Hovhanisian mist winst tegen Beukema

BeukemaEen verrassing in ronde 3: leider Mher Hovhanisian raakte met wit niet voorbij Stefan Beukema, ondanks een glad gewonnen stelling. Wie weet een duur half punt, maar voor Beukema een opsteker van formaat. Hij kan nu rustig proberen nog puntjes te sprokkelen nu hij van de 0 af is.

In de andere partijen slaagde enkel Petar Popovic erin zijn partij te winnen. Een tactische scrimmidge tegen Rudolf Meessen eindigde in zijn voordeel. Alle andere partijen eindigden op remise…

File verstoort start derde ronde

De start van de derde ronde werd vandaag grondig verstoord door een zwaar verkeersongeval op de E313 tussen Hasselt en Antwerpen. Door dat ongeval werd de autosnelweg volledig afgesloten en moesten tal van schakers een enorme omweg maken. Het scheidsrechterlijk team toonde zich flexibel en stelde sommige partijen uit met een half uur.

Op de expertenreeks had het ongeval deze keer geen enkele invloed. Alle spelers waren mooi op tijd, voor wat een spectaculaire ronde beloofde te worden. Op alle vijf de borden was de inzet duidelijk. Malakhatko, Dgebuadze en Popovic hadden wit tegen Hautot, Vandenbussche en Meessen, drie partijen die de GM’s met het oog op de titel en onder het motto “wit is heilig” graag willen winnen. Daarnaast wilden ook Hovhanisian (met wit tegen Beukema) en Michiels (met wit tegen Van der Stricht) hun normambities kracht bijzetten. De Armeen verdedigde bovendien zijn leidersplaats.

Thibaut Vandenbussche is goed gestart met drie remises, onder andere tegen Alexandre Dgebuadze

Essentieel in de duels van vandaag was openingsvoorbereiding. Dat werd al snel duidelijk bij de partijen van Michiels en Dgebuadze. Tegen zijn ploeggenoot Van der Stricht haspelde Michiels de eerste 15 zetten in sneltempo af, iets wat een bord ernaast ook door Vandenbussche werd gedaan. Bussie kon na 11 zetten al rekenen op een theoretisch gelijke stelling, die in praktijk wel een boeiende partij voor de twee kanten belooft. Het theoretische geploeter eindigde in beide gevallen op een remise, een resultaat waar vooral Vdb trots op mag zijn. In de partij tussen Michiels en VdS probeerde wit zijn twee lopers te benutten, maar veel vond hij niet, integendeel. Uiteindelijk was het zwart die een pionnetje won, maar met ongelijke lopers op het bord. Remise was dan ook een logisch resultaat.

Na de twee remises werd er voornamelijk gekeken naar leider Mher Hovhanisian. In aanloop naar een norm, waar 7/9 voor gescoord moet worden, was een witte zege tegen Beukema noodzakelijk. Maar de opening verliep niet ideaal en Beukema kreeg al snel gelijkspel in een ingewikkeld middenspel. Bovendien verbruikte de Armeen vrij veel tijd. Met een pionnetje meer zag hij zich uiteindelijk toch genoodzaakt om eeuwig schaak te geven, in een stelling waarin een matnet naakte en waarin de engines zelfs tot +6 beoordeelden. Een eerste halfje voor Beukema en een eerste verliespuntje voor Hovhanisian! De coach van Beukema, IM Piet Peelen, benadrukte vooral het leerproces van zijn poulain. “Eigenlijk zou Stefan dit niveau gewoon moeten worden. Hij zou een heel jaar door dikwijls tegen 2300’s moeten spelen. Deze mannen zijn nog net een niveautje hoger, maar dat is vooral een unieke kans, die je niet ieder jaar krijgt.”

Intussen speelde het boeiendste duel zich af op bord 2, in de partij tussen Popovic en Meessen. In een Franse zijvariant werd de zwarte koning snel bestookt. Popovic, die eerder al een goede kans tegen Malakhatko liet liggen, aarzelde deze keer niet. 1-0, een knappe zege. Voor Popovic is de overwinning goed voor het zelfvertrouwen, aangezien hij vrij dikwijls remises speelt, ook tegen zwakkere ratings.

Na drie rondes is dit de stand:

1. Hovhanisian 2,5
2-5. Michiels, Dgebuadze, Popovic, Malakhatko 2
6. Vandenbussche 1,5
7-8. Hautot, Van der Stricht 1
9-10. Meessen, Beukema 0,5

  1. wim
    wim04-07-2011

    De computers vinden het wel: 36.Tfg6 is mat voor Hovhanisian.

  2. Ruben
    Ruben05-07-2011

    Wel ik stond ter plaatse op de stelling te kijken en dacht waarom speelt hij geen Tfg6, maar ja Mher is 300 elo sterker dus ik zal wel iets gemist hebben

  3. brabo
    brabo05-07-2011

    @Wim:
    “De computers vinden het wel.” Tja wie kijkt daar nog van op. Mijn auto rijdt ook sneller dan de profwielrenners in de tour.

  4. JASE
    JASE07-07-2011

    @brabo: ik heb dit jaar (terwijl je erop stond te kijken, lol) een winstpartij gespeeld waar ik eerst geleidelijk aan beter stond, en dan zeker -9 achterstond, en toch won ik, dus inderdaad, ’t is niet omdat de engines het zien, dat wij het zien.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.