Van Bazna tot Khaddafi

KhaddafiNa een periode van relatieve luwte is het internationale schaaktheater opnieuw op de planken gaan staan. Het hoogtepunt is het ijzersterke toptoernooi in Bazna (Roemenië), waar Magnus Carlsen de concurrentie aangaat met Nakamura, Ivanchuk, Radjabov, Karjakin en thuisspeler Nisipeanu. In de eerste ronde tikte de Noor alvast Nakamura van het bord. Een inleiding op een boeiend toernooi!

In het Zweedse Malmo spelen Shirov en Giri, in het Nederlands Limburgse Maastricht een pak Belgen (met Pascal Vandevoort in een hoofdrol) en Nederlanders en in het Libische Tripoli spelen Illyumzhinov en kolonel Khaddafi. Que? …

Khaddafi achter de schaakstukken

Vorig jaar nog werd Kirsan Illyumzhinov verkozen tot een van de gekste leiders ter wereld. Zijn ontmoetingen met buitenaards leven en zijn megalomane religieuze gebouwen in de Kalmykische hoofdstad Elista hebben hem echter niet belet om niemand minder dan Anatoly Karpov te verslaan in de verkiezingen om leider van de wereldschaakbond te blijven. Dat leidde tot hevige discussies in de schaakwereld (kwatongen beschuldigen hem van corruptie).

Vandaag kwam onze trotse FIDE-voorman opnieuw in het nieuws. En hoe!? De Kalmykiër bracht doodleuk een bezoekje aan niemand minder dan … Moammar Khaddafi. De dictator van Libië, die misschien een nog veel ergere reputatie heeft dan Illyumzhinov zelf, is internationaal gezocht wild, hij blijkt gewoon in een van de regeringsgebouwen in Tripoli zelf te zitten en had daar alle tijd om een schaakpartijtje met zijn collega te spelen. Wie weet hebben beide heren wel een lucratieve sponsordeal voor de volgende WK-match besproken…

Magnus Carlsen is de grote favoriet in Bazna

Over naar het echte schaak dan. In Bazna, Roemenië, ontmoet een deel van de crême de la crême van onze wereldschaaktop elkaar. Magnus Carlsen is de hoofdvogel van het evenement. Na enkele maanden rust en bezinning is de Noor opnieuw helemaal klaar voor toernooischaak. In zijn eerste ronde klopte hij al meteen Hikaru Nakamura, een van de grote concurrenten van Carlsen in het toernooi. Een knappe prestatie, maar ook Ivanchuk speelde een puike partij en knalde Teimour Radjabov van het bord. Karjakin en Nisipeanu deelden de punten. In de tweede ronde herpakte Nakamura zich, terwijl de andere partijen op remise eindigden. Het belooft in ieder geval een boeiend toernooi te worden.

In Zweden is er het jaarlijke Sigeman-toernooi, met dit jaar Shirov en Giri als blikvangers. Die laatste staat na vier rondes aan kop, samen met lokale held Hans Tikkanen. En in Oekraïne speelt, op Ivanchuk na, de hele landelijke top om de nationale titel. Onder de deelnemers: Ponomariov, Eljanov, Volokitin, Efimenko, Miroshnichenko, Moiseenko etc.

Om af te sluiten verwijzen we u graag door naar het Limburgse Open in Maastricht, een open toernooi waar bijzonder veel landgenoten aan deelnemen. De leiding is na vijf rondes in handen van een negental, waaronder favoriet Fedoruchuk, maar ook onze landgenoot Pascal Vandevoort! Zeker de moeite om te volgen!

De links naar desbetreffende toernooien vind je rechts in zijbalk onder “actueel”.

  1. brabo
    brabo13-06-2011

    Wat een ongelooflijk cadeau dat Sonneveld gaf vorige ronde aan Vandevoort! Dat soort kortsluitingen, zie je toch heel zelden op dat niveau.

