Hovhanisian neemt vroege leiding

Spanning!Een nagelbijtend uur zonder zetten: het is Mher Hovhanisian waarschijnlijk nog niet vaak overkomen, maar vandaag wakkerde de vrees voor een forfait voor het eerst op met de te late Rudolf Meessen. Waarom de forfait en dus het gratis punt slecht zou zijn voor Hovhanisian, lees je uiteraard in het artikel. Wat er ook van zij, Meessen kwam, zag en … ging ten onder.

De grote favorieten deden vandaag goede zaken. Zowel Dgebuadze als Malakhatko wonnen met zwart, al had die laatste opnieuw het zweet op zijn voorhoofd staan. We eindigen het artikel met dé stunt uit de open reeks, een stunt die op een werkelijk oogstrelende manier tot stand kwam. Getekend: Ben Tuerlinckx, 1.55m…

“Op dezelfde school en in dezelfde club gezeten, maar nog nooit tegen elkaar gespeeld”

“Het is bijzonder vreemd, maar we hebben in een klassieke partij nog nooit tegen elkaar gespeeld, denk ik. We hebben in dezelfde school gezeten, we spelen voor dezelfde club, we zijn in de jeugdreeksen concurrenten geweest, maar toch heb ik nog nog nooit tegen Bart gespeeld in een ‘normale’ partij”, aldus Vandenbussche. Vdb kreeg de te verwachten Franse opening tegen, een opening die hij eerder toevallig een maand geleden grondig had bestudeerd. “Ik heb specifiek de variant van vandaag al eerder eens bestudeerd. Zwart speelde deze partij eerder matig, denk ik, en ik geloof dat ik toch enkele problemen heb kunnen veroorzaken, maar om te winnen was het toch moeilijk. Bart verdedigde erg accuraat. Ik moet echter tevreden zijn. Kunnen drukken tegen een speler met het niveau van Bart is ideaal, denk ik.” Michiels zelf gaf aan maar een beperkte kennis van het systeem te hebben. Toch was de remise een billijk resultaat.

Nadat Hautot-Popovic op een rustige remise was geëindigd, was Alexandre Dgebuadze de eerste die een vol punt kon claimen. Dgebuadze koos met 1… g6 duidelijk voor een opening die op winst speelde en dat lukte ook. Dgebuadze won enkele pionnen en de partij.

Rudolf Meessen op de rand van de forfaitnederlaag, Hovhanisian op de rand van het einde van de grootmeesternorm…

De spannendste partijen waren echter op 3 en 5 te bewonderen. Voor Mher Hovhanisian was het eerste uur al nagelbijten. Ijsberend slofte hij tussen de borden van de open reeks en het café, met ogen die de inkomhal niet loslieten. Meessen kwam immers maar niet opdagen, wat voor Hovhanisian een ramp zou zijn, aangezien de Armeen absoluut de partij nodig had voor zijn GM-norm (een forfait wordt niet meegerekend en de partij zou dus wegvallen in dat geval!). Gelukkig kwam de Duitstalige afvaardiging net op tijd de zaal binnen voor een Franse partij die behalve erg scherp ook de nodige drama bevatte. In een hevige tijdnoodfase voor Meessen won Hovhanisian twee pionnen, een voordeel dat hij – ondanks de ongelijke lopers – vlotjes omzette in winst. 2/2 voor de titelverdediger!

Nog spannender was Van der Stricht-Malakhatko. Die laatste had opnieuw de nodige problemen in de opening en moest ploeteren om in de partij te blijven. Maar klokken tikken genadeloos en Van der Stricht moest twee pionnen prijsgeven. 0-1, een hele opluchting voor de Oekraïner. “Ik dacht echt dat ik mijn kansen had, gaf Van der Stricht na de partij aan. “Het was echter wel heel ingewikkeld. Analyse met de computer moet meer duidelijkheid brengen.”

Hovhanisian dus aan kop, maar de twee elofavorieten volgen al op een half punt met twee zwarte zeges. Om te eindigen kijken we al even naar open reeks en meer bepaald naar een grote verrassing in de tweede ronde. Daar hakte de kleine Ben Tuerlinckx een van de hoge elo’s in de pan. Thierry Penson werd met wit compleet van het bord geofferd. Het feest begon in onderstaande stelling:

Hier speelt Tuerlinckx het rake 20… La3!! Wit kan niet nemen wegens een leuk matbeeld na 21. Kxa3 volgt Db3!! 22. Pxb3 axb3 mat. Meteen 21. bxa3 botst uiteraard op Db1 mat.

Penson verliest dus de pion op b2 om enkele zetten later een nieuwe koude douche te moeten verwerken.

De kleine Tuerlinckx maakt het mooi af met 24… Db2!!! Op Dxb2 volgt axb2 mat en op Txb2 volgt axb2 schaak, Kb1 en Ta1 mat. Een pijnlijke partij voor Penson, een tactisch genot voor Tuerlinckx.

  1. Theo
    Theo03-07-2011

    Mooie tactics van Tuerlinckx!

  2. David Roos
    David Roos04-07-2011

    Die Ben Tuerlinckx toch 😉

    Dat is klasse verstopt in een anderhalve meter. 🙂

  3. Oscar
    Oscar04-07-2011

    Hoeveel punten moet je scoren voor een GM-norm ?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.