Vlaams Kampioenschap in het teken van Belgische elite

Van der Stricht Vandaag is in Gent het Vlaams Kampioenschap van start gegaan, met drie grote favorieten: Geert Van der Stricht, Stefan Docx en Thibaut Vandenbussche. En hoewel de Vlaamse titel ontegensprekelijk een eer is om na te jagen, is vooral de te verdienen plek in het Belgisch elitekampioenschap het hoofddoel van de drie toppers.

Al in de eerste ronde kreeg een van die drie, Stefan Docx, af te rekenen met problemen. Met wit beet de Antwerpenaar zijn tanden stuk op Marc Lacrosse, die voor de stunt van de dag zorgde door de partij zelfs te winnen. Na de eerste speeldag zijn er drie leiders…

Lacrosse verrast op dag 1

Prachtig weer, extra treinen richting kust, examens voor de jeugd: de organisatie van het Vlaams Kampioenschap in Gent had weinig geluk met de omstandigheden, die dit jaar eerder deelnemers leek weg te jagen dan te lokken. “De kalender zit vol en het toernooi wordt nu al zes jaar georganiseerd tijdens het hemelvaartweekend. Daar iets aan veranderen is alles behalve eenvoudig”, analyseert organisator Stefaan De Visscher. “Uiteindelijk zijn we dus nog vrij tevreden met een zestigtal spelers.”

Nog moeilijker was de samenstelling van de gesloten elitegroep, die maar liefst achttien spelers moet tellen. Deze regel is er om iedere liga de kans te geven om voldoende spelers af te vaardigen. Paradoxaal genoeg blijkt dit in praktijk enigszins anders uit te draaien. De Liga Limburg heeft dit jaar bijvoorbeeld geen enkele speler gevonden die de provincie wil vertegenwoordigen. Voor Vlaams-Brabant speelt enkel Arno Bomans. Daarbovenop kwam Lennart De Bock (voor Oost-Vlaanderen) te laat. Scheidsrechter Marc Vanson kon zich daardoor op slechts tien namen baseren voor de elitereeks, waardoor hij vanmorgen nog enkele spelers van de open reeks naar de gesloten reeks promoveerde: Wouter Gryson, Pieter Steen, Marc Lacrosse, Frederic Verduyn, Dennis Van Vliet, Thierry Ackaert, Robert Schuermans en Geert Van der Stricht zijn zo nieuw aan de lijst toegevoegd.

Stefan Docx verloor verrassend van Marc Lacrosse

Met die laatste wordt de favorietenrol gevoelig uitgebreid. Stefan Docx en Thibaut Vandenbussche stonden al met stip genoteerd bij de – voor ons schakers denkbeeldige – bookmakers. Met Van der Stricht hebben zij een te duchten concurrent voor de titel én voor een plaats in het Belgisch elitekampioenschap. Zowel Docx als Van der Stricht gaven openlijk toe dat de te verdienen plaats in een van de sterkste BK’s ooit hun hoofddoel is. “Drie grootmeesters, Bart Michiels, Mher Hovhanisian. Dat is een mooi deelnemersveld”, motiveerde Docx zijn streven naar de Vlaamse titel.

Voor Stefan Docx was de eerste ronde dan ook een tegenvaller van formaat. Met wit speelde hij een gevaarlijk positioneel pionoffer, dat door Marc Lacrosse vrij koel werd onthaald. Uiteindelijk liep er vanalles mis voor de witzijde en de eerste stunt van het toernooi was meteen een feit. 0-1. Van der Stricht en Vandenbussche haalden hun punt wél binnen, in twee dolle tactische partijen. De andere verrassing (op elo dan toch) kwam er van Robert Schuermans, die Gorik Cools versloeg.

Het tactische avontuur van Van der Stricht en Vandenbussche herhaalde zich nog eens in de tweede ronde. Vooral Vandenbussche-Schuermans was een opmerkelijk duel, waarbij die laatste zijn hand toch wat overspeelde. Een toren ging van het bord en die zag hij niet meer terug. Vdb zonder veel problemen op 2/2. Hetzelfde geldt voor VdS, die met wit anticipeerde op een aanval van Penson en een stuk won. Het volle punt volgde al snel. Ook in de andere partijen werd er geknokt en gezwoegd. Het meest opvallende resultaat was de tweede zege op rij voor Lacrosse, nu tegen Wouter Gryson. Lacrosse is mee met de leiders: 2/2. Daarnaast was de pittoreske eindfase tussen Bomans en Goormachtigh evenzeer de moeite om te bekijken. Wit aan zet maakt remise.

Wit aan zet

Ronde 1:
Van Vliet-Bomans 1/2
Verduyn-Van der Stricht 0-1
Roos-Vandenbussche 0-1
Schuermans-Cools 1-0
Goormachtigh-Ackaert 1/2
Penson-Feys 1-0
Docx-Lacrosse 0-1
Gryson-d’Hooghe 1-0
Rooze-Steen 1/2

Ronde 2:
Van der Stricht-Penson 1-0
Vandenbussche-Schuermans 1-0
Lacrosse-Gryson 1-0
Ackaert-Rooze 0-1
Bomans-Goormachtigh 1/2
Roos-Docx 0-1
Steen-Van Vliet 1-0
Cools-Feys 1-0
d’Hooghe-Verduyn 0-1

Alle uitslagen en de stand verschijnen in de loop van de avond op de website van KGSRL.

 1. Valery
  Valery02-06-2011

  De meest opmerkelijke partij vind ik zelf
  Ackaert-Rooze dat moet wel de escape van het toernooi zijn. Ik ben een fan van Jan maar toen de evaluatie na 33…Pxe5 naar +13 voor wit ging in meerdere varianten heb ik het niet meer gevolgd want er was ook geen tijdnood. Dat zijn dus al twee zeer bewogen ronden!

 2. Alain
  Alain03-06-2011

  idd Valery en met mijn zet Tg1 idee 🙂 wit heeft minstens 5 keer de winst gemist maar ook zwart kon toeslaan met Pxe4 ipv Ph5 aan het bord is net natuurlijk altijd iets anders.

 3. Peter
  Peter03-06-2011

  Ik ben het eens met Valery. Dat was echt een ontsnapping.

  Nuja, Jan schrijft hier ook “het meest opmerkelijke resultaat”, niet “partij” :-).

  Maar toch: iedereen naspelen!

 4. Niels G.
  Niels G.06-06-2011

  Mooi verslagje!
  Oplossing volgens mij:
  Tf6+, gevolgd door pat? Zelfs als de zwarte koning de pion gaat dekken, sla je de pion, slaat de zwarte koning nu de toren is het opnieuw pat…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.