  2. David Roos
    David Roos13-06-2011

    En Ja!Het schaken kwam weer in het nieuws. Helaas niet echt met de beste reputatiebouwer 🙂

  3. David Roos
    David Roos13-06-2011

    Al een geluk hebben we Robert Schuermans nog!!
    http://www.radio1.be/programmas/interne-keuken/wonderbaarlijke-leben-van-bobby-fischer

  4. Karl
    Karl13-06-2011

    Ilyumzhinov is sinds vorig jaar officieel geen staatshoofd meer van Kalmykië. (Zie onder andere dit bericht van de FIDE. http://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/4787-the-president-of-the-russian-federation-proposed-alexey-orlov-to-the-position-of-the-head-of-the-republic-of-kalmykia.html). Zijn opvolger is een zekere Alexei Orlov, die blijkbaar ook connecties heeft met de schaakwereld. Volgens Ilyumzhinov zelf wilde hij zich voltijds gaan bezighouden met zijn (knotsgekke) FIDE-activiteiten, maar waarnemers vermoeden dat hij uit de gratie gevallen is van het centrale gezag in Moskou (zie dit artikel op chessbase http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6659). Het is wel mogelijk dat hij achter de schermen nog een deel van de macht in handen heeft in Kalmykië (Khaddafi is volgens zichzelf overigens ook geen officieel staatshoofd).

  5. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto14-06-2011

    Wat een waardeloos klein schaakbordje !

  6. Peter
    Peter14-06-2011

    Het is oorlog, he, Emanuel…

  7. Valery
    Valery14-06-2011

    Inderdaad David, maar Robert blijft natuurlijk een beetje gekweld vanwege zijn
    overwinning als outsider in een geboycot Belgisch kampioenschap (dubbelrondig opgelost) met slechts 7/12. In de huidige tijd zijn de jongeren zeker wat meer gewoon 🙂

  8. brabo
    brabo14-06-2011

    @Valery
    Robert een beetje gekweld? Dat heb ik hem nog nooit horen zeggen en ondertussen is hij wel al 14 jaren mijn fantastische teamkapitein.
    Trouwens waarom zou hij gekweld moeten zijn? Als spelers niet meespelen dan is dat hun probleem en niet Roberts. In elk kampioenschap zijn er topspelers die niet meespelen. Ook dit kampioenschap doen enkele grote kanshebbers op de titel niet mee. Het is altijd zo geweest en het zal wellicht altijd zo blijven. Ook de score vind ik totaal irrelevant. Of je nu een kampioenschap wint met een neuslengte of een straat voorsprong, winnen is winnen. Tenslotte of je de titel gehaald hebt in de vorige eeuw of een paar jaar terug, maakt voor mij geen enkel verschil want het gaan over een momentsopname. Ik zie niet in waarom een bepaald moment meer belang heeft dan een ander moment.

  9. David Roos
    David Roos14-06-2011

    Robert, is dat de enigste nationale meester momenteel nog? of zijn er nog enkelingen die deze titel hebben verdiend? Deze wordt alleszins niet meer gegeven heb ik willen merken 🙂

  10. brabo
    brabo14-06-2011

    @David:
    Robert was de laatste Belg die de titel nationaal meester verkreeg. Zie: http://users.skynet.be/a.okelly/NationaleMeesters.htm
    De meeste spelers van de lijst hebben de titel ondertussen geruild voor een fide titel (FM, IM of zelfs GM).

  11. Valery
    Valery14-06-2011

    @ Brabo, het artikel in GvA lijkt me toch een schreeuw om erkenning maar misschien is het gewoon het inluiden van een kentering na een mindere periode. Een kei zoals Jan Rooze kan inspireren!

  12. David Roos
    David Roos14-06-2011

    Marck Bonne, die op dit moment een worp aan het doen is voor voorzitterschap in de Jean Jaures, is ook NM?! 🙂

    Als ik mij dus niet vergis, heeft Belgie dus nog 3 ras echte NM’s!

