Beukema vloert nu ook Malakhatko

DgebuadzeWat op een waar afstraffingstoernooi zou moeten eindigen, is een ware triomftocht aan het worden. Na zijn stuntzege gisteren tegen Popovic, slaagde Stefan Beukema er vandaag in om na een marathonpartij ook GM Malakhatko op de knieën te krijgen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat door een fameuze blunder gebeurde, maar het toernooi draait zich in bochten waar een normale mens het daglicht niet terugvindt.

Ook in de andere partijen was het smullen vandaag, vooral voor aanwezige toeschouwers. De tijdnoodfases en razendspannende tactische eindfases waren een lust voor het – op sensatie beluste – oog…

Beukema heeft het geluk aan zijn kant

Al enkele dagen nam het Schaakfabriekteam zich voor enkele woordjes vuil te maken aan de open reeks, waar Anna Zozulia de lakens aan het uitdelen is. Maar iedere dag opnieuw zorgt de elitereeks voor spanning en sensatie. Vandaag bereikten onze experten een hoogtepunt met vechtschaak tegen het tikken van de klok.

Beginnen doen we met de langste partij van de dag, die tussen Vadim Malakhatko en Stefan Beukema. De debutant op dergelijk niveau had gisteren vertrouwen getankt met een goede partij tegen Petar Popovic. Vandaag plooide hij zich dubbel in een Grunfeld. Malakhatko speelde rustig en bouwde een duidelijk voordeel uit. “Het is stilaan tijd voor eindspeltechniek en daarin is de GM meesterlijk”, klonk het onder de talrijke toeschouwers, die in de bar genoten van projectie van de live borden. Het was de eerste keer dit toernooi dat voor projectie gezorgd werd, met succes overigens.

Een dramatisch moment voor Vadim Malakhatko. Met 55. Kxg4?? gaf hij niet alleen de winst weg, maar leidde hij zelfs de nederlaag in.

Terwijl de andere spelers hun zweet in tijdnoodfases hadden opgebruikt, zorgde zet 55 voor een dramatische ommekeer van de partij. Malakhatko speelde in deze stelling 55. Kxg4?? en stelde tot zijn grote verbazing vast dat na Ta5 een stuk de doos in verdween. Als de Oekraïner de loper verzet volgt een aftrekschaak op de koning en valt de witte toren. Uren hard werk in de vuilbak en trage eindspeltechniek teniet gegaan door een tactische blunder. Voor Beukema een gelukje, al dient de eer hem toegekend te worden dat hij bijzonder taai verdedigde. Met 2,5/5 is zijn toernooi nu al geslaagd.

Een dik uur voor de dramatische wending in Malakhatko-Beukema waren wiebelende benen, snelle zetten, rammelende klokken en gespannen zenuwen te bewonderen op alle andere vier de borden, met als meest opvallende Popovic-Vandenbussche. Daarin herpakte Popovic zich van zijn nederlaag gisteren door enkele leuke tactische motiefjes in de eindfase te verbergen. In een ware blitzpartij was dat genoeg voor het volle punt.

Hovhanisian-Michiels was eveneens een nerveuze partij, waarin Hovhanisian dacht een voordeel te hebben, maar waarin Michiels in de analyse achteraf aanhaalde dat dat misschien wel zo kon zijn, maar dat de stelling bijzonder ingewikkeld was met veel tegenspel voor zwart. Uiteindelijk was ook hier tijdnood belangrijk, weliswaar in mindere mate. De stukken verdwenen van het bord en remise was een logisch gevolg.

Geert Van der Stricht weerde zich kranig, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Alexandre Dgebuadze

Het eindspel in Dgebuadze-Van der Stricht was enigszins anders. Van der Stricht had in het middenspel een pionnetje verloren, maar leek aardig tegenspel te ontwikkelen. Helaas voor de Gentenaar kon hij dit tegenspel niet vasthouden en uiteindelijk won Dgebuadze het pleit. De meervoudige kampioen nadert tot op een half puntje van Hovhanisian, met het topduel morgen in het vooruitschiet.

Ten slotte scoorde ook Hautot een 2/2. Vandaag haalde hij zijn gram tegen Meessen na een ingewikkeld kluwen in het middenspel.

Na vijf rondes zijn al enkele zaken duidelijk. Ten eerste zal de strijd om de titel gaan tussen de te verwachten namen en zal het duel tussen Dgebuadze en Hovhanisian morgen cruciaal zijn. Ten tweede zal waarschijnlijk niemand erin slagen een norm te scoren. Hovhanisian kan met 3/4 nog toeslaan, maar hij ontmoet de komende rondes de drie grootmeesters en Geert Van der Stricht. Stefan Beukema komt misschien nog het dichtste bij de norm. Hij heeft aan 2,5/4 tegen de laagste vier elo’s genoeg voor een eerste norm. Ook Thibaut Vandenbussche kan in theorie nog voor een IM-norm gaan, maar heeft daarvoor 3,5/4 nodig.

De stand na vijf rondes:

1. Hovhanisian 4
2. Dgebuadze 3,5
3-6. Malakhatko, Michiels, Popovic, Hautot 3
7. Beukema 2,5
8. Vandenbussche 1,5
9. Van der Stricht 1
10. Meessen 0,5

  1. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto06-07-2011

    Knap van Stefan Beukema! Met opgeven wint men niets!

  2. Harry Szöke
    Harry Szöke07-07-2011

    Goed gedaan Stefan. Beuken Maar!

  3. Ruben
    Ruben07-07-2011

    Eigenlijk ongelooglijk dat Malakhatko zo iets nog weggeeft. Wint 55. Lc4 Pxc4 56 Txa4 niet simpel een pion en de partij?

  4. Bas Noorman
    Bas Noorman07-07-2011

    Beukema is zijn remonte van het bkj precies gewoon aan het overdoen en dit keer kan dat toch al tellen.

  5. mathias
    mathias07-07-2011

    heel straf van vdb vandaag. Petje af.

  6. Dirk H
    Dirk H07-07-2011

    Mooi afgewerkt inderdaad, maar wel veel pc-voorbereiding denk ik.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.