Vandenbussche schittert tegen Malakhatko

Vdb0/2. Het zal GM Vadim Malakhatko nog niet vaak overkomen zijn. Gisteren was het nog te wijten aan een blunder in een waarschijnlijk gewonnen eindspel, maar vandaag kreeg de Oekraïner een heus pak rammel te verduren. Thibaut Vandenbussche offerde de GM van het kastje naar de muur in wat misschien wel de partij van het toernooi kan genoemd worden. For the record: het was geen voorbereiding, maar wel een mooie afstraffing van een slecht gespeelde opening door zwart.

Alsof één verrassing nog niet genoeg was, slaagde Stefan Beukema erin om een 3/3 te scoren. Nu was hij te goed voor Stéphane Hautot, opnieuw na een bijzonder ingewikkelde partij…

Beukema op weg naar de norm?

Gisteren was een zware dag voor Vadim Malakhatko. Met wit verliezen tegen de laagste elo in een gewonnen stelling was en is een klap. Maar de GM heeft natuurlijk ervaring genoeg om te herstellen van dergelijke tik. Met zwart tegen Vandenbussche koos hij voor een Siciliaan en maakte daarmee duidelijk dat er gewonnen moest worden. Toch bevonden beide spelers zich al snel op onbekend terrein. “Zelf was ik uit voorbereiding na Pxd4 om eerlijk te zijn”, legde Vdb uit na de partij. “Hij begon daar zelf ook al lang na te denken, dus ik denk dat ook hij niet meer goed wist hoe de zaken in elkaar zaten. Volgens mij is de witte ontwikkelingsvoorsprong in die stelling al nuttig.”

Vdb vond na een half uur denken Lxb5!! axb5 en Txd6!!

Wat daarna volgde, was een partij om duimen en vingers van af te likken. In deze stelling ramde Vandenbussche er Lxb5!! tegenaan, gevolgd door axb5 Txd6!! Een dubbel stukoffer, maar de stelling ziet er wel penibel uit voor de top seed. “Eerst wilde ik in de betreffende stelling La5 spelen met een stabiel voordeel, maar toen zag ik de offervariant. Ik dacht dat het meteen won en ik zag dus geen reden om het niet te proberen”, verklaarde de Gentenaar. Gewonnen was de stelling echter nog niet, althans als men een engine loslaat op het tactische kluwen. Beide spelers vervolgden de partij nauwkeurig en enkel Vdb’s Td3 lijkt het voordeel te verspelen. “Het is ongelooflijk dat die stelling objectief gezien nog gelijk blijkt te zijn. Als mens denk ik echter dat wit altijd wint als hij de dames niet ruilt of geen eeuwig schaak toelaat. Ik heb drie pionnen en zijn koning staat in de tocht.”

De chronische tijdnood waarin Malakhatko uiteindelijk beland was, deed de rest. Met een klassiek derde offer beëindigde Vdb een parel van een partij. “Ik was toch wat aangeslagen na mijn 0/2 en dan was ik deze nacht ook nog ziek. Ik was al klaar om dat als excuus op te geven (lacht). En dan gebeurt dit. Een van mijn beste partijen ooit. Nu kan ik toch nog iets maken van mijn toernooi.” Voor Malakhatko lijkt de toernooizege voorbij.

Want in de topper van speeldag, die tussen Dgebuadze en Hovhanisian, gebeurde niet zo heel veel. In lichte tijdnood probeerde Dgebuadze de stelling nog wel te openen voor zijn lopers, maar de remise kwam niet in gevaar. Of zoals Hovhanisian het zelf samenvatte: “Niets speciaals vandaag!” Ook Van der Stricht-Meessen eindigde op remise, een uitslag waar Van der Stricht waarschijnlijk niet zo tevreden mee zal zijn.

Stefan Beukema heeft na een derde zege op rij genoeg aan 1,5/3 om een eerste IM norm te scoren.

En alsof Vdb niet genoeg spektakel gebracht had, deed Stefan Beukema er nog een schepje bovenop. Opnieuw in de late uurtjes weefde hij een knap matnet rond de koning van Stéphane Hautot. Ook de tijdnoodfase voor het matnet was erg boeiend. Beukema won een kwaliteit, maar Hautot vond compensatie met enkele sterke centrumpionnen. Iets later volgde een al even boeiend dameoffer van Beukema, dat het einde voor Hautot inleidde. De stelling was bijzonder ingewikkeld. Mher Hovhanisian zelf dacht bijvoorbeeld dat de stelling wel voordelig zou zijn voor Hautot door de ver gevorderde pionnen, maar andere toeschouwers deelden die mening niet. 1-0, een boeiende partij. Beukema heeft nog 1,5/3 nodig voor een norm. Niet onmogelijk!

In de Open reeks stond Anna Zozulia een eerste remise toe. In de achtergrond belooft de achtervolging spannend en onvoorspelbaar te worden.

  1. KAra
    KAra08-07-2011

    Inderdaad een sublieme partij. De strijdlust bij de elite valt op! Zowat geen korte remises, hopelijk beginnen ze er nu ook niet meer aan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.