    Dit elite groepje : Marck Bonne, Robert Schuermans en Bernard De Bruycker 🙂 Misschien tijd voor een 3-kamp onder de NM’s van belgie 🙂

  13. brabo
    brabo14-06-2011

    @Valery:
    Ik zie niet in waarom dat artikel een schreeuw naar erkenning is. Ik vind het eerder een hulde van de redactie aan een groot persoon (zowel aan het bord als er naast). Robert geeft kort en heel bescheiden een overzicht van zijn mooiste prestaties waarbij de Belgische titel uiteraard vermeld moet worden.
    Meer moet je achter het artikel niet zoeken.

    Robert heeft bovendien geen nood aan inspiratiebronnen. Hij is gek op het spelletje zoals hij zelf zegt in het interview. Elo is al lang van onderschikt belang t.o.v. het spelplezier. Hij is 1 van de spelers met het meest aantal gespeelde officiele partijen in Belgie en het ziet er naar uit met de loodzware planning voor komende maanden dat hij het aantal nog serieus zal aandikken. Als elo/ sterkte je interesseert dan zal je doseren maar hij speelt te graag om daar mee rekening te willen houden.

  14. Valery
    Valery14-06-2011

    Brabo, ik ben gerust gesteld.

  15. brabo
    brabo14-06-2011

    @David:
    Ik weet niet wie van de NMs nog leeft. Ik denk dat je er nog 1 of 2 mist maar ik kan er geen uitsluitsel over geven daar ik geen persoonlijke contacten heb met de families.

    De FM titel werd gecreeerd in 1978 en heeft langzaam de nood aan NM titels teniet gedaan.

  16. David Roos
    David Roos14-06-2011

    De nood eraan is teniet gedaan, maar toch zullen zij toch de enigste blijven die de (eigenlijk wel vrij prestigieuze) titel zullen bewaren 🙂 Kan er iemand bevestiging geven of Marck, Robert en Bernard nog de enigste NM’s zijn?

  17. David Roos
    David Roos14-06-2011

    Edit:

    Mijn korte research geeft de volgende resultaten:

    Proficiat Marck Bonne, Robert Schuermans en Bernard De Bruycker! Jullie zijn de laatste dragers van deze prestigieuze titel!! 🙂
    Gaan we daar de krant bijhalen of hoe zit dat? 😉

  18. Adrian
    Adrian14-06-2011

    Wanneer had men recht op deze titel? Na het winnen van het Belgisch kampioenschap?

  19. brabo
    brabo15-06-2011

    Ik meen mij te herinneren dat aanvankelijk de titel door de bond werd toegekend bij uitzonderlijke prestaties. Dit is uiteraard een heel subjectief criterium en leidde toen tot heel wat spanningen. Later meen ik mij te herinneren werd de 2300 Belgische elo gebruikt als maatstaaf omdat fideelos nog helemaal niet ingeburgerd waren.
    Om 100% uitsluitsel te krijgen moet je te rade gaan bij de nestors van onze schaakwereld want ik kan weinig tot geen info hierover vinden op het internet.

  20. Ruben
    Ruben15-06-2011

    Roland Beyen is ook nog een echte NM, hoewel hij momenteel bridget ipv schaakt

  21. brabo
    brabo15-06-2011

    Dat bedoelde ik met nog 1 of 2 NMs te missen. Sommige van de NM’s op de lijst spelen al heel lang niet meer en dat betekent niet perse dat ze overleden zijn. De NM titel is voor het leven en behoud je zelfs als niet-schaker.

