Volg het BK Live vanaf 14u

PopVandaag start in Berchem een van de sterkste Belgische Kampioenschappen ooit. Vanaf 14u kruisen tien spelers de degens met als inzet een titel, maar voor de meesten zeker ook een grootmeesternorm. Je kan alles live volgen op Schaakfabriek Live.

Met bijna al het Belgische topgeweld aanwezig ruikt de gokchinees geld, veel geld. Want van de tien deelnemers zijn er vijf spelers die zonder meer titelfavoriet zijn. En dan is er nog geen rekening gehouden met de outsiders, waarvan voor sommigen de naam “outsider” zelfs licht beledigend kan zijn. Een adequate prognose is dus meer dan noodzakelijk…

Malakhatko elofavoriet

Met Vadim Malakhatko, Alexandre Dgebuadze en Petar Popovic telt het BK nog eens drie grootmeesters onder zijn deelnemers. Combineer dit met oud-kampioenen Bart Michiels en Mher Hovhanisian en vice-kampioen Pascal Vandevoort en het is bijzonder duidelijk dat de gokchinees veel geld zal innen. Want gokken op deze spelers is natte vingerwerk! Het is dus essentieel om over voldoende achtergrondinformatie te beschikken om de Chinees toch op zijn knieën te krijgen.

Vooreerst kijken we naar de outsiders, of in andere woorden: de cashflow voor de doorgewinterde gokker. Het is ver gekomen dat namen als Hautot en Van der Stricht als outsider bekeken moeten worden, maar het is nu eenmaal zo. Desalniettemin voorspellen we vooral een furieuze Vandenbussche. Meessen en Beukema krijgen het daarentegen bijzonder moeilijk als laagste elo’s.

Elohoogste Vadim Malakhatko is de favoriet van dit toernooi en kan rekenen op een uitermate solide openingsrepertoire. De Oekraïner speelt toernooi na toernooi en heeft dus zeker ook routine en ervaring als troef. Maar zijn kracht kan tegelijkertijd ook zijn zwakte betekenen. Malakhatko speelt vandaag nog een toernooi in Roemenië en heeft morgen dus een vliegreis in de benen. Het is dan ook te verwachten dat Malakhatko zijn favoriete toernooistrategie zal toepassen: veel remises om energie te sparen en enkele keren hard toeslaan met de witte stukken. Maar zal het wel genoeg zijn voor de eindzege?

Kan Alexandre Dgebuadze opnieuw aanknopen met de zege? We weten het volgende week…

Alexandre Dgebuadze hoopt van niet, want hij zint op wraak na enkele mindere kampioenschappen, waarin hij Mher Hovhanisian moest laten voorgaan. Net als Malakhatko is Dgebuadze een toernooidweiler, die bijzonder véél speelt. Ook hij speelde deze week een toernooi en net als bij Malakhatko zal hij mikken op voldoende “rustdagen” en enkele welgekozen momenten. Frisheid en geluk van het moment zullen beslissen over de titel.

Of wordt het Bart Michiels? De jonge Wetteraar ruikt de derde grootmeestertitel én de 2500 elo-grens als een hyena die een arm hertje in zijn vizier heeft en geduldig wacht om dan pijlsnel toe te slaan. Michiels heeft zeker geen opvallende voorbereiding achter de rug, maar toonde vorige week in het rapidschaak wel een goede vorm tegen Daniel Fridman. Hij zal niet zomaar voor de titel spelen, maar ook de norm in zijn achterhoofd moeten houden en dus meer risico’s nemen dan de beste drie elo’s. Risico’s gaan gepaard met nederlagen en dus voorspelt de gokchinees een goede en pittige Michiels, maar wel een die niet met de titel zal zwaaien volgende week.

Hetzelfde scenario staat titelverdediger Mher Hovhanisian te wachten. Weinig competitieritme en een mysterieuze voorbereiding zijn jaarlijkse kost voor de Armeen, maar dit jaar is de concurrentie net dat tikkeltje sterker. En ook Hovhanisian richt zijn vizier op een norm.

De aandachtige lezer heeft gemerkt dat we één naam nog niet besproken hebben. GM Petar Popovic is namelijk de naam die onze gokchinees naar voren schuift. Popovic speelt niet zo vaak en behoort – met alle respect – eerder tot de anciens van het deelnemersveld. Zijn laattijdigheid is legendarisch, maar undercover hoort de Chinees alles. Popovic wil bewijzen dat hij nog steeds mee kan draaien in een gesloten toernooi van dit kaliber en heeft zich stiekem goed voorbereid. Neem het dus van ons aan: Popovic zal er staan en zal overwinnen. Fris en gemotiveerd!

Morgen vanaf 14u Live op Schaakfabriek.be: Het Belgisch Kampioenschap 2011!!!

  1. Valery
    Valery01-07-2011

    Remise met zwart tegen Karpov in 1996 als referentie
    http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1069362

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.