carine De Schampheleire
  Carine De Schampheleire18-04-2011

  Doe zo voort! We duimen hier!!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.