  22. Karl
    Karl15-06-2011

    Wat zou er gebeuren als de voorzitter van een plaatselijke schaakclub, of van bijvoorbeeld de Belgische schaakbond in volle burgeroorlog zo’n bezoekje aan Khaddafi zou plegen? Er zou terecht een enorm schandaal van komen en die man of vrouw zou onmiddellijk tot ontslag gedwongen worden. Blijkbaar is de gewenning tegenover de corruptie van deze voorzitter van de FIDE al zo ver dat hij dit zowat ongestraft kan doen. Naast het morele aspect is er ook het verlies van potentiële sponsors door de reputatieschade die het schaken door dit soort incidenten lijdt.
    Ik vraag me af of we nog via de lidgelden dit soort onzin moeten blijven ondersteunen. Ik vermoed dat per lid er toch enkele euro’s naar de FIDE zullen doorvloeien.

  23. brabo
    brabo15-06-2011

    Ik kreeg eergisteren de vraag van enkele collega’s hoe ik lid kon zijn van een organisatie waarbij de president van die organisatie, Khaddafi bezocht. Niet alleen genant maar het bracht mij ook in een delicate situatie daar ik zoals iedere werknemer een code of ethics heb getekend en bijgevolg een verkeerd antwoord tot ontslag kon leiden.

  24. David Roos
    David Roos15-06-2011

    Het betekent toch niet omdat onze president van de FIDE wat vreemde escapades maakt, dat wij daarom plots vreemd bekeken moeten worden. Wij zijn ook gewoon maar mensen die graag de stukken verzetten en schaken voor plezier. Leterme zet toch ook altijd vreemde dingen op twitter, waar hij nogal vaak mee in slecht daglicht komt te staan 🙂 Maar worden wij daarom (persoonlijk) aangesproken door onze noorderburen? 🙂 Dat je zo een vraag krijgt, vind ik dus maar bizar hoor. Die hebben daar toch wel eens speciale kijk op het leven hoor 🙂

  25. Peter
    Peter15-06-2011

    Ik weet dat je het zo niet bedoeld, David, maar indirect maak je nu een vergelijking tss Leterme en Khadaffi.

    Natuurlijk moeten wij zelf niet raar bekeken worden (David heeft gelijk), maar het is evenzeer werkelijk totaal ongelooflijk dat die Kirsan daar blijkbaar zelfs geen vragen bij stelt. Meer zelfs, hij verdedigt zich door te zeggen dat het te veel gepolitiseerd is. Hoe kan een bezoek aan Khadaffi in deze periode nu te veel gepolitiseerd zijn?

    Wereldvreemd, die man. Compleet wereldvreemd. En FIDE is dringend toe aan een nieuwe voorman.

  26. brabo
    brabo15-06-2011

    Vele mensen beseffen niet dat ze als werknemer niet alleen verondersteld worden om prestaties neer te zetten tijdens de uren maar ook dat ze zowel tijdens de werkuren als tijdens de vrije uren de belangen van het bedrijf moeten vrijwaren en zelfs verdedigen.

    Als ik als antwoord had gegeven dat ik lid van de fide ben en daar onze president verkozen is geweest door alle leden (onrechtstreeks welliswaar) , alle leden (mijzelf incluis) ook de handelingen van de president ondersteunen dan had dit wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben. Het bedrijf waarvoor ik werk, heeft bepaalde klanten die wel eens hun contract zouden kunnen stopzetten als ze te weten komen dat bepaalde werknemers zulke statements maken (de interpretatie dat de werknemers sympathieen voor Khaddafi hebben is snel gemaakt).

    Fide kan je niet vergelijken met Leterme. Lid van de fide word je op vrijwillige basis door lidgeld te betalen. Leterme is je 1ste minister als je Belg bent en Belg kan je niet worden op vrijwillige basis.

  27. David Roos
    David Roos15-06-2011

    Nu we toch Belgische politiek vergelijkingen leggen : Bart De Wever, heeft die 100% van de stemmen gehaald in de verkiezingen? Neen, Ik veronderstel dus ook wel dat de presidentsverkiezingen bij de FIDE zullen gebeuren op meerderheden (grote meerderheden waarschijnlijk maar toch) en niet op unaniem verkozen te worden… Daarbij heeft niet iedereen gekozen voor onze sympathisant van Khadaffi 🙂

    En Peter, maak ik niet eerder de vergelijking met Illyumzhinov ? Zoniet, heeft mijn vergelijking wel wat gefaald 😀

  28. jean de malines
    jean de malines15-06-2011

    Aan Brabo: Waar werkt U?

    Ik ben Belg op vrijwillige basis! Yes, I can! Niet verder vertellen, Walter!

  29. Tom V
    Tom V16-06-2011

    Beste Brabo,

    daar overschat je toch je eigen impact. Als je luidkeels tijdens een vergadering zou verkondigen dat Khadaffi een toffe kerel is zou dat wellicht niet goed zijn. maar bv de FIFA en zelfs IOC hebben in de recente geschiedenis minder leuke episodes meegemaakt en ik denk dat weinig voetballers er zijn op aangesproken op het werk over die dingen.

  30. brabo
    brabo16-06-2011

    @David Roos:
    Wie heeft onze Belgische delegatie een stem gegeven? Karpov of Illyumzhinov? Ik dacht dat het Illyumzhinov was maar ik kan er naast zitten daar ik er mij afzijdig van hou.

  31. brabo
    brabo16-06-2011

    @ Tom V: Ik heb er op mijn werk al voor veel minder zien ontslagen worden. Je moet als werknemer steeds een totale neutraliteit tonen t.o.v elk politiek, religieus en cultureel aspect. Iedereen trouwens op mijn werk heeft een charter moeten ondertekenen waarin hij akkoord gaat deze persoonlijke neutraliteit steeds overal en altijd na te streven. Dit is ook noodzakelijk als je werkt in een multinational en in contact komt met mensen van allerlei politieke, religieuze en culturele achtergronden.

    Nu ik geef toe dat mijn lidmaatschap bij een schaakvereniging nooit een reden zal zijn voor ontslag maar wel als ik zo dom zou zijn om de acties van onze president Illyumzhinov te verdedigen in het openbaar.

    In Amerika en Nederland ken ik trouwens enkele spelers die onmiddellijk hun lidmaatschap hebben stopgezet om zich volledig te kunnen distancieren van Khadaffi. De reactie van onze Belgische bond is hiermee in vergelijking bijzonder slap en misschien zelfs onethisch.

  32. David Roos
    David Roos16-06-2011

    En hebben wij daar enige inspraak op gehad? Hebben wij een stem formuliertje gekregen en dus allemaal naar de KBSB-stemkotjes gegaan? Neen, dat zijn gewoon dingen die door de grote jongens worden gekozen 🙂 Je moet jezelf niet zo betrokken voelen omdat Illyumzhinov vreemde dingen doet 😀

    @ Tom : * like!* 🙂

  33. brabo
    brabo16-06-2011

    @David:
    Ik vind het gewoon erg vervelend wanneer mijn collega’s, mijn managers of mijn klanten vragen beginnen te stellen over mijn standpunt t.o.v. Khaddafi enkel omdat ze weten dat ik competitieschaak. Uiteraard voel ik geen enkele betrokkenheid maar je wordt er ongewild wel heel snel meegelinkt.

    Laatst werd een universiteitsonderzoekster op staande voet ontslagen omdat ze haar mening gaf over genetisch gemanipuleerde voeding. Dit gebeurde ondanks het feit dat ze een job uitvoerde die hier helemaal niets mee te maken heeft. Een paar dagen geleden kwam een journaliste klagen dat haar naam verwijderd moest worden uit een petitie (toegevoegd zonder haar schriftelijke toestemming) omdat de petitie aan haar noodzakelijke professionele neutraliteit, schade berokkende.

    Ik bedoel met al die anekdotes alleen maar dat mensen die werken in de prive of ooit van plan zijn om in de prive te werken, steeds en overal moeten beseffen dat hun naam in zekere zin eigendom is van het bedrijf waarvoor men werkt. Het is voor mij ook 1 van de belangrijkste redenen om een pseudoniem te gebruiken. Gepensioneerden kunnen veel gemakkelijker praten (zonder pseudoniem) omdat ze veel minder te verliezen hebben.

  34. Peter
    Peter16-06-2011

    Wel een nuance: die van de KULeuven daar had haar mening niet gegeven, ze had dat onderzoeksveld mee vernield. Dat is wel een heel groot verschil natuurlijk.

    En uw tweede voorbeeld is ook een gebrek aan kennis van wat er gebeurd is. Het ging om Annemie Struyf die haar naam verwijderd wilde zien. Gisteren wilde ze de naam er echter terug op. De reden was gewoon dat het om een naamsverwisseling ging: er was een andere Annemie Struyf. Dat was dus gewoon een misverstand. Uw voorbeelden die je hier geeft, zijn dus veel minder relevant in deze discussie dan je laat uitschijnen.

  35. brabo
    brabo16-06-2011

    @Peter:
    Die van de KULeuven heeft nooit mee het veld vernield, enkel duidelijke sympathieen getoond met de actievoerders dus niets illegaal.

    En ja Annemie Struyf was een naamverwisseling maar uiteindelijk staat je eigen naam wel vermeld op de petitie en is er een perceptie gecreeerd bij bepaalde mensen dat ze niet meer neutraal is. Het is heel moeilijk tot onmogelijk om gezuiverd te worden van valse beschuldigingen. Als ik kan kiezen en ben niet zeker of iets 100% zuiver is dan zal ik al snel kiezen voorhet alternatief.

    Wij dwalen af want uiteindelijk gaf ik die anekdotes niet op om 100% correcte verslaggeving te doen (dat laat ik aan de nieuwssites) maar wel om de gevaren van naamreferences in privesituaties t.o.v. je job aan te tonen.

    Ik snap trouwens niet dat sommige jonge spelers hier met voor en achternaam posten.
    Wees niet verwonderd dat je bij een sollicitatiegesprek plots een vreemde vraag krijgt over een post hier gemaakt op het forum, je facebookaccount of een petitie die je ergens getekend hebt. Ik kreeg enkele jaren eens de vraag op een solicitatiegesprek welke schaakopeningen ik normaal speel want hij had op het internet gevonden dat ik schaakte en hij wou graag weten of ik aggressieve of meer conservatieve openingen speelde.

  36. steff
    steff16-06-2011

    @Brabo zoals Peter aangeeft is de onderzoekster die jij aanhaalt als voorbeeld helemaal niet relevant. Twee andere onderzoekers van de KULeuven waren ook aanwezig bij de actie zonder zelf over te gaan tot vernietigingen. Gezien de betrokkenheid zijn ze toch op het matje geroepen, maar ze distantieerden zich van de vernielingen en konden dus perfect blijven functioneren.

    De universiteit wou net de vrijheid van meningsuiting vrijwaren (die van de mensen die denken dat genetisch onderzoek waardevol is) eerder dan beknotten.

    Hoewel ik het in heel veel gevallen met uw meningen niet eens ben, keep ‘em coming. Als je echter valse of onvolledige feiten begint te verspreiden, kan ik dat minder verdragen.

    PS toch maar ff over je mening uitweiden: “Je moet als werknemer steeds een totale neutraliteit tonen t.o.v elk politiek, religieus en cultureel aspect.” is absolute nonsens. Een werkgever mag niet discrimineren op die aspecten, dus een werknemer mag die vrijelijk hebben en uiten. In theorie natuurlijk. Maar ik wil alvast niet werken voor een baas die me dat zou willen afnemen.

    For the record: als Ilyumzhinov het nodig vindt om bij Khadaffi op bezoek te gaan, mag hij dat van mij (hij heeft me daar ook op voorhand over gebeld 🙂 ). Dat de media dat nieuwswaardig vind, begrijp ik niet helemaal. Toch niet als het partijtje schaak hem niet kon overtuigen te gaan samenwerken met de internationale gemeenschap.

  37. BugsBunny
    BugsBunny16-06-2011

    @ Brabo..een aandachte lezer weet al lang wat je naam is 🙂

  38. Tom V
    Tom V16-06-2011

    Beste Brabo,

    ik ben er vrij zeker van dat je bij je op het werk collega’s kent die niet voldoen aan aan die totale neutraliteit in hun privé-leven en waar je dat zelfs van weet. Zolang ze die neutraliteit wel tentoonstellen in hun werk en niet in de media gekke dingen gaan rondbazuinen zullen ze hun werk daarvoor normaliter niet voor verliezen.

    Uiteindelijk vind ik het vooral een eigenaardige denkkronkel. Als je er echt zo mee zit is het simpel op te lossen: zet je lidmaatschap stop.

  39. brabo
    brabo16-06-2011

    @BugsBunny:
    Het is nooit mijn bedoeling geweest om mijn identiteit voor de schakers te verbergen. Echter door een pseudoniem te gebruiken, vermijd ik een mogelijke vermenging met mijn professionele activiteiten.

  40. David Roos
    David Roos16-06-2011

    Zover dat ik weet, heb ik hier nog nooit een betuig getoond van nazisme of andere vreemde dingen die niet echt sociaal aanvaard worden (wat uiteraard volledig normaal is!!) Bijgevolg heb ik dus geen problemen dat evt werkgevers dit terugvinden op het net. Idem met facebook, en dergelijke. Mijn naam staat trouwens onder een aantal artikels, dus mijn naam ‘ off the grid’ krijgen is niet echt een prioriteit. Ze zullen mij altijd terugvinden als het over schaken gaat.

    En uiteraard, Bugsbunny heeft daar wel een punt. Bij hem zal het nog even gokken worden welke identiteit er achter dat konijn schuilt 🙂

  41. brabo
    brabo16-06-2011

    @Steff:
    Alles hangt natuurlijk af van wat voor werk je doet. Als je als bijvoorbeeld laaggschoolde in een fabriek werkt dan heeft je profiel weinig belang. Echter als je zoals mijzelf dagelijks in contact komt met mensen met de meest uiteenlopende achtergronden en je daar bovenop een zekere verantwoordelijkheid draagt dan is een 100% neutraal profiel heel belangrijk. Een oplossing is zoals je zegt, niet werken voor bedrijven waarin je verplicht wordt om geen open mening te hebben over iets maar dan beperk je wel je eigen kansen.

  42. brabo
    brabo16-06-2011

    @Tom V:
    Nee zulke collega’s ken ik niet.

    Mijn lidmaatschap opgeven zou ik onmiddellijk doen als ik niet te verknocht was aan het spelletje.

  43. David Roos
    David Roos16-06-2011

    Brabo, Er zijn anders nog wat andere clubs die niet aangesloten zijn aan de KBSB, Dikkele bv. Een schaakclubje in de vlaamse ardennen in een dorpje met populatie van 200 man 🙂

  44. steff
    steff16-06-2011

    @brabo je draagt dus enige verantwoordelijkheid, maar niet die om je eigen mening te hebben. Of toch niet om te tonen dat je een eigen mening hebt. Door een werkgever te zoeken die zich wel kan vinden in het feit dat ik een (uitgesproken) mening heb vergroot ik net mijn kansen. Ik moet me al geen zorgen maken ontslagen te worden als Kirsan nog eens een stoot uithaalt en ik niet op mijn qui-vive zou zijn als collega’s daar een vraag over stellen.

    Ik ga trouwens opnieuw zwijgen, sorry voor mijn interventie.

  45. Steven
    Steven16-06-2011

    Wat de KUL deed was aan mogelijke investeerders voor onderzoek naar GGO’s duidelijk maken wie in de toekomst bij hun komt aankloppen (met geld) geen last gaat krijgen van lastige / kritische vragen.
    Terzijde: onderzoek is niet noodzakelijk vrij, misschien gaat het hier om onderzoek waarvan het protocol is uitgeschreven door “wie?” (welk bedrijf? Als dit al niet duidelijk is dan is het onderzoek zeker niet vrij) zijn de resultaten enkel publiceerbaar indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan (vb: enkel “goede resultaten”, dit kan een clausule zijn) en zijn de gebruikte technieken op voorhand gepatenteerd.
    De universiteit wordt misschien gewoon gebruikt om goedkoop onderzoek uit te voeren waarvan het nut voor de maatschappij 0% is. Chris Peeters mag wel beweren dat het hier om een wonderaardappel gaat die de honger uit de wereld zal helpen maar meer waarschijnlijk gaat het hier toch eerder om economische belangen.
    Een stelletje punkers in beeld brengen die een veld vernielen maakt het gemakkelijk om onderzoek naar GGO’s populair te maken, doctoraatstudenten die kritisch zijn dat moeten ze wel vermijden. Deze werden dus snel de mond gesnoerd, dit in naam van de vrije meningsuiting 🙂

  46. Karl
    Karl16-06-2011

    Blijkbaar zijn we allemaal fout in onze kritiek op het bezoek van Ilyumzhinov aan Khaddafi, want de nobele bedoeling was het promoten van de vrede op Aarde.

    Van de site van FIDE:
    Tuesday, June 14, 2011

    PRESS RELEASE

    I was asked to visit Libya this past weekend, and I am very satisfied that I saw that chess could play such a critical role in promoting peace at this time of crisis.

    I had very serious meetings regarding the objectives I had set, and I am proud that FIDE could contribute to the peace process in the region and the world.

    It is therefore unfortunate that some people are trying to use this trip to wrongfully politicize the situation in FIDE and I am asking everybody to show complete solidarity for the peace efforts in Libya.

    GENS UNA SUMUS – WE ARE ONE FAMILY

    Kirsan Ilyumzhinov
    FIDE President

    Er staat ook nog een fotoreportage van zijn bezoek aan Tripoli (met verplicht gebombardeerd gebouw) op de FIDE-site:

    http://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/5326-chess-is-not-left-behind-in-libya.html

  47. brabo
    brabo16-06-2011

    @David:
    Tja je kan zo ook stellen dat ik misschien mijzelf beter beperk tot internetschaak of correspondentieschaak. Ik speel dat soort schaak ook of heb het gespeeld maar het geeft bijlange niet dezelfde voldoening als een echte spannende competitiewedstrijd.

    Is het dan teveel voor onze schaakbond om een statement tot distancieren met Illyumzhinovs actie op te stellen om de persoonlijke belangen van de Belgische leden te vrijwaren? Ik krijg het gevoel dat sommige bondsleden hun individuele belangen t.o.v. fide laten primeren t.o.v. de algemene belangen van de Belgische leden in de veronderstelling dat de leden toch nooit massaal zullen protesteren.

  48. David Roos
    David Roos16-06-2011

    En even iets compleet anders :

    BK experten is een gesloten reeks hé? 10 deelnemers hé?
    Zoja, is onze elitereeks compleet!
    http://www.chesszone.be 🙂

  49. brabo
    brabo16-06-2011

    @Steven:
    Inderdaad in de prive worden storende elementen op soms erg sluwe wijze uitgeschakeld. Vaak hebben die personen het niet eens door dat hun gedrag, mening of acties tot zulke gevolgen kunnen leiden.

    Velen hier op het forum zijn nog erg jong en hebben weinig tot geen ervaring met de harde professionele wereld. Managers lachen niet met meningen, gedrag of acties die bepaalde bedrijfsbelangen in gevaar kunnen brengen zelfs al was dat helemaal niet de bedoeling van de personen.

  50. brabo
    brabo16-06-2011

    Een erg mooie expertreeks. Echter geen Chuchelov of Winants? Boycotten ze het kampioenschap?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.